Translate

Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

13 Μαΐου 2018 / Γιορτή της Μητέρας: Από ημέρα πένθους σε παγκόσμια γιορτή - Τι λέει η Αγία Γραφή για την Χριστιανή Μητέρ

Πώς καθιερώθηκε η ημέρα της μητέρας

Οι πρώτες αναφορές για την ημέρα της μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.
Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή. Γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο όχι όμως κοινή μέρα. Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες…

Από ημέρα μνήμης και πένθους σε εμπορική ημέρα προσφοράς δώρων

Η Γιορτή της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.
Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου (1861- 1865).
Σήμερα, έχει μετατραπεί σε μία αμιγώς εμπορική γιορτή όπου προσφέρονται δώρα στην μητέρα δίχως ουδείς να γνωρίζει το υπόβαθρο αυτής της «γιορτής». Σίγουρα για την μητέρα της Anna Jarvis θα ήταν δυσάρεστο να έβλεπε ότι παγκοσμίως γιορτάζεται αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι άρχισε ως ημέρα πένθους αλλά και ενός ολόκληρου αγώνα…

Οι συγκεντρώσεις και οι αγώνες

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για την ημέρα της μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.
Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.
Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. To 1914 o πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Σε αυτές τις συναντήσεις οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων. Το σλόγκαν ήταν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η ημέρα της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά τη δεκαετία του 1960, και στην Ελλάδα, ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Αποφθέγματα για την μητέρα

  • Ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού, παροιμία των Γίντις
  • Ορισμένες φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη και από τους νόμους της Φύσης, Barbara Kingslover, αμερικανίδα ποιήτρια
  • Μητρότητα: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί, Robert Browning, Άγγλος ποιητής
  • Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα, Ella Parsons, ηθοποιός
  • Μητέρα ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες, T. DeWitt Talmage, Ιεροκήρυκας

Γιορτή της Μητέρας: Τι λέει η Αγία Γραφή για την Χριστιανή Μητέρα
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ: Το να είσαι μητέρα είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος που ο Θεός διαλέγει να δώσει σε πολλές γυναίκες.
Οι μητέρες πρέπει να αγαπούν τα παιδιά τους λέει στον Τίτο 2:4-5, «Έτσι θα καθοδηγούν τις νέες να αγαπούν τους άντρες τους και τα παιδιά τους, να έχουν σωφροσύνη, αγνότητα, να φροντίζουν για το σπίτι τους, να έχουν καλοσύνη και να υποτάσσονται στους άντρες τους, για να μη δυσφημίζεται ο λόγος του Θεού».
Στον Ησαία 49:15α λέει, «Μπορεί τάχα η μάνα το βρέφος της να λησμονήσει, και να μη δείξει την αγάπη της στο σπλάχνο της που γέννησε;» Πότε αρχίζει η μητρότητα;
Τα παιδιά είναι δώρο από τον Κύριο (Ψαλμός 127:3-5). Στον Τίτο 2:4 βρίσκουμε τη λέξη «φιλότεκνος». Αυτή η λέξη αντιπροσωπεύει ένα ειδικό είδος «μητρικής αγάπης».
Η ιδέα που ξεπηδά από αυτή τη λέξη είναι αυτή του «προτιμούμε» τα παιδιά μας, «ενδιαφερόμαστε» γι αυτά, «τα περιποιούμαστε», «τα αγκαλιάζουμε στοργικά», «ικανοποιούμε τις ανάγκες τους», «τα προστατεύουμε τρυφερά» το καθένα σαν μοναδικό από το χέρι του Θεού.
Έχουμε εντολή στη Γραφή να δούμε την «μητρική αγάπη» σαν ευθύνη μας. Και οι μητέρες και οι πατέρες έχουν εντολή να κάνουν διάφορα πράγματα στο Λόγο:
Διαθεσιμότητα – πρωί, μεσημέρι, και βράδυ (Δευτερονόμιο 6:6-7)
Παίρνουμε μέρος – αλληλεπίδραση, συζήτηση, σκέψεις για τη ζωή (Εφεσίους 6:4)
Διδασκαλία – τη Γραφή, Βιβλική κοσμοθεωρία (Ψαλμός 78:5-6, Δευτερονόμιο 4:10, Εφεσίους 6:4)
Εκπαίδευση – βοήθεια στο παιδί να αναπτύξει ικανότητες και να ανακαλύψει τις δυνάμεις του (Παροιμίες 22:6)
Πειθαρχία – διδαχή του φόβου του Κυρίου, κρατούμε τις ισορροπίες συνεχώς, με αγάπη, σταθερά (Εφεσίους 6:4, Εβραίους 12:5-11, Παροιμίες 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)
Περιποίηση – προμήθεια ενός περιβάλλοντος συνεχούς λεκτικής υποστήριξης, ελευθερίας για αποτυχία, αποδοχής, στοργής, άνευ όρων αγάπης, (Τίτος 2:4, Β` Τιμόθεο 1:7, Εφεσίους 4:29-32, 5:1-2, Γαλάτας 5:22, Α` Πέτρου 3:8-9)
Πρότυπο ακεραιότητας – ζούμε αυτά που λέμε, είμαστε το πρότυπο με το οποίο το παιδί μπορεί να μάθει «πιάνοντας» την ουσία της θεοσεβούς ζωής (Δευτερονόμιο 4:9,15, 23, Παροιμίες 10:9, 11:3, Ψαλμός 37:18,37).
Η Αγία Γραφή ποτέ δεν λέει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να γίνει μητέρα. Ωστόσο, λέει ότι αυτές που ο Θεός ευλογεί να είναι μητέρες πρέπει να παίρνουν την ευθύνη σοβαρά. Οι μητέρες έχουν ένα μοναδικό και κρίσιμο ρόλο στις ζωές των παιδιών τους.
Η μητρότητα δεν είναι αγγαρεία ή ανεπιθύμητο καθήκον. Όπως ακριβώς μια μητέρα μεταφέρει το παιδί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και όπως η μητέρα τρέφει και φροντίζει το παιδί στη νηπιακή ηλικία – έτσι οι μητέρες παίζουν επίσης ένα συνεχές ρόλο στις ζωές των παιδιών τους, των εφήβων, των νέων, των ενήλικων, και ακόμα και των ηλικιωμένων.
Ενώ ο ρόλος της μητρότητας πρέπει να αλλάζει και να αναπτύσσεται – η αγάπη, η φροντίδα, η περιποίηση, και η ενθάρρυνση που δίνει η μητέρα δεν πρέπει ποτέ να σταματά.