25 Δεκεμβρίου, 2016

Η παραδοσιακή "σούγλα"

Η παραδοσιακή "σούγλα", έθιμο της Σαμοθράκης, είναι χοντρά κομμάτια χοιρινού κρέατος από το "γουρτζέλι" (γουρούνι) κάθε οικογένειας (παλιότερα) που σφάχτηκε τις προηγούμενες μέρες, περασμένα σε ξύλινη ή μεταλλική σούβλα.
Ετοιμάστηκε...


...και ψήνεται και φέτος στο σπίτι μας.
Σε κάτι λιγότερο από 3 ώρες έτοιμη:

Αλλά ποιος έχει όρεξη να κάτσει στο τραπέζι για το κυρίως γεύμα, το έθιμο καλεί, ψήνοντας να κόβονται οι μύτες που έχουν ψηθεί να κόβονται και συνοδεία κρασιού να καταναλώνονται. Οπότε μέχρι να ψηθεί όλοι χορταίνουν.
Άντε στην υγειά σας, να είναι γερός όλος ο κόσμος, να έχει υγεία και την οικονομική άνεση να την κάνει και του χρόνου. Τα έθιμα πρέπει να τηρούνται και να συνεχίζονται, έτσι κρατιέται η φυλή μας, που κάποιοι θέλουν να την ξετινάξουν, αλλά όχι δεν θα τους κάνουμε την χάρη...