24 Απριλίου, 2015

Η Σαμοθράκη έχει χαμηλότερη ταχύτητα ίντερνετ ακόμη κι από υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής

Αποτέλεσμα εικόνας για ταχυτητα ιντερνετΠριν από 1,5 χρόνο περίπου ο πρώην πρωθυπουργεύον στην Ελλάδα Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι σε ένα χρόνο όλη η χώρα θα διέθετε δωρεάν WiFi. Αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε δεν πραγματοποιήθηκε κι ο ένας χρόνος είχε λήξει πριν ακόμη από την προκήρυξη των εκλογών. Το θέμα όμως δεν είναι αν η Ελλάδα έχει ή όχι δωρεάν WiFi ειδικά όταν υπάρχει κόσμος και κυρίως παιδιά που δεν έχουν φαγητό και άλλα βασικά είδη διαβίωσης., αλλά τουλάχιστον για αυτούς που έχουν και πληρώνουν την συνδρομή τους για την σύνδεση ίντερνετ να έχουν μια αξιοπρεπή ταχύτητα.
Πριν γράψω αυτό το άρθρο έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για την ταχύτητα του ίντερνετ στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσω να τεκμηριώσω αυτά που θα γράψω. Όντως η Ελλάδα στην διεθνή λίστα των χωρών με τις ταχύτητες ίντερνετ είναι στην 92η θέση, με μ.ο. ταχύτητας 9,64Mbps. Ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 22,04Mbps, ενώ στην Ευρώπη 27,3Mbps. Η χώρα με το ταχύτερο ίντερνετ παγκοσμίως είναι η Σιγκαπούρη με μ.ο. 103,99Mbps, αντίθετα η χώρα με την πιο αργή ταχύτητα είναι η Μπουρκίνα Φάσο με 1,12Mbps. Όσο για την Ελλάδα οι πέντε πόλεις με το γρηγορότερο ίντερνετ είναι Γλυφάδα, - 17,24Mbps, Βούλα - 17,04Mbps,  Σέρρες - 13,87Mbps, Αλεξανδρούπολη - 13,5Mbps, Κομοτηνή - 11,46.Mbps.  (ΣΚΑΙ.gr)

 Η Σαμοθράκη όμως παρόλο που Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή είναι στις υψηλότερες θέσεις στην ελληνική λίστα, δυστυχώς είναι υποχρεωμένη να έχει έναν πάροχο και μάλιστα τον πιο ακριβό, τον ΟΤΕ κι αυτό με διαθέσιμη ταχύτητα 4Mbps, το οποίο φυσικά δεν αγγίζεται σχεδόν ποτέ, στην καλύτερη περίπτωση, τουλάχιστον με τις δικές μου μετρήσεις, να φτάνει 1,5 - 1,7Mbps Εκτός του ότι το δίκτυο διακόπτεται συχνά.
Ορίστε και η μέτρηση αυτής της στιγμής.



Αυτό βέβαια πολλές φορές καταντάει εκνευριστικό, ειδικά όταν προσπαθείς να κατεβάσεις βίντεο ή να παίξεις κάποιο παιχνίδι. Πολύ δε περισότερο όταν σε μια υπηρεσία όπως στο Κ.Υ ή στον αγροτικό συνεταιρισμό υπάρχει ουρά για να εξυπηρετηθεί και ως συνήθως το ηλεκτρονικό σύστημα είναι φορτωμένο και η ταχύτητα πολύ χαμηλή εκεί γίνεται το έλα να δεις.
Όπως προείπα στην Σαμοθράκη δεν υπάρχει άλλος πάροχος με ιδιόκτητο δίκτυο και ο ΟΤΕ είναι μονοπώλιο, με εξαίρεση μια περιοχή της Χώρας (νομίζω όχι ολόκληρη) που υπάρχει και δεύτερη επιλογή (Forthnet). Οπότε όπως καταλαβαίνετε ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ γιατί να υπάρξει ενδιαφέρον για την βελτίωση του δικτύου και της ταχύτητας του;
Είναι γεγονός ότι οι δυο υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτούς για την συντήρηση του δικτύου και την αποκατάσταση των βλαβών, αλλά αυτό δεν αρκεί...