28 Μαρτίου, 2017

Ταχύτητα ίντερνετ και οπτικές ίνες στην Σαμοθράκη

Προς: Cosmote Α.Ε
Κοινοποίηση: Δήμος Σαμοθράκης
Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Έβρου
Επιμελητήριο Έβρου
Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης
Βουλευτές Π.Ε. Έβρου
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων
Συνήγορος του Καταναλωτή

Αν και όπως πολλοί συντοπίτες μου είμαι και εγώ απηυδησμένος, δεν θα προχωρούσα σε αυτήν την ανοιχτή επιστολή προς τον μονοπωλιακό τηλεπικοινωνιακό πάροχο εν έτη 2017 στην Σαμοθράκη. Όμως μετά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις, που θα σας περιγράψω παρακάτω, κάποιοι επαγγελματίες του τουρισμού (κυρίως) με παρότρυναν να ασχοληθώ με το θέμα.

Ξεκινάω λοιπόν με την περιγραφή του θέματος. Εκτός του ότι ο ΟΤΕ και πλέον Cosmote είναι η μόνη εταιρεία που παρέχει στην Σαμοθράκη τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, οι ταχύτητες ίντερνετ που παρέχει είναι άθλιες, το ανώτερο 2 Mbps και αυτό με συνεχείς διακοπές. Εδώ και αρκετό καιρό όλοι αναμέναμε στο νησί <<να πέσει η οπτική ίνα>>, το έργο κάποια στιγμή ξεκίνησε, έγκυρες πηγές έλεγαν ότι τέλος Φεβρουαρίου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και οι ταχύτητες <<θα τρέχουν>>. Όταν ήρθε ο καιρός, αυτό δεν συνέβη, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, γιατί οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα ήταν δύσκολες και δεν βοήθησαν στην έγκαιρη αποπεράτωση του έργου. Μέσα στον Μάρτιο ολοκληρώθηκε. Όμως σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η φήμη ότι θα συνδεθεί μόνο ένα τμήμα του νησιού τώρα και στο υπόλοιπο, στο μεγαλύτερο και πλέον τουριστικό μετά τον Σεπτέμβριο. Αυτό ανησύχησε πολλούς, κυρίως όμως τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι είναι ανάστατοι που και φέτος δεν θα μπορούν να προσφέρουν καλής ποιότητας σήμα Wi-Fi. Αυτό για πολλούς είναι και ανασταλτικός παράγοντας να επισκεφτούν έναν τόπο, τον δικό μας εν προκειμένω.
Οι χείριστες ταχύτητες τους μήνες της χειμέριας νάρκης για το νησί ήδη αποτελούν τροχοπέδη και για τους οικιακούς καταναλωτές και για τους επαγγελματίες που το ίντερνετ αποτελεί εργαλείο για την δουλειά τους και για τις δημόσιες υπηρεσίες που συνεχώς οι υπάλληλοι αναγκάζονται να δικαιολογούνται ότι πέφτει το εκάστοτε σύστημα (ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τραπεζικό, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ), ενώ στην πραγματικότητα είναι η κάκιστη ποιότητα του ίντερνετ και προφανώς πολλές φορές και οι διακοπές που προανέφερα. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε πόσο θα πολλαπλασιαστούν και φέτος το καλοκαίρι τα προβλήματα αυτά που και οι λειτουργούσες επιχειρήσεις θα είναι περισσότερες και σαφέστατα και ο κόσμος.
Ερωτάται λοιπόν η εταιρεία: αληθεύει ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της Σαμοθράκης και το πλέον τουριστικό, το δίκτυο των οπτικών ινών που ενώ σαν έργο έχει ολοκληρωθεί θα συνδεθεί από Σεπτέμβριο; Αν ναι ποιοι είναι οι λόγοι;
Να σημειώσω ότι μέσω του blog είχα ασχοληθεί και παλαιότερα με το θέμα Η Σαμοθράκη έχει χαμηλότερη ταχύτητα ίντερνετ ακόμη κι από υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής:
Σε προσωπικό επίπεδο πλέον θα ήθελα να καταγγείλω ότι: πριν λίγες μέρες επικοινώνησα με το 13888 (αφού δεν έχω άλλη επιλογή) για να δω αν μπορώ να μειώσω το κόστος του προγράμματος μου, το οποίο είχε λήξει. Ο υπάλληλος αφού ευγενέστατα μου είπε την ισχύουσα τιμή για το υπάρχον πρόγραμμα μου, που όντως ήταν χαμηλότερη μου επισήμανε ότι υπάρχει και στα 24 Mbps αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο ήταν κατά τι οικονομικότερο από ότι πλήρωνα ως τότε για πρόγραμμα με 4 Mbps. Αποφάσισα να επιλέξω το 24άρι σκεπτόμενος ότι όπου να'ναι θα συνδεθεί η οπτική ίνα. Ακούγοντας όμως έπειτα τα νέα για τον Σεπτέμβριο σκέφτηκα ότι εξαπατήθηκα, θα πληρώνω 24, ενώ θα έχω το πολύ 2 και το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Τι απαντάτε σε αυτό;
Για το Irineossamothraki Blog
ο διαχειριστής
Ειρηναίος Παπαντίδης

Υ.Γ.: Συγγνώμη που υποκαθιστώ αρμοδιότερους εμού, αλλά για να το κάνω κάτι θα φταίει...