29 Ιανουαρίου, 2017

Αυξημένη τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία αναμένει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Αυξημένη τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία αναμένει η Περιφέρεια ΑΜ-ΘΤα στοιχεία από τουριστικά γραφεία της Βουλγαρίας, δείχνουν για το 2017 αυξητική τάση στην προτίμηση περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - πάνω από 10% - σε σχέση με το 2016. Σημαντικό ποσοστό εάν αναλογιστούμε τις ήδη ενισχυμένες ροές των τελευταίων ετών. Υπάρχει μάλιστα η αισιοδοξία ότι τη φετινή χρονιά η επισκεψιμότητα θα είναι εντονότερη και την Άνοιξη.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στη Βουλγαρία και υπάρχουν πλέον και δομημένες διαπροσωπικές σχέσεις Βουλγάρων - Ελλήνων και κοινές επενδύσεις, που λειτουργούν ενισχυτικά. Την περιοχή τη γνωρίζουν, τους δρόμους τους ξέρουν, υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με ανθρώπους του τουρισμού και στελέχη της γείτονας χώρας. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το 2016 έκανε διαφημιστική καμπάνια και δράσεις προβολής και θα τις συνεχίσει και το 2017. Η επιλογή προορισμού στην Θρακομακεδονική Ριβιέρα μας, που αποτελεί κυρίαρχο λόγο επισκεψιμότητας, είναι και ζήτημα παροχής υπηρεσιών από τους τοπικούς επαγγελματίες. 

Όπως μας ενημερώνει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης: «Μας ενδιαφέρει παράλληλα και η διάθεση των Βουλγάρων για αγορά ακινήτων στην περιοχή μας να τονωθεί διότι βοηθά και ενισχύει τη συνεχή παρουσία επισκεπτών και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, δημιουργεί δεσμούς φιλίας και ενισχύει τον κλάδο των κατασκευών που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας μας». 

Ο κ. Αμοιρίδης επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι Βούλγαροι επισκέπτες, επιλέγουν για τη διαμονή τους, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ιδιωτικές κατοικίες σε όλη την παραλιακή ζώνη της ΑΜ-Θ και αυτό έχει να κάνει και με τις αλλαγές που επήλθαν στη σχετική νομοθεσία, η οποία το επιτρέπει υπό προϋποθέσεις. Είναι μία επιλογή που εφόσον τηρούνται τα νόμιμα είναι θεμιτή. Θα πρέπει όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγχουν τους ιδιοκτήτες αυτών για τη νομιμότητα, φορολογικά και λειτουργικά, ώστε να προστατέψουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα τουριστικά ενοικιαζόμενα δωμάτια να μην έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό». 

Όσον αφορά τις δράσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, ο κ. Αμοιρίδης υποστηρίζει πως οι εκθέσεις δεν αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο, και ότι η διοίκησης της Περιφέρειας διαχειρίζεται με άλλο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους της και επενδύει στη διαφήμιση και στην παραγωγική συνεργασία με αξιόλογους διαμορφωτές κοινής γνώμης και συμπληρώνει: «Για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της αγοράς επικεντρωνόμαστε, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, προς την κατεύθυνση να επιτευχθεί διόρθωση θεμάτων που μας προβληματίζουν και αφορούν στις συνοριακές διαβάσεις και την εξυπηρέτηση των πολιτών και οφείλονται κυρίως στο σύστημα ελέγχων που εφαρμόζεται από τη Βουλγαρία. Τα ζητήματα αυτά είναι και τα μόνα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ροή τουριστών από τη Βουλγαρία». 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού υπενθυμίζει ότι από τον Αύγουστο του 2015, το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει επίσημα, έγγραφο προς το αντίστοιχο Βουλγαρικό Υπουργείο, ότι αίρονται οι όποιες απαγορεύσεις είχαν τεθεί και επιτρέπεται η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τις συνοριακές διαβάσεις: έως 22 θέσεων από τον Άγιο Κωνσταντίνο/Ζλάτογκραντ (Π.Ε. Ξάνθης) και έως 55 θέσεων από τη Νυμφαία/Μακάζα (Π.Ε. Ροδόπης). 

«Αναμένεται η ανάλογη ενέργεια και από τη Βουλγαρική πλευρά ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα. Κίνηση η οποία θα ωφελήσει άμεσα και αμφίδρομα τις συνοριακές Περιφέρειες των δύο χωρών, τουριστικά και εμπορικά και θα βοηθήσει να υλοποιηθούν συνεργασίες για δημιουργία και προώθηση κοινών τουριστικών προγραμμάτων προς τρίτες χώρες που είναι ήδη σε επεξεργασία και ως Περιφέρεια τις στηρίζουμε», καταλήγει ο κ. Αμοιρίδης.


Πηγή: Alexandroupoli Online