Σειρά ενεργειών ξεκίνησε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης για την προώθηση πρότασής του για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Σαμοθράκης και του Έβρου.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την Νίκη της Σαμοθράκης ως σύμβολο της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξιών απέναντι σε κάθε αναχρονιστική, ολοκληρωτική και σκοτεινή ιδεοληψία, που κατά καιρούς επιχειρεί να διεισδύσει στην Ευρώπη.
Για την προώθηση της πρωτοβουλίας του αυτής έχει αποστείλει επιστολές ανάλογου περιεχομένου στον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Γιούνκερ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, κατέθεσε ανάλογη επίκαιρη ερώτηση (παρατίθεται παρακάτω) προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού.
Ήδη η πρόταση αυτή είχε παρουσιαστεί στους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ είχε περιληφθεί σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, οι οποίοι παρέλαβαν την επιστολή, αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση και ενημέρωσαν ότι θα προτείνουν, κατ’ αρχάς, η Νίκη της Σαμοθράκης να αποτελέσει σύμβολο της μακρόχρονης Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας.
Ο Βουλευτής θεωρεί πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, με όποιες επιπρόσθετες θετικές επιπτώσεις προστιθέμενης αξίας μπορεί να αποφέρει.
Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: Ανάδειξη της Νίκης της Σαμοθράκης σε πανευρωπαϊκό σύμβολο
Η αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί τόσο υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της ταυτότητάς μας, άρα και της υπόστασής μας ως έθνος και κράτος, όσο και μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να βελτιώσουμε την εικόνα τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Αναφορικά με αυτήν την ευκαιρία, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχα προτείνει σε συνάντηση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας την προώθηση της υιοθέτησης της Νίκης της Σαμοθράκης ως συμβόλου της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξιών απέναντι σε κάθε αναχρονιστική, ολοκληρωτική και σκοτεινή ιδεοληψία, που κατά καιρούς επιχειρεί να διεισδύσει στην Ευρώπη.
Μετά από τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, υπέβαλα τα συλλυπητήριά μου στον Γάλλο Πρόεδρο μέσω επιστολής που παρέδωσα στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και στην οποία περιλαμβάνονταν και η πρότασή μου για την Νίκη της Σαμοθράκης. Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων, τον Ελληνικό και τον Γαλλικό λαό μας συνδέει και το αριστούργημα της Νίκης της Σαμοθράκης, η οποία κατοικοεδρεύει στο Μουσείο του Λούβρου και προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα μου και εκλογική μου περιφέρεια, τον Έβρο, και το πρώτο νησί της Ευρώπης από την Ανατολή προς την Δύση, την Σαμοθράκη.
Η ιδέα αυτή έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους αξιωματούχους της Πρεσβείας, οι οποίοι δήλωσαν πως θα προτείνουν κατ’ αρχήν περαιτέρω την υιοθέτηση της Νίκης ως συμβόλου της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας! Θεωρώ πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.
Επιστολές για το θέμα αυτό έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Γιούνκερ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ζητώντας τους να προωθήσουν την ιδέα αυτή.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
- Σκοπεύετε να προωθήσετε την ιδέα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Νίκη της Σαμοθράκης ως σύμβολο της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξιών απέναντι σε κάθε αναχρονιστική, ολοκληρωτική και σκοτεινή ιδεοληψία, που κατά καιρούς επιχειρεί να διεισδύσει στην Ευρώπη;
- Τι άλλα μέτρα ενδεχομένως σκέφτεστε να πάρετε για να προωθηθεί το πολιτιστικό μας προϊόν, ειδικά στην Σαμοθράκη και τον Έβρο, όπου η πολιτιστική κληρονομιά μας έχει πολλές αναξιοποίητες προοπτικές. faros-24.gr
Αν ο κύριος Δημοσχάκης θέλει να κάνει κάτι καλό, ας αναλάβει πρωτοβουλία με άλλους τοπικούς φορείς, ώστε το άγαλμα να έρθει αν όχι για πάντα, έστω για ένα καλοκαίρι, εκεί που ανήκει, στο μουσείο της Σαμοθράκης. Επίσης θα μπορούσε να διεκδικηθεί το 1, 2, 3% από τα έσοδα του μουσείο του Λούβρου και συγκεκριμένα της πτέρυγας που φιλοξενεί το άγαλμα να αποδίδονται ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στο Δήμο Σαμοθράκης.