15 Δεκεμβρίου, 2016

Αλεξανδρούπολη: Δ. Πέτροβιτς: «Διεκδικούμε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη Σαμοθράκη»

Να εξαλειφθεί η ανισότητα στο θέμα της μετακίνησης, μεταξύ των κατοίκων της Σαμοθράκης και των κατοίκων της ηπειρωτικής περιοχής εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς από τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την εισήγησή του στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχτές στο Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων νησιωτικών περιοχών της χώρας.

O Υπουργός, δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση από πλευράς Υπουργείου της δυνατότητας υιοθέτησης της Φώτη εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, που αποτελεί και χρόνιο αίτημα των φορέων του ακριτικού νησιού.
«Η νήσος Σαμοθράκη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σύνδεσής της με άλλα νησιά αλλά και με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, για τη μεταφορά τόσο επιβατών όσο και φορτίων. Η γεωγραφική της απομόνωση και οι ανεπαρκείς μεταφορικές υποδομές έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος μεταφοράς προσώπων ή αγαθών σε σχέση με αντίστοιχες υπηρεσίες στην ξηρά», είπε στην εισήγηση του ο κ. Πέτροβιτς και αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό, όπως ισχύει, προτείνοντας τη διερεύνηση, σχεδίαση και υλοποίηση συγκεκριμένης στοχευμένης νησιωτικής πολιτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη νήσο Σαμοθράκη,» και εξήγησε πως «με την εφαρμογή του, οι επιβάτες ακτοπλοϊκών μεταφορών από και προς το νησί θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κόμιστρα ισόποσα με τα αντίστοιχα για τη χρήση άλλων μεταφορικών μέσων (οδικών / σιδηροδρομικών) για τη μετακίνησή τους σε ανάλογες αποστάσεις».
Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε ως θέμα την εδαφική συνοχή και ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, με στόχο την προετοιμασία των ελληνικών προτάσεων που θα υποβληθούν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ώστε τελικώς, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας το πρώτο εξάμηνο του 2017, να παρουσιαστεί, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική.
Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου
ΕΡΤ