20 Ιουλίου, 2016

Αυστηροποίηση του πλαισίου έκδοσης παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις

Εκ νέου περιορισμούς θέτει από αύριο, 21 Ιουλίου, ο ΕΟΠΥΥ στην έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών από τους γιατρούς για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπογράφει ο αν. Υπουργός Υγείας, Π.Πολάκης, εφεξής οι εξετάσεις που θα εκδίδονται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (e-prescription) θα πρέπει να αναγράφονται σε παραπεμπτικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- εισάγεται και περιοδικότητα παρακολούθησής τους, βάσει της οποίας θα ορίζεται μετά από πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται επανάληψή τους.

Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα ΥΑ που δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Τεύχος Β’ 2221/18.07.2016) στο σύστημα του e-prescription προστίθενται τα πεδία «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ», τα οποίο και ο γιατρός πλέον πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνει μετά την επιλογή του πεδίου της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου (ICD-10).
Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστούν -με βάση το ICD-10 που επιλέγει ο θεράπων ιατρός- συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση είτε για παρακολούθηση τον ασθενή.
Αυστηροποίηση
Οι παραπάνω αλλαγές φυσικά αποσκοπούν στο να περιορίσουν περαιτέρω τα όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και άρα στη μείωση του κόστους που ανακύπτει από αυτές για τα δημόσια Ταμεία. Γι΄αυτό άλλωστε και βάσει των νέων κανόνων, οι  οι εξετάσεις «ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ» επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για το ίδιο ICD-10 και για το ίδιο ΑΜΚΑ, ενώ οι εξετάσεις «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» της νόσου επιτρέπονται για το διάστημα περιοδικότητας που ορίζεται.
Στο πλαίσιο αυτό επίσης η ΥΑ Πολάκη αναφέρει συγκεκριμένα “πακέτα εξετάσεων για τη διάγνωση και παρακολούθηση συνήθων καταστάσεων της υγείας και χρονίων νοσημάτων, καθώς και γενική εξέταση ρουτίνας στα πλαίσια ενός περιοδικού προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up)”.
Παρεκκλίσεις
Από τη νέα αυστηρότερη, γενική κατεύθυνση, διαφοροποιούνται οι εξετάσεις για χρόνια νοσήματα, για τις οποίες ούτως ή άλλως προβλέπεται η ηλεκτρονική διασύνδεση τους με αναπτυγμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης.
Παράλληλα, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα -εφόσον το κρίνουν απαραίτητο και κυρίως εφόσον το συνοδεύουν από αιτιολόγηση- να εκδίδουν παραπεμπτικό εξέτασης με την επιλογή ενός πεδίου που ονομάζεται «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην απόφαση όταν για έναν γιατρό το ποσοστό επιλογής του πεδίου «ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ» υπερβεί, κατά τη διάρκεια ενός έτους, το 15% θα υπάρχει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα επί της οθόνης πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού. Παράλληλα, δε, θα ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ με την έκδοση του παραπεμπτικού για περαιτέρω διερεύνηση αυτών των εξαιρέσεων.
Για τον καλύτερο έλεγχο του όγκου διαγνωστικών εξετάσεων, δε, από την ΗΔΙΚΑ εισάγεται και ο όρος “μέσο παραπεμπτικό”, ο οποίος και θα αντιστοιχεί στο μέσο όρο της δαπάντης του ΕΟΠΥΥ για τα παραπεμπτικά της ίδιας ειδικότητας και για το ίδιο ICD-10. Ως υπέρβαση, λοιπόν, θα θεωρείται η απόκκλιση του γιατρού από το 20% του μέσου παραπεμπτικού, μετά τη διαπίστωση της οποίας δε ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται με ειδικό μήνυμα στην οθόνη του Η/Υ του, όσο και ο ΕΟΠΥΥ.
healthview.gr