03 Μαρτίου, 2017

Στο εξής αρκεί και ο μελετητής για τη δήλωση ΟΣΔΕ - Στα 6,39 ευρώ η συνδεδεμένη σκληρού σίτου

 Σε νέες βάσεις τίθεται από δω και μπρος, όπως όλα δείχνουν, η λειτουργία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (την Πέμπτη 2 Μαρτίου) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Η ευθύνη του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΣΔΕ περνάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το έργο της συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων ανατίθεται στους λεγόμενους φορείς Α, οι φορείς Β (απασφαλμάτωσης) καταργούνται και ο ρόλος του Συντονιστή ακυρώνεται εκ των πραγμάτων από τη στιγμή που μια άλλη Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Φορέων (πιθανότατα μέσα στο υπουργείο) θα έχει την ευθύνη για τα υπόλοιπα.

Το τιμολόγιο με βάση το οποίο θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται η δήλωση θα αναγράφεται στα πεδία τις δήλωσης, επομένως δεν θα μπορεί να είναι τέτοιο που να εγείρει ζητήματα, ενώ θέμα διαπραγμάτευσης των ίδιων των φορέων Α θα είναι η απόδοση ή μη κάποιου ποσοστού για τον φορέα Συντονισμού, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης στο όλο σύστημα.
Πέραν αυτού, στις δηλώσεις, που με βάση τα όσα είπε ο υπουργός, θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου και μέχρι τις 15 Μαΐου, οι δικαιούχοι θα έχουν κάθε δικαίωμα να κινηθούν χωρίς τη βοήθεια κάποιου εκ των διαπιστευμένων φορέων Α, δηλαδή η δήλωσή τους θα ενεργοποιείται απ’ ευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής τιμήματος από τη στιγμή που η δήλωση δεν έχει αλλαγές, δηλαδή παραμένει ίδια με την προηγούμενη χρονιά (π.χ. ελαιώνες).

Εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στη Συνέντευξη Τύπου για ΟΣΔΕ – Δασικούς Χάρτες
Ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη της περιόδου υποβολής των εφετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, από τις 15/3/2017  μέχρι τις 15/5/2017 και από εκεί και μετά μέχρι 9/6/2017 με ποινή 1% την ημέρα.
Προχωρούμε παρουσιάζοντας και την πρότασή μας για την αναβάθμιση του συστήματος υποβοήθησης της συλλογής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2017.
Πάγιος στόχος του Υπουργείου είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του κόστους συλλογής των αιτήσεων χωρίς πρόστιμα, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά για τους γεωργούς και χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις για τη χώρα.
Με δεδομένες τις ασφυκτικές κανονιστικές προθεσμίες, αλλά και τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών, προγραμματίσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε την  έναρξη των εργασιών.
Παρέχουμε έτσι τη σχετική άνεση χρόνου για την ομαλή συλλογή των αιτήσεων, τη δυνατότητα για  καλύτερο προγραμματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους (Παραγωγούς, Φορείς, ΟΠΕΚΕΠΕ), αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες από πλευράς των πιστοποιημένων Φορέων.
Ειδικότερα:
1. Τη φετινή περίοδο η ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή της ON LINE υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω, επεκτείνεται δε η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων,
2. Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ, με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι  η  κατάργηση των φορέων Β’ βαθμού. Όλοι πλέον οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων».
4. Συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ  Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη  της εποπτείας και του ελέγχου των Φορέων καθώς και της  αξιολόγησης  του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του Δικτύου των Φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεων των Φορέων υποδοχής και του Φορέα συντονισμού, οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές Προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις (ΣΔΕΠΥΑΠ) που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης η Επιτροπή φροντίζει για την εφαρμογή  των απαιτήσεων του ISO 27001:2013 για την Διαχείριση Ασφάλειας  Πληροφοριών, που πρόσφατα απέκτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
5.Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλής διαχείρισης, το κόστος για την υποβολή της κάθε  Αίτησης θα αναγράφεται στην Αίτηση, (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).
Η βασική μας στόχευση για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του παραμένει και υλοποιείται σταδιακά.
Και οι τωρινές αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας δεν βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων αλλά και μειώσαμε το κόστος υποβολής των δηλώσεων για τους  αγρότες από 70 εκατ. ευρώ συνολικά που ήταν το 2014 στα 35 εκατ. το 2016.
Οι παρεμβάσεις που προανέφερα για το 2017 θα μειώσουν κι άλλο το κόστος για τον Έλληνα αγρότη και θα  αναβαθμίσουν κι άλλο τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβοήθησης των αγροτών.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες:
Η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να  μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα  σε μια κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι έχω δεχθεί αγωγές αρκετών εκατ. ευρώ για τα θέματα αυτά.
Ασφαλώς και γνωρίζουμε  τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν  τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων. Γι αυτό εξάλλου σύμφωνα με το ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.
Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών - και της κυβέρνησης συνολικά - να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών .
Οι επιπτώσεις που τυχόν  προκύψουν από τη κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων.
Θέλω κλείνοντας να εκφράσω τη διαφωνία μου με τις απόψεις που  προτείνουν λύσεις τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών. Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά  και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές.

Στο σκληρό σιτάρι η φετινή τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και καθορίζεται από τα 4,50 στα 6,39 ευρώ ανά στρέμμα.Λίγο πριν τις πιστώσεις, σε αλλαγές στο ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με νέες αποφάσεις που έχουν υπογραφεί και δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου, με τις ενισχύσεις να ανέρχονται πλέον στα 6,39 ευρώ το στρέμμα για το σκληρό σιτάρι, στα 16,18 ευρώ για τα ψυχανθή και στα 18,14 ευρώ το στρέμμα για τα όσπρια.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, η αύξηση των στρεμμάτων σε όσπρια και ψυχανθή οδήγησε σε μείωση των ενισχύσεων, ενώ αντίστοιχα στο σκληρό σιτάρι οι λιγότερες εκτάσεις έφεραν μεγαλύτερο ύψος συνδεδεμένης.  
Όσον αφορά το σπαράγγι, επειδή δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ενδεικτική τιμή η πληρωμή μεταφέρεται μαζί με την ειδική ενίσχυση βάμβακος μετά τις 20 Μαρτίου, πιθανότατα την Παρασκευή πριν την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Βρείτε εδώ τις σχετικές αποφάσεις
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στο γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος και υπηρεσιακοί παράγοντες του φορέα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι σήμερα υπεγράφη από τον ίδιο η απόφαση που καθορίζει την τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι. Η φετινή τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και καθορίζεται από τα 4,50 στα 6,39 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017, υπεγράφη η απόφαση που καθορίζει την τιμή της συνδεδεμένης στα όσπρια και τα πρωτεϊνούχα ψυχανθή. Σε ότι αφορά τις πληρωμές που εκκρεμούν, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πληρωθούν η συνδεδεμένη ενίσχυση σκληρού σίτου, οσπρίων και ψυχανθών, τα υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του προηγούμενου έτους, ενώ αναμένεται να πληρωθούν η συνδεδεμένη για το βαμβάκι, τα σπαράγγια και τα ζαχαρότευτλα».
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω πληρωμές είχαν «σκαλώσει» το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε τεχνικά προβλήµατα του µηχανογραφικού συστήµατος, αλλά και πρακτικά ζητήµατα διασταυρωτικών ελέγχων, ενώ αναμένονταν και οι αποφάσεις για το ύψος των συνδεδεμένων. Οι πληροφορίες από τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι είναι πλέον θέµα χρόνου για τους δικαιούχους παραγωγούς να βρουν στους λογαριασµούς τους τα αναλογούντα ποσά, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η Παρασκευή 3 Μαρτίου για τις τρεις μόνο από τις τέσσερις συνδεδεμένες, χωρίς να περιλαμβάνεται η ενίσχυση για τα σπαράγγια.
Να σηµειωθεί ότι με τις αρχικές αποφάσεις η συνδεδεµένη στα ψυχανθή µε προϋπολογισµό 6,9 εκατ. ευρώ για το 2016 ανερχόταν στα 17,5 ευρώ το στρέµµα, στα όσπρια (µε µπάτζετ 4,9 εκατ. ευρώ) στα 24,4 ευρώ, στα σπαράγγια (µε προϋπολογισµό 1,48 εκατ. ευρώ) στα 38,5 ευρώ και στο σκληρό σιτάρι (συνολικά 11,85 εκατ. ευρώ για το 2016) στα 4,5 ευρώ το στρέµµα.
Στα βιβλιάρια και υπόλοιπα της ενιαίας του 2016
Μαζί µε τις πρώτες συνδεδεµένες, θα πληρωθούν και κάποια υπόλοιπα της ενιαίας του 2016, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη. Πρόκειται για εκκρεµότητες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία από τον Οργανισµό και αφορούν περιπτώσεις: παραγωγών που δεν πληρώσουν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, επειδή εκκρεµούσε η εκκαθάριση φορολογίας εισοδήµατος από το Οικονοµικών, παραγωγών των οποίων τα προσωπικά στοιχεία όπως δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε 2016 δεν ταυτοποιήθηκαν ορθώς, µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά και ταυτοποίησης στοιχείων παραγωγών µε το τραπεζικό ίδρυµα.
Για του Ευαγγελισμού πάει η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι
Έλεγχο των στοιχείων για τις παραδόσεις βάµβακος του 2016 από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια πραγµατοποιούν αυτές τις µέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να γίνει αντιπαραβολή της παραγωγής, µε τα δηλωµένα προς καλλιέργεια στρέµµατα ώστε να καθοριστεί η τιµή της ειδικής ενίσχυσης.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η επιλέξιµη έκταση θα κυµανθεί λίγο κάτω από τα 2,5 εκατ. στρέµµατα, µε την τιµή για τη συνδεδεµένη βάµβακος να υπολογίζεται κοντά στα 72 ευρώ το στρέµµα, για να αποφευχθεί η πιθανότητα να µείνουν κονδύλια αναξιοποίητα. Άλλωστε, η όλη διαδικασία πήγε λίγο πίσω, λόγω της δεκαήµερης παράτασης (µέχρι τις 10 Φεβρουαρίου), που δόθηκε στους παραγωγούς για να παραδώσουν το σύσπορο βαµβάκι τους στα εκκοκκιστήρια προκειµένου να είναι δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης του 2016. Αυτό σηµαίνει ότι η πληρωµή των βαµβακοπαραγωγών υπολογίζεται το νωρίτερο το δεύτερο δεκαήµερο του Μαρτίου, µε πιο πιθανή ηµεροµηνία να θεωρείται η Παρασκευή πριν την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.