Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

11 Αυγούστου, 2017

ΦΕΚ για την πλαστική σακούλα -Πόσο θα κοστίζει από 1/1/18 - Τι θα κάνουν 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ - Σχόλιο

Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα μέτρα και τους κανόνες για τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς.
Ειδικότερα, γενικοί στόχοι της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, η ενθάρρυνση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων, με περιορισμό των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών.
Παράλληλα, ο στόχος του υπουργείου περιβάλλοντος για τη ρύθμιση αυτή είναι η αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών προς τη χρήση σακουλών μεταφοράς προϊόντων πολλαπλών χρήσεων και όχι μιας χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα, oι βασικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στην ΚΥΑ είναι οι εξής:
  •  Ορίζεται τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.
  •  Το τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
  •  Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.
Παράλληλα καθιερώνονται υποχρεωτικά:
  •  η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής
  •  η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 μm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος)
  •  η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση
  •  η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά.
Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, υποχρεούνται :
  •  οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών να συμβάλλονται με συστήματα ανακύκλωσης
  •  τα σούπερ μάρκετ να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να συνδράμουν στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας με διάφορα κίνητρα προς τους πελάτες τους
  • ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης να ενημερώνει τους πολίτες και να παρακολουθεί την παραγωγή, εμπορία και πώληση σακουλών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. 
iefimerida.gr 


Συνεργασία 4 μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και ΙΕΛΚΑ για την μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας



Με στόχο την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού αλλά και την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμποριου Καταναλωτικών Αγαθών ξεκινούν καμπάνια με το σύνθημα » Νοιαζόμαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο».

Πρόκειται για την συνεργασία των αλυσίδων Βασιλόπουλος, Μασούτης , Σκλαβενίτης και My Market οι οποίες εγκαινιάζουν σειρά προωθητικών ενεργειών ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και η στροφή των καταναλωτών στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1 τοις εκατό ανακυκλώνεται. Ανά έτος, 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη καθώς η κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175. Στόχος είναι μέσα επόμενα 2 χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες γεμίζοντας τις με 50% της αντοχής και χωρητικότητας. Το 81% χρησιμοποιείται στην συνέχεια για τα απορίμματά τους.
Σε περίπτωση χρέωσης 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ένω το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποίουμενη σακούλα.
Στην Ουγκάντα και την Αφρική γενικώς έχει καταργηθεί η χρήση πλαστικής σακούλας ενώ στην Ευρώπη με στόχο την μείωση χρήσης φορολογείται.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η χώρα μας εμφανίζεται εκπρόσθεσμη στην συμμόρφωση στην κοινοτική οδηγία για τις πλαστικές σακούλες λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες με 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης να περιέχει μικροαστικά.
Πάντως όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας κατά την εναρμόνιση της χώρας μας με την Κοινοτική οδηγία και την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων στο ελληνικό δίκαιο, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το κόστος να κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά ανά σακούλα.
Χριστιάννα Κούσιου
athina984.gr

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, καιρός ήταν να μπει μια τάξη στο θέμα αυτό και στην Ελλάδα... Όχι μόνο άργησε πολλά χρόνια να προχωρήσει σε ένα τέτοιο νομοθέτημα η ελληνική κυβέρνηση, αλλού είναι θέμα συνείδησης και όχι νομοθετήματος, εφόσον όμως δεν υπήρχε συνείδηση έπρεπε πολύ πριν να είχε εφαρμοστεί κάτι ανάλογο βάσει νόμου. 6 ετών έφυγα από την Γερμανία, το 1982, οι περισσότεροι Γερμανοί πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ ή με πάνινη τσάντα, ή με το καλάθι του ποδηλάτου, ή αν πήγαιναν με αυτοκίνητο έπαιρναν από τα εν λόγω καταστήματα χαρτόνια κι έβαζαν εκεί μέσα τα ψώνια. Εμείς εν έτει 2017, παίρνουμε 10 πράγματα από το σούπερ μάρκετ και τα βάζουμε που λέει ο λόγος σε 18 σακούλες. Είδατε τι λέει το δεύτερο δημοσίευμα, περίπου 1 σακούλα ημερησίως αναλογεί σε κάθε Έλληνα, είμαστε και στα πέτρινα κατοχικά χρόνια των μνημονίων που έχει μειωθεί κατά πολύ η αγοραστική δύναμη του Έλληνα.
Προσωπικά όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, ΔΥΣΤΥΧΏΣ δεν παίρνω πάνινη, κάποτε την χρησιμοποιούσα, αλλά προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν λιγότερες.
Μερικές φορές έρχονται πελάτες, αφού τελειώσουν τις αγορές τους μου λένε: δε μου έδωσες ΚΑΙ μια μεγάλη να τα βάλω όλα μέσα (και τα υπόλοιπα ψώνια), βγάζω τα πράγματα από την σακούλα που τους έδωσα, τα βάζω σε μία μεγαλύτερη και βάζω και τα υπόλοιπα μέσα, όχι για λόγο οικονομίας, αλλά οικολογίας.....

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr