Translate

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Κορυφαίος Δανός επιστήμονας: Η Ελλάδα το ιδανικότερο μέρος στην Ευρώπη για αιολική ενέργεια (video) - Καν' το όπως η Τήλος! Δεκαπέντε νησιά στο Αιγαίο «ψηφίζουν» καθαρή ενέργεια!

«Αν ένα μέρος της Ευρώπης διαθέτει τους καλύτερους φυσικούς πόρους για τη δημιουργία αιολικής, αλλά και γενικότερα, πράσινης ενέργειας, αυτό είναι η Ελλάδα. Διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και τον κατάλληλο αέρα», δηλώνει στο protothema.gr ο Δανός επιστήμονας Henrik Stiesdal, προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα δεν θα πρέπει να πλήξει την τουριστική βιομηχανία.

Πρωτοπόρος σε θέματα αιολικής ενέργειας, ο Stiesdal θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με πάνω από 94 κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον σχεδιασμό ανεμογεννητριών, θεωρείται ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για το «δανικό πρότυπο» που κυριαρχεί μέχρι και σήμερα στον τομέα παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Το protothema.gr συνάντησε τον Δανό επιστήμονα στο Παρίσι, που ήταν υποψήφιος για το «Βραβείο Ζωής» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνιών (EPO) και συζήτησε μαζί του για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας, αλλά και τις δυνατότητα της Ελλάδας να επενδύσει σε αυτή.
«Προσοχή στη διατήρηση του τουριστικού τοπίου»
Αν και θεωρεί ότι η Ελλάδα προσφέρεται για ανεμογεννήτριες, ο Stiesdal επισημαίνει ότι η ανάπτυξή των αιολικών πάρκων δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του τουρισμού. «Χρειάζεται προσοχή πού θα δημιουργηθούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλήξουν την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας», υπογραμμίζει.
Έχοντας επισκεφθεί τη χώρα στο παρελθόν και γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές της, ο εφευρέτης υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, ένα μοντέλο που ο ίδιος ξεκίνησε και έχει καθιερωθεί στη Δανία. «Μια τέτοια λύση είναι αποδοτική και δεν καταστρέφει το φυσικό τοπίο. Αν τα πάρκα δημιουργηθούν στα σωστά σημεία, δεν θα είναι καν ορατά από τους τουρίστες», σημειώνει.
«Μπορεί να αποτελέσει μέρος της οικονομικής ανάπτυξης»
Ο Δανός επιστήμονας αναφέρεται και στα οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας. «Διάβαζα ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση. Όμως ακόμη έχετε ανάγκες και προκλήσεις να αντιμετωπίσετε και θα ήταν καλό να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Δεν αποδίδει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά δημιουργεί θέσεις εργασίας και έχει οικονομικά οφέλη», αναφέρει.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στο κλίμα και την κλιματική αλλαγή»
Ο Δανός επιστήμονας θεωρεί ότι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επενδύσει στο κλίμα, την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η συνέργεια ανάμεσα στην έρευνα και την καινοτομία. Ο ίδιος εξηγεί τη διαφορά: «Όταν δημιουργείς πατέντες, τότε κάνεις εφευρέσεις. Όταν όμως παίρνει τις εφευρέσεις και τις αξιοποιείς επιχειρηματικά, τότε αυτό είναι καινοτομία».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει τον Στιβ Τζομπς. «Δημιούργησε το iPhone και άλλαξε τον κόσμο. Ουσιαστικά έβαλε τα smartphones στη ζωή μας. Πήρε μεν κάποιες άδειες, αλλά ξέρετε πόσες πατέντες έχει κατοχυρώσει το iPhone; Καμία», σημειώνει.


«Λέμε ότι η έρευνα αλλάζει τον κόσμο. Δεν ισχύει. Η καινοτομία είναι αυτή που τον αλλάζει. Είναι μεν απογοητευτικό να το λέει αυτό ένας εφευρέτης, αλλά είναι η πραγματικότητα. Είμαι χαρούμενος να δημιουργώ πατέντες. Όμως, δεν σημαίνουν τίποτα, αν δεν μετατραπούν σε προϊόντα με χρησιμότητα για τους ανθρώπους», καταλήγει.


Κάν' το όπως η Τήλος! - Δεκαπέντε νησιά στο Αιγαίο «ψηφίζουν» καθαρή ενέργεια!

Αέρας... ανανέωσης για τα ενεργειακά πνέει στο Αιγαίο. Σύμφωνα με έρευνα της MARC για λογαριασμό της WWF, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κατοίκων από 15 νησιά του Αιγαίου, καταγράφεται εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης στα νησιά υπέρ των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες έδειξαν την προτίμησή τους για τη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, με περιορισμό του πετρελαίου ως βασικού μέσου ενεργειακής κάλυψης, όπως συμβαίνει σήμερα.
Έτσι στο ερώτημα «εάν θα επιθυμούσατε το νησί σας να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και να ηλεκτροδοτείται πλήρως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), θετικά απάντησε το 78,6% των ερωτηθέντων.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε ειδικότερα ερωτήματα που αφορούν την αιολική μορφή ενέργειας. Ευχάριστη έκπληξη είναι η θετική ανταπόκριση στο ερώτημα, εάν συμφωνούν στην εγκατάσταση ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρία) ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη ηλεκτροδότησης στο νησί. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά!
Συντριπτικά υπέρ των ΑΠΕ ήταν και οι απαντήσεις στο δίλημμα εάν υπάρχει προτίμηση στη λειτουργία πετρελαϊκού σταθμού ή  συστήματος ΑΠΕ, που μπορεί να «αποθηκεύσει» ηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα, το 73,7% «ψηφίζει» υπέρ ενός συστήματος ΑΠΕ και μόλις το 11,8% επιλέγει  τη λειτουργία σταθμού με πετρέλαιο.
Σημαντικά δείγματα μεταστροφής των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου εμφανίζονται όμως και σε ορισμένα επίμαχα θέματα, που αφορούν κυρίως στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στο ερώτημα για την όχληση από την εγκατάστασή τους, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι ασήμαντη και ένα 31,3% τη θεωρεί σημαντική. Το ποσοστό αυτό δεν είναι βεβαίως αμελητέο, αλλά η εικόνα για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι αντεστραμμένη: Το 54,8% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντική την όχληση από τη λειτουργία τους, ενώ το 33,8 ασήμαντη.
Δύσκολο θεωρείται και το ερώτημα εάν η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, με ανεμογεννήτριες, απωθεί τον τουρισμό ή, αντίθετα, προσελκύει νέες κατηγορίες τουριστών. Στο κρίσιμο αυτό δίλημμα οι θετικές απαντήσεις είναι το 41% του συνόλου, με το 17% να απαντά αρνητικά. Ενδιάμεσα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 31,2%, που κρατά ουδέτερη στάση.
Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή κατοίκων από τον Άγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια, την Ανάφη, τη Δονούσα, το Καστελλόριζο, την Αμοργό, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τη Χάλκη, την Μήλο, τη Σίφνο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Σκύρο και την Ικαρία.
Κίνητρο για την έρευνα υπήρξε το πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.
Δείτε τη δημοσκόπηση ΕΔΩ