Αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσατης Μ. Εβδομάδας, η περίοδος της μεγαλύτερης νηστείας του έτους φτάνει στο τέλος της, επειδή όμως το μεγαλύτερο κομμάτι των πιστών νηστεύει αυτήν την εβδομάδα, θεωρώ υποχρέωση μου να κοινοποιήσω κάτι που άκουσα χθες και το επιβεβαίωσε η μετέπειτα έρευνα μου.
Όσο περνάνε τα χρόνια η νηστεία γίνεται όλο και πιο εύκολη. Αν αναλογιστούμε τι έτρωγε ο κόσμος που νήστευε τα πολύ παλιά χρόνια, τι αργότερα και τι σήμερα θα διαπιστώσουμε τεράστια διαφορά. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα <<γαλακτοκομικά>> και <<νηστίσιμα>>. Οι περισσότεροι πιστέψαμε αυτήν την μπαρούφα. Ναι, πιστέψαμε γιατί για πολλά χρόνια μέχρι χθες όταν νήστευα έβαζα στον καφέ μου την υποτίθεται νηστίσιμη σκόνη υποκατάστατο γάλακτος και στο παρελθόν δοκίμασα και τα τυριά.
Μέχρι χθες ήμουν στο πίστευε και μη ερεύνα, χθες όμως σε μια παρέα ειπώθηκε ότι αυτή η σκόνη γάλακτος δεν είναι νηστίσιμη, γιατί στα συστατικά αναγράφεται ότι περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος που είναι αρτύσιμη. Κατόπιν αυτού έκανα έρευνα στο ίντερνετ και όντως βρήκα ότι η πρωτεΐνη γάλακτος ή καζεΐνη όπως αναφέρεται σε πολλά προϊόντα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το κανονικό γάλα. Πρωτεΐνη γάλακτος ή καζεΐνη υπάρχει και στα διάφορα <<νηστίσιμα>> τυριά και την φυτική κρέμα γάλακτος.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα αυτά τα προϊόντα δεν είναι νηστίσιμα. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα που στα συστατικά τους δεν υπάρχει πρωτεΐνη γάλακτος - καζεΐνη.
Ας πάμε τώρα σε ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο νηστεύοντες και μη, που είναι το γιατί ενώ μπορούμε να καταλύουμε τις ελιές, όχι όμως το λάδι. Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται για το θέμα, όπως ότι επειδή παλιότερα το λάδι φυλάσσονταν σε τουλούμια- ασκιά τα οποία ήταν φτιαγμένα από δέρματα ζώων οπότε ήταν λογικό να νηστεύεται το ελαιόλαδο. Σήμερα όμως; Υπάρχει απάντηση και την δίνουν ιερείς και πατέρες μοναχοί, που λέν, πως όπως προαναφέρθηκε παραπάνω παλιότερα νήστευαν σχεδόν τα πάντα. Κατέλυαν μετά τον εσπερινό το νερό, το παξιμάδι και οι λιγότερο εγκρατείς ίσως κάποιον καρπό όπως ελιές, κρεμμύδι κλπ. Οπότε σιγά σιγά που ο τρόπος ζωής άλλαξε, επιτρέπονται ολοένα και περισσότερα πράγματα, αλλά κυρίως καρποί, άρα οι ελιές θεωρούνται και είναι καρπός ενώ το λάδι παράγεται κατόπιν επεξεργασίας του καρπού της ελιάς. Εντάξει τώρα θα μου πείτε όλα τα άλλα που τρώμε είναι καρποί; Τέλος πάντων, έτσι το βρήκαμε, έτσι θα το συνεχίσουμε, δεν θα πεθάνουμε κιόλας αν κάποιες μέρες μέσα στο έτος δεν φάμε λάδι.
Εκείνο που είναι πιο περίπλοκο και δεν υπάρχει σαφής απάντηση είναι γιατί ενώ δεν τρώμε ψάρι, τρώμε ταραμά που είναι τα αυγά των ψαριών και αντίστοιχα δεν τρώμε τα αυγά της κότας ή το γάλα της αγελάδας...
Όσο περνάνε τα χρόνια η νηστεία γίνεται όλο και πιο εύκολη. Αν αναλογιστούμε τι έτρωγε ο κόσμος που νήστευε τα πολύ παλιά χρόνια, τι αργότερα και τι σήμερα θα διαπιστώσουμε τεράστια διαφορά. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα <<γαλακτοκομικά>> και <<νηστίσιμα>>. Οι περισσότεροι πιστέψαμε αυτήν την μπαρούφα. Ναι, πιστέψαμε γιατί για πολλά χρόνια μέχρι χθες όταν νήστευα έβαζα στον καφέ μου την υποτίθεται νηστίσιμη σκόνη υποκατάστατο γάλακτος και στο παρελθόν δοκίμασα και τα τυριά.
Μέχρι χθες ήμουν στο πίστευε και μη ερεύνα, χθες όμως σε μια παρέα ειπώθηκε ότι αυτή η σκόνη γάλακτος δεν είναι νηστίσιμη, γιατί στα συστατικά αναγράφεται ότι περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος που είναι αρτύσιμη. Κατόπιν αυτού έκανα έρευνα στο ίντερνετ και όντως βρήκα ότι η πρωτεΐνη γάλακτος ή καζεΐνη όπως αναφέρεται σε πολλά προϊόντα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το κανονικό γάλα. Πρωτεΐνη γάλακτος ή καζεΐνη υπάρχει και στα διάφορα <<νηστίσιμα>> τυριά και την φυτική κρέμα γάλακτος.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα αυτά τα προϊόντα δεν είναι νηστίσιμα. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα που στα συστατικά τους δεν υπάρχει πρωτεΐνη γάλακτος - καζεΐνη.
Ας πάμε τώρα σε ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο νηστεύοντες και μη, που είναι το γιατί ενώ μπορούμε να καταλύουμε τις ελιές, όχι όμως το λάδι. Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται για το θέμα, όπως ότι επειδή παλιότερα το λάδι φυλάσσονταν σε τουλούμια- ασκιά τα οποία ήταν φτιαγμένα από δέρματα ζώων οπότε ήταν λογικό να νηστεύεται το ελαιόλαδο. Σήμερα όμως; Υπάρχει απάντηση και την δίνουν ιερείς και πατέρες μοναχοί, που λέν, πως όπως προαναφέρθηκε παραπάνω παλιότερα νήστευαν σχεδόν τα πάντα. Κατέλυαν μετά τον εσπερινό το νερό, το παξιμάδι και οι λιγότερο εγκρατείς ίσως κάποιον καρπό όπως ελιές, κρεμμύδι κλπ. Οπότε σιγά σιγά που ο τρόπος ζωής άλλαξε, επιτρέπονται ολοένα και περισσότερα πράγματα, αλλά κυρίως καρποί, άρα οι ελιές θεωρούνται και είναι καρπός ενώ το λάδι παράγεται κατόπιν επεξεργασίας του καρπού της ελιάς. Εντάξει τώρα θα μου πείτε όλα τα άλλα που τρώμε είναι καρποί; Τέλος πάντων, έτσι το βρήκαμε, έτσι θα το συνεχίσουμε, δεν θα πεθάνουμε κιόλας αν κάποιες μέρες μέσα στο έτος δεν φάμε λάδι.
Εκείνο που είναι πιο περίπλοκο και δεν υπάρχει σαφής απάντηση είναι γιατί ενώ δεν τρώμε ψάρι, τρώμε ταραμά που είναι τα αυγά των ψαριών και αντίστοιχα δεν τρώμε τα αυγά της κότας ή το γάλα της αγελάδας...
26/3/2021
Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρώ στα στατιστικά μου ότι το συγκεκριμένο άρθρο έχει αρκετά μεγάλη αναγνωσιμότητα θέλω να προσθέσω πως όσοι δεν μπορούν να κάνουν την κανονική νηστεία με τα παραδοσιακά νηστίσιμα και θέλουν στην διατροφή τους να έχουν υποκατάστατα γαλακτομικών προϊόντων, πλέον υπάρχουν πολλά τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ που αναγράφουν πως είναι ιδανικά για vegan, αυτά κάνουν και για νηστεία. Βέβαια καλό θα είναι και πάλι να προσέχετε τα συστατικά.