Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Καλοκαιρινά τροποποιημένα δρομολόγια SAOS FERRIES

Πριν μερικές ημέρες (3/6) ανάρτησα τα δρομολόγια του Ιουνίου όπως αυτά ήταν στην σελίδα της SAOS FERRIES . Με την επιστροφή του ΣΑΟΣ ΙΙ ...

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Απάντηση Δημάρχου Σαμοθράκης Αθ. Βίτσα στο "Αιδώς Αργείοι"

Με ανακοίνωσή μας παρουσιάσαμε στις 17.01.2019 την οργάνωση της καταγραφής της δημοτικής περιουσίας με τρόπο σύγχρονο.

Με έκπληξη βλέπουμε την αντίδραση του τέως δημάρχου σε σημερινή ανακοίνωση  με τίτλο:

« Αιδώς Αργείοι!!! (Απάντηση στον δήμο Σαμοθράκης για την δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή δημοτικής περιουσίας)»

Στο κείμενο της ανακοίνωσής μας δεν υπάρχει τίποτα το προσβλητικό τόσο για τον ίδιο όσο και για κανένα άλλον. Προς τι λοιπόν η αντίδραση αυτή; Ποια είναι η αιτία ή η αφορμή για την έντονη αυτή αντίδραση;
Αυτή την περιουσία που περιγράφει στην ανακοίνωσή του και πληρώθηκε από τους δημότες σεβαστήκαμε και οργανώσαμε την καταγραφή της με τρόπο καλύτερο.  Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε σκόρπιους τους τίτλους, γραμμένες τις μεταβολές σε πρόχειρο χαρτί. Επιπλέον η υποχρέωση δήλωσής της στη ΔΟΥ με το έντυπο Ε9 είναι μια υποχρέωση που προϋπήρχε από παλιά. Δεν υπήρχε δήλωση Ε9 του δήμου, ανεκπλήρωτη υποχρέωση που οδήγησε σε πρόστιμα κι αυτό γιατί δεν μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τίποτα. Κι όταν ήρθε το κτηματολόγιο στα χρόνια της δικής μας θητείας πράξαμε το αυτονόητο της δικής μας υποχρέωσης.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κοινόχρηστων χώρων που είχαν αποφάσεις δικαστικές από το 2001 τι ακριβώς έπραξε για την πληρωμή τους πέραν από τις υποσχέσεις για ανταλλαγές οι οποίες ούτε κι αυτές υλοποιήθηκαν ποτέ;
Τί λοιπόν τον ενόχλησε τόσο πολύ; Η καταγραφή; Ο εκσυγχρονισμός και σ  αυτόν τον τομέα; Η πληρωμή των αποφάσεων; Η συνέπεια στους δημότες που είχαν εκκρεμότητες και σε τελική ανάλυση δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους;
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το μένος του που ξεπερνά και τις προσπάθειες να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία για ολοκλήρωση του έργου του αλλά δεν δικαιολογεί σε εμάς τη δεύτερη. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αντίδρασή του σήμερα που ο δήμος αποδεδειγμένα λειτουργεί καλύτερα από τότε.
Παρακάτω υπενθυμίζουμε  το κείμενο της ανακοίνωσής μας για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Δύο από τα αναρίθμητα βασικά προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2014 σχετίζονται με τη δημοτική περιουσία.
Το πρώτο ήταν η ανυπαρξία Ε9 και αναδείχθηκε με την υποβολή απολογιστικών στοιχείων κατά την σύνταξη ισολογισμού του έτους 2012. Δεν υπήρχαν οι ισολογισμοί για τα έτη 2012, 2013 που αντιστοιχούσαν στην ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.
Το δεύτερο ήταν αυτό της υποβολής τους στην υπό εξέλιξη κτηματογράφηση. Ενώ θα θεωρούσε κάποιος ότι ήταν μια απλή διαδικασία διεκπεραίωσης, αυτό αναδείχθηκε σε μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Έπρεπε να ανευρεθούν οι τίτλοι, να εντοπιστούν τα ακίνητα, να συλλεχθούν τα υπάρχοντα τοπογραφικά διαγράμματα και τέλος να υποβληθούν στο κτηματολόγιο.
Η απαραίτητη εργασία ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί από την υπηρεσία γι’ αυτό και προσφύγαμε σε βοήθεια από εξωτερικό συνεργάτη.
Αυτό που υπήρχε μέχρι τότε ήταν μια χειρόγραφη καταγραφή σε χαρτιά με τρόπο πρόχειρο, όπως φαίνεται στις σχετικές δύο φωτογραφίες.
Αντιθέτως το παραδοτέο της εργασίας ήταν ένα ακόμα βήμα εκσυγχρονισμού. 
Σήμερα ο Δήμος Σαμοθράκης διαθέτει βάση δεδομένων με καταγραφή και ψηφιοποίηση όλου του σχετικού υλικού.
Περιλαμβάνει:
Αρχείο με καταγραφή της ακίνητης περιουσίας από τη σύσταση του δήμου μέχρι σήμερα και υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί η θέση όλων των ακινήτων, του κάθε ακινήτου χωριστά.
Επίσης, ο Δήμος έχει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει και να στηρίξει νομικά όλες εκείνες τις περιπτώσεις καταπάτησης της περιουσίας του.
Ακόμα, έχει καταγραφεί στη βάση δεδομένων και η εν δυνάμει ακίνητη περιουσία στους οικισμούς Χώρα, Καμαριώτισσα και Θέρμα που προκύπτει απ’ τις πράξεις εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω οικισμοί έχουν ρυμοτομικό σχέδιο από το 1995 και αυτό έπρεπε προοδευτικά να υλοποιείται συμβάλλοντας στη λειτουργικότητα τους η οποία θα εκκινήσει αναπτυξιακή διαδικασία μετά την «ακινησία» δυόμιση και πλέον δεκαετιών.
Αντιλαμβανόμενοι τις αρνητικές επιπτώσεις και τη στασιμότητα που δημιουργούσε στους οικισμούς, μετά από μεγάλη προσπάθεια δεκαεννέα (19) μηνών καταφέραμε να αποζημιώσουμε κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους είχε διεκδικηθεί η πληρωμή τους με δικαστικές προσφυγές. Οι σχετικές αποφάσεις ήταν κυρίως των ετών 2001- 2004. Και στο συγκεκριμένο πρόβλημα πολύτιμη ήταν η συνεργασία μας με το υπουργείο Εσωτερικών. 
Αυτοί οι χώροι πλέον ανήκουν στο δήμο προς αξιοποίηση για τις χρήσεις που προορίζονται. 
Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επιδίωξή μας να προχωρήσουμε και σε άλλες αποζημιώσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για να καταστούν οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τους, ενώ η «απελευθέρωσή» τους μπορεί να αξιοποιηθεί και για κατασκευή έργων υποδομής.