Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Δήμος Σαμοθράκης: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Σαμοθράκη 14-16/4

«ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 14 ΜΕ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Ο Δήμος Σαμοθράκης ανακοινώνει ότι οι Κινητές Μονάδες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι στο νησί μας από την Κυριακή 14-04-2024 έως την Τρίτη 16-04-2024. …

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

26 Ιουνίου, 2019

ΔΕΗ: Σχέδιο για έσοδα από τους παλιούς οφειλέτες που άλλαξαν πάροχο - 890 χιλιάδες εξώδικα για οφειλές 1.05 δις ευρώ - Πτώση 2 μονάδων σημείωσε το Μάιο η ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος, υποχώρησε στο 73,90% - Σχόλιο

Υπό την πίεση των δυσμενών οικονομικών μεγεθών αλλά και των αυξημένων αναγκών σε ρευστό, η επιχείρηση  στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά την αποστολή εξώδικων στους περίπου 890 χιλιάδες τελικούς πελάτες, οι οποίοι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Για το σύνολο της οφειλής η ΔΕΗ έχει πάρει προβλέψεις, που σημαίνει πρακτικά πως όποιο ποσό αντληθεί έρχεται να ενισχύσει τον ισολογισμό θετικά.
Το πλάνο της διοίκησης, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τη χορήγηση δανείου από την Παρευξείνια Τράπεζα είναι να συνεργαστεί μέσω διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου με τρείς εργολαβικές εταιρείες (μία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μία για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και μία για τα νησιά), οι οποίες θα έχουν στο δυναμικό τους συνολικά περί τους 40 υπαλλήλους συγκεκριμένων προδιαγραφών (εργολαβικοί εργαζόμενοι).
Οι υπάλληλοι αυτοί θα εκπαιδευτούν από τη ΔΕΗ και θα κληθούν να προετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά οφειλέτη και ανά νομό. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε κατά τόπους δικηγορικά γραφεία, που θα αναλάβουν, με ποσοστό, την είσπραξη των οφειλομένων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο.
Η επιχείρηση «πίεση και είσπραξη» θα ξεκινήσει από τους παλαιότερους των οφειλετών και από εκείνους που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ (είναι λίγοι, περίπου 65.000, και χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ) αλλά θα συνεχιστεί με όλους.
«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι το όφελος για την εταιρεία θα είναι διπλό: αφενός θα εισπραχθούν κάποια σημαντικά ποσά και αφετέρου θα γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου.
Δηλαδή αν η εταιρεία αποδείξει ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τους, ζητώντας μάλιστα από τις φορολογικές αρχές να συμψηφιστεί ο φόρος που έχει ήδη καταβάλλει η εταιρεία για τα ποσά αυτά  (29%).
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, οι «επιθετικές» κινήσεις για την είσπραξη των οφειλών θα αποτελέσουν κίνητρο για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δανειοδότηση της ΔΕΗ μέσω της τιτλοποίησης των εσόδων. Η διαδικασία τιτλοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και η πληροφόρηση που έχει η διοίκηση της ΔΕΗ είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον.
Ως γνωστόν η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ενός ποσού της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Με τη διαδικασία της τιτλοποίησης θα εκχωρηθούν πακέτα οφειλών ανάλογα με το ύψος της χρονικής καθυστέρησης, δηλαδή το ένα πακέτο θα περιλαμβάνει οφειλές μέχρι 60 ημέρες και το άλλο από 90 ημέρες και άνω.
Έχει γίνει διαγωνισμός, και μέσω της διαδικασίας αυτής η ΔΕΗ θα εκχωρήσει οφειλές έως 1,7 δις ευρώ. Έως τις 15 Αυγούστου θα έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι. 
Απαντώντας στο γιατί αυτή η κίνηση της ΔΕΗ γίνεται τώρα και όχι νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι τώρα έχει αυξηθεί σημαντικά το φαινόμενο της αλλαγής ΑΦΜ από πελάτες, αλλά και η μεταφορά κακοπληρωτών πελατών στην κατηγορία του «τελευταίου καταφυγίου». Δεν παρέλειψε παρόλα αυτά να κάνει λόγο και για «εσωτερικές αδυναμίες» της ίδιας της ΔΕΗ.
Ποιοι είναι οι τελικοί πελάτες;
Σύμφωνα με την κατάταξη του κ. Παναγιωτάκη, οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», είναι κυρίως τεσσάρων κατηγοριών:
  • Επιχειρήσεις, καταστήματα κ.λπ, που έκλεισαν ή σπίτια και εξοχικά που σταμάτησαν να ηλεκτροδοτούνται οριστικά, κυρίως κατά την περίοδο 2015 – 2016, αφήνοντας όμως πίσω οφειλές από την περίοδο που ηλεκτροδοτούντο
  • Πελάτες που άλλαξαν πάροχο, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ
  • Επαγγελματικοί πελάτες που είχαν σωρεύσει μεγάλες οφειλές και στη συνέχεια, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους, έχουν αλλάξει ΑΦΜ και εμφανίζονται ως νέοι πελάτες. Από τη ΡΑΕ έχει ζητηθεί να χρεώνονται οι οφειλές στο νέο ΑΦΜ ωστόσο η Αρχή δεν έχει συναινέσει καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την αρχή της ανεξαρτησίας των συμβάσεων.
  • Όσοι από τους οφειλέτες μεταπίπτουν και ηλεκτροδοτούνται από την «καθολική υπηρεσία». Τους πελάτες αυτούς η ΔΕΗ έχει πάψει να εκπροσωπεί, τους ηλεκτροδοτεί όμως στο πλαίσιο του ρόλου του «καθολικού παρόχου» τον οποίο έχει, ως ο μεγαλύτερο παίχτης και στο βαθμό που ο σχετικός διαγωνισμός που κάνει η ΡΑΕ δεν προσελκύει άλλους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η ΔΕΗ έχει «σπρώξει» πολλούς οφειλέτες στη καθολική υπηρεσία (στην κατηγορία αυτή ανήκουν πλέον περί τους 200.000 ρολόγια) καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν λογαριάζονται ως πελάτες της και μειώνεται το μερίδιό της στη λιανική.
Στα 2,7 δις. τα «φέσια»
Το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, φτάνει τα 2,7 δις. ευρώ (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση)  περιλαμβάνοντας και τις οφειλές όσων βρίσκονται σε ρύθμιση. Από το σύνολο των ανείσπρακτων, η Χαμηλή Τάση (σπίτια και καταστήματα) είναι κοντά στα 1,7 δις.
Το ποσό των συνολικών οφειλών εμφανίζεται σχεδόν σταθερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαν αυξηθεί οι τελικοί πελάτες, θα είχε μειωθεί, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας επίσης ότι έχει ανασχεθεί το φαινόμενο να δημιουργούνται καινούργιοι οφειλέτες, γεγονός ενθαρρυντικό.
Αιχμές
Ερωτώμενος γιατί η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το «όπλο» της αποκοπής, ο κ. Παναγιωτάκης άφησε αιχμές για την ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για αποκοπές μετρητών λέγοντας ότι η ΔΕΗ δεν είναι ευχαριστημένη από το ρυθμό ανταπόκρισης. Τα αιτήματα που στέλνει η ΔΕΗ στο διαχειριστή είναι 300 χιλιάδες ετησίως και από αυτά τα αιτήματα κόβεται το ρεύμα μόλις στο 20%.
Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης διέψευσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αντίθετα διαβεβαίωσε ότι με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας (με βάση τις παραπάνω κινήσεις) και με την είσπραξη των εσόδων από την τιτλοποίηση, η εταιρεία δεν θα έχει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα το 2019. Για την πορεία των εσόδων ενημερώνονται συνεχώς οι Τράπεζες, όπως είπε, αλλά αυτό είναι μια πάγια διαδικασία. «Δεν υπήρξε κάποια έκτακτη ανησυχία ή επιβολή όρων εκ μέρους τους» κατέληξε.

Δύο μονάδες κάτω έπεσε το Μάιο το μερίδιο της ΔΕΗ - Πάνω από το 5% Protergia και ΗΡΩΝ - Ανακατατάξεις στους εναλλακτικούς πάροχους

Πτώση σχεδόν δύο μονάδων σημείωσε το Μάιο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος, καθώς υποχώρησε από το 75,82% στο 73,90%, σύμφωνα με το νεώτερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δύο από τους τρείς καθετοποιημένους παίχτες, η Protergia και η ΗΡΩΝ, βρίσκονται πλέον για πρώτη φορά πάνω από το 5% ο καθένας. Πάνω από το 2% βρίσκονται επίσης για πρώτη φορά δύο από τις μη καθετοποιημένες εταιρείες, η NRG και η Watt+Volt, με την εταιρεία του Ομίλου Motor Oil να περνάει για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση.
Ειδικότερα, στους υπόλοιπους παρόχους, πέραν της ΔΕΗ, η εικόνα είχε ως εξής τον μήνα που πέρασε:
Μυτιληναίος (Protergia): 5,20 (4,82) με 2,10% στη ΧΤ, 3,09% στη ΜΤ και 0,01% στην ΥΤ.
Ήρων: 5,18 (4,79) με 2,52% στη ΧΤ και 2,66% στη ΜΤ.
Elpedison: 3,96 (3,83) με 1,69%, 1,99% και 0,28%.
NRG: 2,11 (1,89) με 0,71% και 1,40%.
Watt & Volt: 2,02 (1,94) με 1,64% στη ΧΤ και 0,38% στη ΜΤ.
Volterra: 1,72 (1,60) με 0,79% και 0,93%.
ΕΛΤΑ: 1,19 (1,09) με 0,47% και 0,73%.
Αέριο Αττικής (Φυσικό Αέριο): 0,89 (0,74) με 0,31% και 0,58%.
ΚΕΝ: 0,84 (0,83) με 0,73% και 0,10%.
ΕΠΑ ΘΕΣΣ (ZeniΘ): 0,58 (0,52) με 0,30% και 0,28%.
ΟΤΕ: 0,59 (0,54) με 0,44% και 0,15%.
Volton: 0,53 (0,51) με 0,50% και 0,04%.
Green: 0,22 (0,25) με 0,21% και 0,01%.
Viener: 0,27 (0,22) με 0,01% και 0,26%.
Interbetton: 0,07 (0,06) με 0,00% και 0,06%.
Growth: 0,05 (0,05) με 0,02% και 0,03%
Επεξήγηση: Το πρώτο ποσοστό είναι το μερίδιο στην αγορά της Χαμηλής Τάσης τον Μάιο, στην παρένθεση το ποσοστό του Απριλίου και τα υπόλοιπα ποσοστά είναι αντίστοιχα στην Μέση Τάση. Το ΥΤ σημαίνει Υψηλή Τάση.
energypress.gr




Η ΔΕΗ μετά την δεύτερη και επιτυχημένη μέχρι στιγμής απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας βρίσκεται σε συνεχή απώλεια πελατών, όπως δείχνει το δεύτερο κομμάτι του άρθρου η ΔΕΗ στην αγορά έχει πλέον το 73,90% των πελατών ή αλλιώς έχει χάσει πάνω από το 1/4 των δεδομένων κάποτε πελατών της. Οπότε είναι λογικό να έχει πρόβλημα με τα έσοδα της. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προσέξει τους ακόμη υπάρχοντες πελάτες της περιορίζοντας τις απώλειες και να σταματήσει να συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν μαύρο μονοπώλιο...
Μετά από πολύ και ώριμη σκέψη τέλος της περσινής χρονιάς άλλαξα πάροχο για το ρεύμα του καταστήματος μου και μέχρι στιγμής σε 3 διμηνιαίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής παρόχου τηλεφωνίας στη Σαμοθράκη........

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr