Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Δήμος Σαμοθράκης: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Σαμοθράκη 14-16/4

«ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 14 ΜΕ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Ο Δήμος Σαμοθράκης ανακοινώνει ότι οι Κινητές Μονάδες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι στο νησί μας από την Κυριακή 14-04-2024 έως την Τρίτη 16-04-2024. …

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

21 Μαΐου, 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μίνι debate με τους 3 υποψηφίους Δημάρχους Σαμοθράκης

Το προηγούμενο διάστημα  συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate/-es μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Σαμοθράκης. Οπότε σκέφτηκα τι ερώτηση θα έκανα εγώ αν μου δίνονταν η δυνατότητα, αν το ή ένα debate διεξάγονταν στο νησί. Ήθελα να είναι μία ερώτηση ουσίας που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα, δεν δυσκολεύτηκα να βρω το θέμα της.
Όταν κατάλαβα πως το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι, επικοινώνησα με τους 3 υποψηφίους δημάρχους και τους ρώτησα αν θα δεχόταν να απαντήσουν στο ερώτημα που είχα ετοιμάσει, χωρίς να τους κοινοποιώ το θέμα και υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα μου θα γίνονταν αποδεκτό από όλους. Πράγμα που δεν άργησε να γίνει και τους ευχαριστώ πολύ που με τίμησαν αποδεχόμενοι αυτό το μίνι ιδιότυπο debate. 
Με την αποδοχή και του τρίτου υποψηφίου, τους εστάλη η ερώτηση μου και κάποιοι όροι - διευκρινίσεις που θεωρώ ότι πρέπει να τους γνωστοποιήσω και σε εσάς τους αναγνώστες του blog:


α) Επειδή το ερώτημα είναι σύνθετο, θα ήθελα οι απαντήσεις σας να είναι όσο το δυνατόν σύντομες, περιεκτικές και επί του θέματος, κατά προτίμηση η απάντηση του καθενός σας να μην ξεπερνάει τις 500-600 λέξεις, για να μην κουράσουμε και τους αναγνώστες.
β) Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι τις εκλογές, καλό θα ήταν να στείλετε τις απαντήσεις σας εντός 2 ημερών, ώστε το αργότερο ως το βράδυ της Δευτέρας να έχει δημοσιευτεί στο blog η ερώτηση και οι απαντήσεις σας.
γ) Οι απαντήσεις θα δημοσιευτούν κατά αλφαβητική σειρά: Βίτσας, Γαλατούμος,Χανός.
Ακολουθεί η ερώτηση:

Ειρηναίος Παπαντιδης - Irineossamothraki Blog:
Εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Σαμοθράκη το 1997, ανοίγοντας ταυτόχρονα και την επιχείρηση που διατηρώ μέχρι σήμερα, ένας από τους παράγοντες για την απόφαση μου αυτή ήταν ότι το νησί είχε πολύ νεολαία και όπου με ρωτούσαν αν έχει νέους, τους απαντούσα θετικά με καμάρι και υπερηφάνια.
Από εκεί και πέρα άρχισε η <<ακατάσχετη αιμορραγία>> - φυγή των νέων από το νησί.
Σας ακούω λοιπόν όλους να μιλάτε και να γράφετε στα προγράμματα σας για μεγάλα έργα υποδομών, όπως βιολογικό, λιμάνια, αεροδρόμια κ.α. Όλα αυτά είναι πολύ καλά και χρήσιμα, αλλά αν γίνουν για ποιους θα τα κάνετε όταν ένα νησί δεν έχει νέους και παιδιά; Τα σχολεία του νησιού σύντομα θα έχουν περισότερους αλλοδαπούς μαθητές αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Χρειάζονται δραστικές, ουσιαστικές και  άμεσες παρεμβάσεις για να μην γίνει η Σαμοθράκη νησί γερόντων και ξένων.
Οπότε το ερώτημα μου προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους είναι:
Υπάρχει κάποιο πλάνο πρώτον για να σταματήσει η <<αιμορραγία>> των νέων και δεύτερον να επαναπατρήσετε νέους που έφυγαν; Τι κίνητρα θα τους δώσετε να μείνουν ή να γυρίσουν;

Ακολουθούν οι απαντήσεις:
Βίτσας Αθανάσιος - "Δημοτική Ενωτική Συνεργασία Σαμοθράκης":
Το ερώτημά σας κύριε Παπαντίδη θίγει τον πυρήνα δύο τεράστιων προβλημάτων, όχι μόνο τοπικών, ούτε μόνο εθνικών, αλλά ευρωπαϊκών: 1. το δημογραφικό και 2.Την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Οι διαστάσεις των προβλημάτων  αυτών ξεπερνούν τα όρια των τοπικών πολιτικών, αφορούν εθνικές στρατηγικές τουλάχιστον. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια και κυρίως χώρες με μη ισορροπημένη ανάπτυξη, όπως η δική μας και εντός αυτής (Ελλάδα) η ελληνική περιφέρεια βιώνει τα προβλήματα πιο έντονα, ενώ αντίθετα οι θετικές επιρροές καθυστερούν να αποδώσουν.
Στην κλίμακα ενός μικρού δήμου με χαρακτηριστικά τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα, που υστερεί ακόμα κι από το μέσο ελληνικό όρο, οι λύσεις είναι δύσκολες.
Για το δικό μας νησί, το οποίο ως γνωστό δεν έχει μέχρι τώρα κεφαλοποιήσει τη φήμη του, εξαιτίας των πολλών άλυτων προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί, υπάρχουν περιθώρια μιας αξιόλογης προόδου σε μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη και ακόμα μεγαλύτερα σε μακροπρόθεσμη. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι ο εκσυγχρονισμός της εσωτερικής του λειτουργίας, η  δημιουργία υποδομών και οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Πρέπει οι σχεδιασμοί να περιλαμβάνουν:
  • Ρυθμιστικό υπόβαθρο (χωροταξία, ρυμοτομικό σχέδιο, ιδιοκτησιακό καθεστώς κ.τ.λ.)
  • Απαραίτητες υποδομές (διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, υδάτινων και ενεργειακών πόρων συμβατών με τις ανάγκες και τις αντοχές του, κ.τ.λ.)
  • Υποδομές προσβασιμότητας (λιμάνι με προοπτικές, μαρίνα σκαφών αναψυχής κ.τ.λ.)
  • Συγκοινωνιακή αναβάθμιση
  • Πλήρης παροχή τουλάχιστον Α’ θμιας υγείας
  • Αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών δημόσιων και ιδιωτικών
  • Ήπια και προσεγμένη αξιοποίηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (δάση, καταρράκτες, αναπλάσεις οικισμών κ.τ.λ.)

Ένας τόπος γίνεται ελκυστικός στις επενδύσεις όταν αυτές εξασφαλίζουν αποδώσεις.
Οι σημερινές λειτουργίες μας σε όλα τα παραπάνω είναι αναχρονιστικές λόγω εσωτερικών ισορροπιών με την κατεστημένη νοοτροπία της εξαίρεσης από κανόνες και νόμους.
Η μικρή μας κοινωνία σε επίπεδο συλλογικό υστερεί σε αλλαγές και είναι στατική χωρίς προσαρμοστικότητα και ευελιξία.
Στόχος μας πρέπει να είναι η πληθυσμιακή τόνωση, κυρίως με τη συγκράτηση ντόπιων δυνάμεων που θα μείνουν και θα προσφέρουν στον τόπο τους και να ευημερούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε. Χρειάζονται εκ θεμελίων λύσεις κι όχι ακοστολόγητες και εύκολες προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι εύκολο να υπόσχεται κάποιος και να περιγράφει νεφελώδη οράματα χωρίς ρεαλισμό, αλλά οι λύσεις είναι δύσκολες και απαιτούν σχέδιο και προτεραιότητες.   Έτσι εργαζόμαστε εμείς κι έτσι θα συνεχίσουμε.

Γαλατούμος Νικόλαος - "Ενωτικό Κίνημα Σαμοθράκης":
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κουστούμι και κείμενο
  Ένας από τους βασικούς στόχους για το Ενωτικό Κίνημα Σαμοθράκης,όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά μας,είναι η αποτροπή φυγής ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων από το νησί.
  Η έλλειψη επαγγελματικών και κοινωνικών διεξόδων θεωρούμε ότι είναι η κύρια αιτία εγκατάλειψης του νησιού από τους νέους.Επομένως,η Δημοτική Αρχή οφείλει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να υποστηρίξει με συγκεκριμένες δράσεις την παραμονή των νέων μας στη Σαμοθράκη.Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει:
* Μέσα από την αξιοποίηση των δημοτικών εκμεταλλεύσεων(Κάμπινγκ Πλατιάς-Ιαματικά-Καταδυτικό Κέντρο κ.τ.λ),δίνοντας τη δυνατότητα μετά από την αδειοδότηση τους να αναλάβουν νέοι άνθρωποι τη λειτουργία τους σε συνεταιριστική βάση.
* Με αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.Ειδικότερα,δίνοντας την ευκαιρία σε νέους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα μεμονωμένα ή συλλογικά να αναπτύξουν καλλιέργειες τοπικών προϊόντων(π.χ αρωματικά φυτά,ελαιοκαλλιέργειες κ.τ.λ)
* Με υποστήριξη,καθοδήγηση και ενημέρωση των νέων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να εντάσσονται σε προγράμματα αγροτουρισμού,γιατί πιστεύουμε ότι η ενασχόληση τους και με τον τουρισμό μπορεί να είναι η λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα.Πρέπει να εξετάσουμε τη δημιουργία νέων μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων,οι οποίες θα στελεχωθούν κυρίως από νέους ανθρώπους.Επίσης,η δημιουργία εμφιαλωτηρίου σε ένα νησί με εξαιρετικής ποιότητας νερά θα μπορούσε να δώσει θέσεις εργασίας σε νέους.
* Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του ορεινού όγκου μπορεί να προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε νέους μας(οδηγοί ορειβατικών διαδρομών,αθλήματα ορεινού όγκου κ.τ.λ)
  Βασική πολιτική για τους νέους ανθρώπους της Σαμοθράκης πρέπει να είναι ο σχεδιασμός δράσεων που θα αφορούν την ψυχαγωγία,τη δημιουργικότητα και τον αθλητισμό.Όπως αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας,προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των συλλόγων που αναπτύσσουν σχετικές δραστηριότητες(π.χ Σύλλογος Αρμονίας Γένεσις,Βιώσιμη Σαμοθράκη κ.τ.λ),η δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.θεατρικού εργαστηρίου και εργαστηρίου εκμάθησης των παραδοσιακών μας χορών.
  Στον τομέα του αθλητισμού, η συντήρηση-βελτίωση του γηπέδου "Μιχαήλ Χανός",η κατασκευή γηπέδων 5x5 και κλειστού γυμναστηρίου,η επανίδρυση ποδοσφαιρικής ομάδας θα δώσει διεξόδους στη νεολαία μας και θα την αποτρέψει από την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τη χρήση εθιστικών ουσιών.
  Πιστεύουμε ότι η Σαμοθράκη έχει τις δυνατότητες να κρατήσει,αλλά και να επαναπατρίσει τους νέους της,αρκεί να αγωνιστούμε όλοι μαζί,χωρίς αποκλεισμούς,γιατί δίχως τους νέους μας δεν υπάρχει μέλλον για το νησί μας.

Χανός Γεώργιος - "Σαμοθράκη 2020":
Οι νέοι φεύγουν για πολλούς  λόγους που χρήζουν μελέτης. Οι δυο πρώτοι είναι οι πιο βασικοί.
  • Δεν έχουν δουλείες
  • Δεν έχουν πολιτισμό ή τρόπο να εκφραστούν , να διασκεδάσουν να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι τον ελεύθερο χρόνο τους 
  • Απομάκρυνση/μετανάστευση - εσωτερική κυρίως -,  για μια σειρά προσωπικούς λόγους 
Για την σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος,  θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια καταγραφή των νέων και που παραμένουν , που φεύγουν και που έχουν διάθεση να επαναπατριστούν
Κατά συνέπεια αν οι παρεμβάσεις γίνουν με γνώμονα τους  προαναφερθέντες παράγοντες, θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, που με την σειρά τους θα φέρουν θέσεις εργασίας και άρα, την σταδιακή παραμονή αρχικά και επιστροφή σε δεύτερο χρόνο των νέων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές διαπιστώσεις και είμαστε βέβαιοι πως οι άλλες νησιωτικές παρατάξεις ξεκινάν από το ίδιο σκεπτικό. Αυτό που διαφοροποιεί πιστεύουμε εμάς, είναι η συνολική προσέγγιση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα
Για μας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα έρθει όταν με κάθε τρόπο και με την χρήση και της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του φυσικού συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει το νησί, αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν αλλά και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Ταυτόχρονα όμως δίνουμε έμφαση στον πρωτόγεννη τομέα με αύξηση του γεωργικού προϊόντος, με στήριξη της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο κυρίως τεχνογνωσίας, ενθάρρυνση του συνεταιρισμού και την τυποποίησης. Ταυτόχρονα επίσης βελτιώνουμε τις υποδομές ώστε η ανάπτυξη να είναι   δεδομένη.
Έχουμε δείξει και στο παρελθόν ότι επιδιώκουμε και στηρίζουμε κάθε δράση πολιτισμού . Να θυμηθούμε την αθλητική ομάδα, το πνευματικό κέντρο και τα όσα διαδραματιζόντουσαν στο χώρο (χορός, εκθέσεις κτλ.), τον πολιτιστικό σύλλογο , τον ΕΟΜΕΧΧ και τις εκεί δραστηριότητες. Όλα αυτά και άλλα ακόμα θα πρέπει να επανέλθουν για να υπάρχει και δραστηριότητα τον χειμώνα και όχι μόνο τους δεδομένους καλοκαιρινούς μήνες. Στην πρόθεση μας είναι και εμείς να δημιουργούμε προϋποθέσεις, αλλά και να στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Το γεγονός ότι το πρόγραμμά μας για την Σαμοθράκη βάζει αναπτυξιακές βάσεις με σκοπό την επόμενη πενταετία να έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα (προς το θετικότερο ) στο νησί, αποτελεί εγγύηση των όσων αναφέρουμε  και σας καλούμε να το διαβάσετε, μιας δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί μέσα στο περιορισμένο κείμενο της απάντησης στο ερώτημα σας, και να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά μας για μια Σαμοθράκη που θα έχει στον παγκόσμιο χάρτη την θέση που της αξίζει και τους νέους μαζί της στο τόπο μας.
Τώρα επειδή ακούγονται όλα αυτά γενικά να μιλήσουμε και με αριθμούς.
  • Στον πρωτόγεννή τομέα , εάν το επιθυμούν οι νέοι, θα μπορούσαν να απασχοληθούν μέχρι και 100 άτομα .
  • Στον τουρισμό και όσο αυτός αυξάνει θα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας 
  • Με έργα που θα γίνονται μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργατών κυρίως
  • Με προγράμματα επιχειρηματικότητας που θα μπορούν να υλοποιηθούν στο νησί, μπορούν να ενεργοποιηθούν όσοι διαθέτουν περιουσία, αλλά την έχουν ανεκμετάλλευτη
  • Η Αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας αποτελεί την αρχή και το βασικό εργαλείο  για αυτή την δύσκολη προσπάθεια 
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν . Το πρόβλημα δεν είναι εύκολο και χρειάζεται, δουλειά, αλλαγή κλίματος αλλά και αλλαγή νοοτροπίας  
Συμπερασματικά και επειδή ο αριθμός των νέων δεν είναι μεγάλος, εφ όσον ξεκινήσει η υλοποίηση όλων των παραπάνω θα υπάρχει σίγουρη προσέλκυση νέων που επιθυμούν να μείνουν στο νησί.  

Ευχαριστώ και πάλι για την συνεργασία τους τρεις επικεφαλείς των συνδυασμών , ελπίζω όποιος εκλεγεί να προσπαθήσει να κάνει πράξη όσα απάντησε, γιατί νομίζω είναι το Νο1 πρόβλημα της Σαμοθράκης (και των περισσότερων μικρών τοπικών κοινωνιών της Πατρίδας μας και ίσως όχι μόνο).
Εύχομαι καλή δύναμη στις μέρες που απομένουν για την ολοκλήρωση του προεκλογικού αγώνα και καλή επιτυχία.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr