31 Αυγούστου, 2014

O Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλτ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Νέες κυρώσεις στη Μόσχα από ΕΕ

O Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλτ Τουσκ θα είναι από την 1η Δεκεμβρίου ο διάδοχος του Χέρμαν Βαν Ρόμπεη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Φεντερίκα Μογκερίνι θα αντικαταστήσει την Κάθριν Άστον στην θέση της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική. Στις δύο αυτές επιλογές προέβη ομόφωνα χθες η Σύνοδος Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.... μετά από ένα εντονότατο παρασκήνιο που κράτησε πάνω από ένα μήνα και ενορχήστρωσε ο νυν πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Το όνομα του Ντόναλντ Τουσκ (με τον οποίο η Μέρκελ μιλούσε κατ’ ιδίαν πάνω από μία ώρα στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου) κρατήθηκε εσκεμμένα χαμηλά ώστε να μην «καεί» από την υπερέκθεση στη δημοσιότητα, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εκλογή του εξασφαλίστηκε και η πολύτιμη στήριξη του Ντ. Κάμερον και της Βρετανίας.
Η πλευρά των Βρετανών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή έδωσε το τελικό ΟΚ, μόλις την τρέχουσα εβδομάδα. Ο ίδιος ο νεοεκλεγής πρόεδρος της ΕΕ έσπευσε να δηλώσει έτοιμος να βοηθήσει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που η Βρετανία επιθυμεί για να διασφαλίσει την παραμονή της στην ΕΕ - όπως είπε θα ήταν αδιανόητη μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία -φτάνοντας ακόμα και στην οδηγία για τις εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων.
Ο ίδιος ο Τουσκ σε κοινή συνέντευξη με τον απερχόμενο ΒανΡόμπεη και την Φεντερίκα Μογκερίνι, αποκάλυψε ότι ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ εδώ και καιρό, προετοιμαζόμενος για να αναλάβει και μαθαίνοντας την τέχνη, όπως είπε, των συμβιβασμών «δίπλα στον καλύτερο». Ο Χέρμαν ΒανΡόμπεη έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τουσκ, ενός όπως είπε από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς στην ΕΕ, που εκτός των άλλων θα κληθεί να προεδρεύσει και των συνόδων της ευρωζώνης «αντικειμενικά» όπως έσπευσε να διευκρινίσει.
Σε σχέση με την οικονομική πολιτική, ο Ντ. Τούσκ εξήγησε ότι είναι οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία δεν είναι ασυμβίβαστη με την ανάπτυξη. Ανέφερε ότι στη χώρα του τα τελευταία 5 χρόνια το ΑΕΠ αυξήθηκε σωρευτικά 20 μονάδες και αυτό συνέβη χωρίς να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. Ως εκ τούτου δεν συμμερίζεται και δεν κατανοεί τις εκκλήσεις για δημοσιονομική χαλάρωση.
Δεσμεύθηκε τέλος να μάθει καλά αγγλικά ως τη στιγμή που θα κληθεί να προεδρεύσει της τελευταίας Συνόδου του έτους το Δεκέμβρη.
Από την πλευρά της η επόμενη ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική περιέγραψε το πλέγμα των κρίσεων που περιτριγυρίζουν την ΕΕ, «υπάρχει μια κρίση και σε ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε μιλώντας για την Ουκρανία και περιέγραψε το πως σκέφτεται να χειριστεί την εντολή που της δίνεται.
Η τοποθέτησή της υπήρξε το αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης του Μ. Ρέντζι προς την Μέρκελ για το συγκεκριμένο θέμα και την επιλογή της Μέρκελ να υποχωρήσει στα πρόσωπα για να διατηρήσει τα κεκτημένα της σε σχέση με την οικονομική πολιτική.
Όπως και ο Ντ. Τουσκ, έτσι και η Φ. Μογκερίνι θα συμμετέχουν και ως αντιπρόεδροι στις συνεδριάσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χέρμαν Βαν Ρόμπεη.
Νέες κυρώσεις στη Μόσχα
Η Σύνοδος των 28 εξέτασε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας και το ζήτημα των επιπλέον κυρώσεων προς την Μόσχα. Οι 28 έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει τρόπους για την επέκταση των κυρώσεων που υπάρχουν και τον σχεδιασμό νέων, που εμπίπτουν στο λεγόμενο τρίτο στάδιο.
Οι 28 θεωρούν απαράδεκτη την παρουσία ρωσικών δυνάμεων σε Ουκρανικό έδαφος, καταδίκασαν την εισβολή και ζήτησαν από την Ρωσία να σεβαστεί τα σύνορα στην περιοχή και να συμβάλει ενεργά στην εκτόνωση της κατάστασης.
Παρότι ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος εμφανίστηκαν συγκρατημένα στο θέμα των κυρώσεων, η ΕΕ αργά αλλά σταθερά οδεύει προς το γενικευμένο εμπάργκο στη Μόσχα και προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα.
Παρομοίως η ΕΕ έλαβε απόφαση να συνταχθεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Ισλαμικής τρομοκρατίας στο Ιράκ και τη Συρία, εντάσσοντας στα συμπεράσματα μια φράση υπέρ της πώλησης όπλων κρατών μελών προς το Ιράκ και τους Κούρδους.
skeftomasteellhnika.blogspot.gr














Σχόλιο του Ειρηναίου:
1) Τι τους θέλουν τώρα αυτούς; Αυτοί θα παίζουν τους ρόλους του πρωθυπουργού και της ΥΠΕΞ της χωματερής των εθνών Ε.Ε., λες και η κάθε χώρα δεν έχει πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, που ούτως ή άλλως τα συμφέροντα της Ε.Ε. εξυπηρετούν κι όχι τα εθνικά τους συμφέροντα (αυτά ειδικά οι δικοί μας τα έχουν γραμμένα να μην πω που...).
2) Καλα θα κάνουν αυτοί οι κύριοι και οι ... τέλος παντων του Λουξεμβούργου να μην προκαλούν την Ρωσική αρκούδα, όπως τους προειδοποίησε προχθές ο Μέγας Πουτιν: ας μην ξεχνούν ότι τα βάζουν με μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές χώρες που συνεχώς αναπτύσσεται. Εκτός αυτού με μια γενναία αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου θα το φυσάνε και δε θα κρυώνει αυτοί οι κύριοι, αλλά θα κρυώνουν οι λαοί της Ευρώπης που δεν φταίνε. Άντε οι υπόλοιποι, οι δικοί μας γιατί πάλι συμφώνησαν; Δεν τους έφτασε το εμπάργκο στα φρούτα - λαχανικά, αλλά αυτοί βογκάνε; Όχι βέβαια οι καημένοι οι παραγωγοί. Τουλάχιστον η Κύπρος εμφανίστηκε συγκρατημένη στις κυρώσεις. Η Ελλάδα; Η Ελλάδα απόλυτα υποταγμένη και συγκολλημένη στην Ε.Ε. ενώ το συμφέρον μας αιώνες τώρα είναι με την Ρωσία. Αλλά η Ρωσία δεν ασπάζεται την ΝΤΠ...
3) Ε φυσικά, με ποιον θα συντάσσονταν; Με τις ΗΠΑ.