Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

20 Νοεμβρίου, 2016

Νικ. Παπανικολόπουλος: Σκέψεις και μια πρόταση για το "Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών"

Με αφορμή το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Φέρες 15-18 Αυγούστου 1994), Εκκλησιαστικοί, Πανεπιστημιακοί, Αυτοδιοικητικοί και Σωματειακοί Φορείς της Θράκης, υπέγραψαν διακήρυξη για την ίδρυση ενός Ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΘΡΑΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ» με έδρα την πόλη των Φερών (βυζαντινή Βήρα) Έβρου.
  Στη συνέχεια, το Ίδρυμα, πήρε νομική μορφή και συστάθηκε το 1996 ως ΝΠΙΔ της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως (ΦΕΚ 538Β/05-7-1996) αλλά διαλύθηκε και καταργήθηκε το 2009 (ΦΕΚ 1964Β/10-9-2009) «λόγω αδυναμίας εκπληρώσεως των σκοπών του και επί μακρόν ανενεργού δράσεως αυτού».

  Ακριβώς μετά από είκοσι χρόνια, το 2014, με εισήγηση του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, πάρθηκε η αριθ. 762/2014 Απόφαση (ομόφωνη) του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση ‘ Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών ’.
   Για το ίδιο θέμα, πάρθηκαν στη συνέχεια και άλλες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης (420/2015, 207/2016, 229/2016) που αφορούσαν, τη συνεργασία του Δήμου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τη διοικούσα επιτροπή του Ινστιτούτου κλπ, φθάνοντας στο Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, όπου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών στο ιστορικό κτίριο του Μύλου Μασούρα.
  Με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και κατά την προσωπική μου εκτίμηση, δεν έχει καταστεί σαφές αν αυτό το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών λειτουργήσει, άτυπα ή με κάποια νομική μορφή.
  Στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, στην οποία παρίστατο με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη, ο κ. Χρήστος Μέτιος
προβαίνοντας σε μία σειρά παρεμβάσεων, αναφέρθηκε και στο Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας την διαφωνία του για την μη συμμετοχή τόσο της Περιφέρειας όσο και λοιπών φορέων της περιοχής στην σύνθεση του Ινστιτούτου.
                                                      ***
  Με αφορμή όλα τα παραπάνω, επισημαίνω ότι η επίσημη αιτιολογία διάλυσης του ‘Ιδρύματος των απανταχού Θρακών Παναγία η Κοσμοσώτειρα’, ήταν η αδυναμία εκπληρώσεως των σκοπών του.
  Κανένας δεν βρέθηκε να αναλύσει που οφειλόταν αυτή η αδυναμία ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά λάθη. Προφανώς δεν οφειλόταν στην ονομασία. Το Ίδρυμα θα μπορούσε να είναι Κέντρο ή Ινστιτούτο ή Οργανισμός ή κάτι παρεμφερές. Το πρόβλημα δεν ήταν ούτε είναι η ονομασία.
  Εκτιμώ, ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι, δεν μπορεί μια Ιερά Μητρόπολη της Θράκης ή ένας Δήμος της Θράκης (εν προκειμένω αναφέρομαι στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το Δήμο Αλεξανδρούπολης) να σηκώσουν όλο το ‘βάρος’ της Θράκης.
  Αν το πρώτο εγχείρημα, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και έδρα την πόλη των Φερών,  δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς του, την ίδια τύχη εκτιμώ ότι θα έχει και το δεύτερο, με την πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και έδρα την Αλεξανδρούπολη. Όμως, χάθηκαν πάνω από δέκα χρόνια από το πρώτο εγχείρημα. Το πάθημα του πρώτου εγχειρήματος πρέπει να μας γίνει μάθημα. Θα είναι πολύ αργά αν χαθούν αλλά δέκα χρόνια με το δεύτερο.
                                                       ***
  Το «βάρος» της Θράκης, εκτιμώ ότι μπορεί να το σηκώσει μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο δεν είναι Πανεπιστήμιο μιας πόλης αλλά ολόκληρης της Θράκης.
  Μπορεί δε, να το σηκώσει μέσα από το θεσμό των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι) τα οποία λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, με σκοπό την προαγωγή της επιστημολογικά εξειδικευμένης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε προκαθορισμένα γνωστικά αντικείμενα ενός επιστημονικού κλάδου.
  Επιπλέον, το Δ.Π.Θ έχει και το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί σε αυτό, από το 2000, το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, ένα διεπιστημονικό Τμήμα, κατ’ εξοχήν αρμόδιο και ειδικό για το θέμα μας.
   Με τη συνδρομή όλων των Φορέων και από τους τρεις νομούς της Θράκης, και με τη συμβολή του νέου Περιφερειάρχη, το Δ.Π.Θ θα εκπληρώσει τους σκοπούς και τους στόχους του Θρακικού Ελληνισμού, που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1994, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εκπληρωθεί.

                                               Αλεξανδρούπολη     20  Νοεμβρίου  2016

                                                                   ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                             Υποναύαρχος  Λ.Σ (ε.α)

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr