Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Υποψήφιοι συστηθείτε μέσα από το blog - Ψηφοφορία

Εδώ και αρκετό καιρό έχω τοποθετήσει κάτω από την εικόνα - τίτλο του blog ένα banner (το παρακάτω) στο οποίο καλώ τους υποψηφίους δημοτικ...

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Φ. ΜΑΝΟΥΣΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΤΟ "ΖΈΦΥΡΟΣ" ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ - ΣΧΟΛΙΟ

Ενδιαφέρον πρόταση του κ. Μανούση για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στη Σαμοθράκη
Παραθέτω για προβληματισμό κάποιες σκέψεις μου.
Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να σκεφτούμε και να προτείνουμε δημόσια, δράσεις που θα βοηθούσαν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου για το νησί μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιλεγούν και να εφαρμοστούν όσες απο τις δράσεις ειναι υλοποιήσιμες.

Έτσι με την δική μας και μόνο προσπάθεια μπορούμε να δημιουργήσουμε ροή επισκεπτών ειδικών απαιτήσεων εκτός θερινής περιόδου.

Αρκεί λοιπόν να εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας και να τα προβάλουμε με ειδικές δράσεις .
Και Δόξα τω θεό τα πλεονεκτήματα του νησιού είναι πάμπολλα. Για να γίνω κατανοητός και σαφής θα κάνω την πρώτη προταση.
Α Διαπίστωση:
το νησι μας ειναι παράδεισος για τους ερασιτέχνες ψαράδες
Β Διαπίστωση
Υπαρχουν εκατοντάδες χιλιάδες φανατικών ψαράδων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γ Διαπίστωση
Αν το νησι μας γινόταν διεθνώς γνωστό ως ψαρότοπος φιλικός για τους επισκέπτες θα εξασφάλιζε μια συνεχή παρουσία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών .

Δ Πρόταση
1) Καθιερώνουμε διεθνή διαγωνισμό ψαρέματος που θα έχει διάρκεια 3 έως 5 ημέρες κατα μήνα Σεπτεβριο Οκτωβρίο η Απρίλιο Μάιο

2) Ζητούμε από την SAOS FERRIES να μεταφέρει δωρεάν το αυτοκίνητο και την βάρκα όσων δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό. Παράλληλα εξασφαλίζουμε Βαρκες για ενοικίαση σε πραγματικά χαμηλή τιμή πχ 10 Ε την ημέρα για επισκέπτες απο εξωτερικό

3) Ζητούμε από τα Ξενοδοχεία του νησιού δεσμευτικά τιμές χαμηλές για την περίοδο του διαγωνισμού τις οποίες κοινοποιούμε σε όσους θα έχουν δηλώσει συμμετοχή.
4) Επικοινωνούμε την διαγωνισμό (πριν και μετά) σε όλα τα  διεθνή σάιτ με φωτογραφίες βίντεο και ότι άλλα διαφημιστικό υλικό μπορούμε να βρούμε.
5) προφανώς για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός αυτός πέραν από την συμμετοχή σε οργανωτική επιτροπή ανθρώπων με μεράκι απαιτείται και δημιουργία επαγγελματικής μόνιμου γραμματείας της οποίας τα έξοδα θα κληθούν να καλύψουν επαγγελματίες και Δήμος.

Όπως διατύπωσα στην αρχή του κειμένου μου παρόμοιες δράσεις μπορούν Να πραγματοποιηθούν σε πολλούς τομείς
ΑΡΚΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ.
Δημόσια Ομάδα facebook "Ζούμε Σαμοθράκη"

Όλα τα παραπάνω ο κύριος Φ. Μανούσης τα συζήτησε αναλυτικά με τον Στ. Αποστολίδη και στην εκπομπή του στον STATUS 94,2. Στην συγκεκριμένη εκπομπή ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα, ίσως και μέχρι το Σαββατοκύριακο, το ταχύπλοο "ΖΈΦΥΡΟΣ" θα ξεκινήσει και ως περιηγητικό σκάφος, κάνοντας τον γύρο του νησιού. Απλά αναμένεται η έγκριση από το λιμεναρχείο.


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τουριστική περίοδος της Σαμοθράκης πρέπει να επιμηκυνθεί. Είναι ίσως το μοναδικό νησί που τα χρόνια αυτά που ο τουρισμός μειώνεται ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται σε οργιώδη άνοδο. Ναι, στην Σαμοθράκη μειώνεται, εγώ δεν πιστεύω σε στοιχεία κλπ που μιλούν έστω και για οριακή αύξηση. Τα σακίδια δεν είναι, δεν θεωρείται τουριστική ανάπτυξη, πόσο δε μάλλον όταν έρχονται, κατασκηνώνουν παράνομα, όπου κι όπως βρουν, αφήνοντας στην Σαμοθράκη ημερησίως 5, 7, 8 ευρώ.
Όπως αρχικά έγραψε ο κύριος Μανούσης τρόποι για την επιμήκυνση της σεζόν υπάρχουν πολλοί. Έχει καθιερωθεί η γιορτή της σαρδέλας από τους παράκτιους αλιείς, ανήμερα της Παναγίας Καμαριώτισσας, την Πέμπτη της διακαινησίμου εβδομάδας. Γιατί αυτό να μην διαφημίζεται πέραν της Σαμοθράκης, γιατί να μην διανθιστεί με την παρουσία κάθε χρόνο διαφορετικού καλλιτέχνη; Θα μου πείτε αυτά κοστίζουν. Συμφωνώ, αλλά ποιος δεν θα έδινε 5€ την μερίδα, ποιοι άλλοι σύλλογοι (τέλος πάντων...) δεν θα συνεισέφεραν, η Μητρόπολη δεν θα βοηθούσε αν της ζητούνταν;
Τώρα μου ήρθε συνδυαστικά η ιδέα, πως η πρόταση του κυρίου Μανούση θα μπορούσε να συνδυαστεί με το παραπάνω γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να είναι η τελετή έναρξης ή λήξης του διαγωνισμού.
Επίσης έχει καθιερωθεί η γιορτή του τσίπουρου που γίνεται με το πέρας της απόσταξης όλων των παραγωγών. Και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο.
Τέλος πάντων, βρίσκω πολύ θετική την πρόταση του κυρίου Μανούση και πάνω από όλα δίνοντας ουσιαστικά (...) και μία πολύ καλή προσφορά για τους συμμετέχοντες.
Όλα τα παραπάνω όμως για να υλοποιηθούν χρειάζονται κάποια ελάχιστα (νομίζω) προαπαιτούμενα:

  • Βασικότερο όλων να θέλει ο Δήμος την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πράγμα το οποίο εδω και πάρα, πάρα πολλά χρόνια ο Δήμος δεν έχει δείξει τέτοιες διαθέσεις, αφού δεν συμμετείχε σε καμία έκθεση τουρισμού.
  • Να θέλουν να βοηθήσουν στην διοργάνωση φορείς της Σαμοθράκης, του Έβρου και η Περιφέρεια, μα πάνω από όλα οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες και να αφήσουμε το: σα θέλ να'ρτ ας έρθ, ιγώ δε κάνου κάντιπτα... Αυτή η λογική μας έχει αφήσει χρόνους, για αυτό η Σαμοθράκη τουριστικά κατάντησε στο σημερινό της το μαύρο το χάλι και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η Καμαριώτισσα...

Όσο για το "ΖΈΦΥΡΟΣ" επιβεβαιώθηκε η φήμη που κυκλοφορούσε στο νησί, ότι δηλαδή θα κάνει τον γύρο του νησιού. Κάτι που μετά το περσινό ατύχημα του "ΘΕΟΔΩΡΑ", μετά από πολλά χρόνια έλλειπε από το νησί και αφού η SAOS FERRIES έχει αυτήν την δυνατότητα, καλά κάνει και την κάνει πράξη.