Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Αν. Δημοσχάκης, την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Λέσβου και Αναπλ. Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Βουλευτής Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Βλάσης, σχετικά με το γεγονός ότι για τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις του Λιμενικού Σώματος στη Θράκη επικρατεί διαφορετική λογική, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη χώρα.
Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι η υπηρεσία στη Σαμοθράκη θεωρείται ως υπηρεσία υπαγόμενη στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα η καταμέτρηση των μορίων να είναι η ίδια, χωρίς να παρέχεται κάποιο μπόνους στη μοριοδότηση, όπως ισχύει σε παρόμοιας κατηγορίας περιοχές της χώρας.
Επίσης τονίζεται ότι παρατηρείται το φαινόμενο στελέχη του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και στις υφιστάμενές του Υπηρεσίες, όπως του Πόρτο Λάγος και της Σαμοθράκης, να μετατίθενται στη συνέχεια πάλι σε Υπηρεσίες πρώτης γραμμής του Β/Α και Ν/Α Αιγαίου (όπως τη Χάλκη, την Τήλο και τη Σάμο), αν και υπηρέτησαν σε δύσκολες Υπηρεσίες της Θράκης, καθόσον δεν υπάρχει σχετική διαβάθμισή τους.
Παράλληλα, υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα για στελέχη που μετατίθενται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, από άλλες Υπηρεσίες της χώρας, και στη συνέχεια, μετά από κάποιο χρόνο, μετατίθενται για δεύτερη φορά σε υφισταμένες του Υπηρεσίες (Σαμοθράκη, Πόρτο Λάγος), χωρίς να τυγχάνουν επιπλέον μορίων γι’ αυτή τη δυσμενή μεταχείρισή τους.
Οι Βουλευτές ρωτάνε αν προτίθεται το Υπουργείο να αλλάξει το καθεστώς της μοριοδότησης στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης κι αν θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή του Καλλικράτη στο Λιμενικό Σώμα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΘΕΜΑ: Μοριοδότηση μεταθέσεων στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος του Έβρου και της Θράκης το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα επικρατεί άλλη λογική σχετικά με τις τοποθετήσεις - μεταθέσεις, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα ενώ ανά την Επικράτεια υπάρχουν περιοχές, όπου ακόμα κι εντός ενός νομού υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πέραν της μίας υπηρεσίας ως τόπο μετάθεσης για το Λιμενικό Σώμα, κάτι τέτοιο δεν λογίζεται για τη Θράκη, που αποτελεί όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα μια και μοναδική επιλογή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η υπηρεσία στη Σαμοθράκη να θεωρείται ως υπηρεσία υπαγόμενη στην Αλεξανδρούπολη και η δε καταμέτρηση των μορίων να είναι η ίδια, χωρίς να παρέχεται κάποιο μπόνους στη μοριοδότηση, όπως ισχύει σε παρόμοιας κατηγορίας περιοχές της χώρας.
Αυτό το καθεστώς δημιουργεί αίσθηση αδικίας, ηθικά και λειτουργικά προβλήματα, σε όσους υπηρετούν στη Σαμοθράκη, ενώ ουσιαστικά μετατρέπεται η περιοχή σε τόπο τιμωρίας, αφού δεν προβλέπεται κάποια «πριμοδότηση» ως ανταπόδοση στους υπηρετούντες σε αυτή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελληνική Αστυνομία όσοι υπηρετούν σε Υπηρεσίες που θεωρούνται ως δυσμενούς διαβίωσης για ένα χρόνο στη συνέχεια μπορούν να μετακινηθούν με αίτησή τους σε περιοχή της αρεσκείας τους. Αντίθετα στο Λιμενικό Σώμα δεν ισχύει αυτό το καθεστώς με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο κάποιος να παραμένει ακόμα και 8 χρόνια σε περιοχές που θεωρούνται ως δυσμενούς διαβίωσης.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο στελέχη του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και στις υφιστάμενές του Υπηρεσίες, όπως του Πόρτο Λάγος και της Σαμοθράκης, να μετατίθενται στη συνέχεια πάλι σε Υπηρεσίες πρώτης γραμμής του Β/Α και Ν/Α Αιγαίου (όπως τη Χάλκη, την Τήλο και τη Σάμο), αν και υπηρέτησαν σε δύσκολες Υπηρεσίες της Θράκης, καθόσον δεν υπάρχει σχετική διαβάθμισή τους.
Παράλληλα, υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα για στελέχη που μετατίθενται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, από άλλες Υπηρεσίες της χώρας, και στη συνέχεια, μετά από κάποιο χρόνο, μετατίθενται για δεύτερη φορά σε υφισταμένες του Υπηρεσίες (Σαμοθράκη, Πόρτο Λάγος), χωρίς να τυγχάνουν επιπλέον μορίων γι’ αυτή τη δυσμενή μεταχείρισή τους.
Το ίδιο συμβαίνει και για μια άλλη κατηγορία Λιμενικών, που μετατίθενται στη Σαμοθράκη, χωρίς να τυγχάνουν των προνομίων, που ισχύουν σε λοιπές άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής της χώρας, μολονότι οι προϋποθέσεις και οι ιδιαιτερότητες είναι οι ίδιες.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε
Σκέφτεστε να αλλάξετε το καθεστώς της μοριοδότησης στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης, αποκαθιστώντας την αίσθηση αδικίας όσων υπηρετούν εκεί;
Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αποκαταστήσετε τις αδικίες, αλλά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του Καλλικράτη στο Λιμενικό Σώμα, σχετικά με τη Θράκη, όπου δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα, όπως σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δημοσχάκης Αναστάσιος - Βουλευτής Έβρου
Αθανασίου Χαράλαμπος – Βουλευτής Λέσβου
Βλάσης Κωνσταντίνος – Βουλευτής Αρκαδίας