11 Απριλίου, 2015

Από τη Νηστεία στο… Πασχαλινό τραπέζι…

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος νηστείας. Πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν ευλαβικά τις επιταγές της περιόδου αυτής, άλλοι πάλι αποφασίζουν να νηστέψουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Πάραυτα, και στις δυο των περιπτώσεων, οι επιστήμονες σπεύδουν να ενημερώνουν το κοινό ότι η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας, ανεξαρτήτως της χρονικής περιόδου που αυτή διαρκεί, πρέπει να γίνεται σταδιακά και προσεκτικά, εφιστώντας την προσοχή, κυρίως, στο παραδοσιακό τραπέζι της Ανάστασης και της Λαμπρής.
Ο οργανισμός, όλη αυτή την περίοδο, έχει περάσει σε «φάση» αποτοξίνωσης, εφόσον τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νηστίσιμου διαιτολογίου είναι η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, χορταρικών, δημητριακών, οσπρίων, λαδερών, ξηρών καρπών, σπόρων και γενικότερα φυτικών προϊόντων. Γεγονός που επιτρέπει στον οργανισμό να αποτοξινωθεί πλήρως από τα κορεσμένα λίπη, τις τοξίνες, και τη χοληστερόλη.
Αντίθετα, τα παραδοσιακά τραπέζια της Ανάστασης και της Λαμπρής, είναι πλούσια σε πουρίνες, συστατικά των οποίων ο μεταβολισμός αποδίδει ουρικό οξύ, καθώς επίσης και σε χοληστερόλη, κορεσμένο λίπος, τοξίνες, νάτριο. Επιπλέον, η απότομη μετάβαση σε ένα δύσπεπτο διαιτολόγιο, οδηγεί σε αύξηση των αναγκών για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας. Είναι ευνόητο λοιπόν, ότι ο οργανισμός θα επηρεαστεί δυσμενώς. Οι συνέπειες ενδεχομένως να είναι ευρείας κλίμακας, από τις πιο ελαφριές μέχρι τις πιο σοβαρές.
Οι πιθανότερες συνέπειες είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως «φουσκώματα», κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία. Μια άλλη πιθανή επίπτωση της απότομης μετάβασης στο γιορτινό διαιτολόγιο είναι η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος και η πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας, και αφορά κυρίως εκείνους που έχουν ήδη οριακά ή αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους. Πέραν αυτών, δεν είναι σπάνιο να αναφέρεται, ότι άτομα τα οποία υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, ή στεφανιαία νόσο, να αντιμετωπίζουν οξύτατα καρδιολογικά προβλήματα.
Έτσι για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στο Πασχαλινό τραπέζι προτείνονται τα εξής:
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ιδιαιτέρως, το βράδυ της Ανάστασης.
  • Σερβιριστείτε μόνοι σας, πάντα με αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Είναι κατανοητό ότι μία τέτοια συμβουλή, ίσως είναι δύσκολο να ακολουθηθεί, ιδίως όταν η νηστεία έχει διαρκέσει εβδομάδες, όμως είναι το κλειδί για να περάσετε πραγματικά όμορφα και να μην αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν..
  • Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας, και αποφύγετε το τσιμπολόγημα.
  • Συνοδέψτε κάθε γεύμα σας με λαχανικά ή χορταρικά. Καταναλώστε άφθονα φρούτα, κατά την διάρκεια του 24ωρου. Με αυτούς τους τρόπους πετυχαίνεται να αυξήσετε την λήψη διαιτητικών ινών, που επιφέρουν γρήγορο κορεσμό αλλά και απορρόφηση του νερού και του λίπους στο έντερο, με αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης του προσλαμβανόμενου λίπους, αλλά και της γρήγορης αποβολής του από τον οργανισμό.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας.
  • Πίνετε πολύ νερό.
  • Προτιμείστε τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του κρέατος.
  •  Για εκείνους που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος, συστήνεται ο περιορισμός ή η αποφυγή της κατανάλωσης εντοσθίων, γλυκαδιών και αλκοόλ.
  • Για τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, συστήνεται η αποφυγή απότομων και μεγάλων σε όγκο γευμάτων, και περιορισμός της κατανάλωσης των εντοσθίων και του λίπους του ζώου,  και του αλατιού. Επίσης πρέπει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση λαχανικών συνοδευτικά με τα γεύματα.
  • Θυμηθείτε ότι το τραπέζι της Ανάστασης και της Λαμπρής δεν είναι μόνο μια ευκαιρία απόλαυσης, αλλά και μία ουσιώδης συνάθροιση με τους αγαπημένους σας συγγενείς και ευκαιρία για συντροφικότητα και επικοινωνία.
Πιταράκη Ευαγγελία
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος / Επιστημονική Συνεργάτης Light Life