Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης και των πυλών για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται εντός της ημέρας (Τετάρτης 15 Μαρτίου), εφόσον υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα το σύστημα παραμένει κλειστό.
Πάντως, προάγγελος για το άνοιγμα του συστήματος αποτέλεσε και η έκδοση Εγχειριδίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής ενιαίας ενίσχυσης έτους 2017 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, μια μέρα πριν.
Πάντως, προάγγελος για το άνοιγμα του συστήματος αποτέλεσε και η έκδοση Εγχειριδίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής ενιαίας ενίσχυσης έτους 2017 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, μια μέρα πριν.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το ΟΣΔΕ και την οργάνωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων βάζει οριστικά τέλος στις παραδοξότητες που είχαν καλλιεργηθεί αυτά τα χρόνια με το Φορέα Συντονισμού να υποκαθιστά το ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να κερδοσκοπεί εις βάρος των αγροτών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Agronewsμια μέρα νωρίτερα.
Με βάση την απόφαση, από ‘δω και στο εξής:
- Θα υπάρχει μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (πρώην πύλες Α’). Αντίθετα καταργούνται στην πράξη οι φορείς Β’ και φυσικά ο Φορέας Συντονισμού του έργου των δηλώσεων.
- Συγκροτείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου της όλης διαδικασίας, προκειμένου να υποβάλει προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το τρέχον έτος (2017) είναι η 15η Μαΐου, ημέρα Δευτέρα. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την 15η Μάιου 2017:
α) της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.
β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2017 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.
Σε περίπτωση καθυστέρηση μεvαλύτεpης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή uπoβoλής της αίτησης μετά την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
3. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, ο γεωργός επιτρέπεται να τροποποιεί τη δήλωσή του με την προϋπόθεση ότι διατηρεί τουλάχιστον τον αριθμό των εκταρίων που αντιστοιχούν στα δικαιώματα ενίσχυσης του και τηρεί τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης για τη συγκεκριμένη έκταση.
4. Για το 2017, η τελική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης είναι η Τετάρτη 31η Μαΐου. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή τροποποίησης της ενιαίας αίτησης μετά την 31η Μαΐου, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που σχετίζονται με την πραγματική χρήση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σήμερα 15 Μαρτίου 2017 ξεκινά η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2017, η οποία καλύπτει την χορήγηση όλων των άμεσων ενισχύσεων, των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους καθώς και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο. Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού είτε μέσω φορέα υποδοχής της αίτησης, που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2017 ημέρα Δευτέρα, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μέχρι την Παρασκευή 9η Ιουνίου 2017, θα επιβληθεί ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).
Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το υπ’αρ. 24805/14.03.2017 έγγραφο «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2017 & ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης» για την υποβολή της αίτησης, καθώς και εγχειρίδια χρήσης της on-line εφαρμογής και της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων για το 2017, παρατίθενται ακολούθως οι σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα:
- Εξορθολογισμός της διαδικασίας υποβολής της ενιαίας αίτησης με την συμπληρωματική πιστοποίηση πυλών υποδοχής (Φορείς Α΄ βαθμού) για το 2017 και την κατάργηση των Φορέων Β΄ βαθμού, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των γεωργών και την μείωση του κόστους υποβολής των αιτήσεων.
- Δυνατότητα on-line υποβολής της ενιαίας αίτησης για το 2017 και από κτηνοτρόφους.
- Ολοκλήρωση καταβολής των ενισχύσεων για τις αιτήσεις 2015 (πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΓΠ 2015-2020) και πληρωμές αιτήσεων 2016 συνολικού ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ από ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ, ποσό ιδιαιτέρως υψηλό. Ειδικότερα, για τις αιτήσεις 2016 καταβλήθηκαν εντός του ίδιου έτους, παρά την επίσημη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων (15.06.2016): η βασική ενίσχυση (σε ποσοστό 99,5% των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί), η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2017.
ü Καταβολή για πρώτη φορά του 100% της δικαιούμενης ενίσχυσης του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020 για το 2016, εντός του έτους υποβολής της αίτησης.
- Ομαλοποίηση των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων των προηγούμενων ετών στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΠΑΑ 2014-2020, με στόχο την ολοκλήρωση τους έως το τέλος του 2017.
- Πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών του Οργανισμού με το διεθνές πρότυπο ISO 27001:2013. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ένας από τους πρώτους Οργανισμούς του δημόσιου τομέα που λαμβάνει την πιστοποίηση του εν λόγω διεθνούς προτύπου.
- Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με σύμβαση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας με αποκλειστικό αντικείμενο την επικαιροποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, μέχρι το τέλος του 2017.