Ο ΕΘΝΆΡΧΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΒΙΝΤΕΟ - ΣΧΟΛΙΟ - ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ
(Διαχρονικό κείμενο του Γ. Δημητρακόπουλου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού)
«Η Ελλάς από της 4ης Αυγούστου έγινε κράτος αντικομμουνιστικό, κράτος αντικοινοβουλευτικό, κράτος ολοκληρωτικό, κράτος με βάση αγροτική και εργατική και κατά συνέπειαν κράτος αντιπλουτοκρατικό. Δεν έχει βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα είναι όλος ο λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς».
(Ι. Μεταξάς)
Εορτάζουμε σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά, την οποία από της καταστροφικής μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν καπηλεύονται οι πάσης φύσεως μαρξιστές, δήθεν «εργατοπατέρες». Την Πρωτομαγιά, που ως «Εθνική Εργατική Εορτή» την καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Εθνικός Κυβερνήτης Ι. Μεταξάς, αποκαλούμενος από τους Έλληνες εργάτες «Πρώτος Εργάτης» . Κέρδισε με το σπαθί του αυτόν τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο, καθώς επί των ημερών του:
1ον) Καθιερώθηκε το 8ωρο ημερησίως και το 48ωρο εβδομαδιαίως, καθώς και η πληρωμή των υπερωριών.
2ον) Καθιερώθηκε η υποχρεωτική αργία της Κυριακής.
3ον) Απαγορεύθηκε αυστηρώς και δια ροπάλου η παιδική εργασία.
4ον) Καθορίσθηκαν κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων – το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και υπογράφηκαν οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
5ον) Ιδρύθηκε το ΙΚΑ.
6ον) Ιδρύθηκε η Εργατική Εστία, με αυξημένες δραστηριότητες για «μετά την εργασίαν ψυχαγωγίαν των εργατών» και «εξασφάλισιν στέγης εις αυτούς»..
7ον) Καθιερώθηκε η υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
8ον) Καθιερώθηκε η άδεια μετ’ αποδοχών.
9ον) Ιδρύθηκαν κρατικοί παιδικοί σταθμοί.
10ον) Η ανεργία σχεδόν εξαφανίσθηκε. Για τους ελαχίστους ανέργους δημιουργήθηκε η «Εργατική Οργάνωσις Μετακινήσεως και Προστασίας Ανέργων» (πρόδρομος του ΟΑΕΔ), η οποία παρείχε επιδόματα ανεργίας και φρόντιζε για την οργανωμένη μετακίνηση των ανέργων σε περιοχές που υπήρχε εργασία.
Αντιθέτως, όπου επικράτησαν οι μαρξιστές επέβαλλαν εργασιακό μεσαίωνα και εξαθλίωση των εργατών, σύγχρονο δε παράδειγμα είναι η κομμουνιστική Κίνα. Στην Ελλάδα σήμερα, το ΚΚΕ, επικαλούμενο την οικονομική κρίση, απολύει σωρηδόν τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του και μάλιστα χωρίς αποζημίωση!
Βεβαίως, όλα τα ως άνω επιτεύγματα του Ι. Μεταξά, καταργούνται ή πρόκειται να καταργηθούν λίαν συντόμως από την συγκυβέρνηση της δυστυχίας μας.
Οι μόνοι, λοιπόν, οι οποίοι δικαιούνται να εορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά είναι οι Έλληνες εθνικιστές.
Ι. Β.: Επειδή πολλοί αποκαλούν τον τελευταίο πραγματικό Έλληνα Εθνάρχη Ιωάννη Μεταξά φασίστα, ας παραβλέψουμε ότι είπε "ΟΧΙ" στον φασισμό, βλέπουμε ότι καθιέρωσε πολλά "φασιστικά" μέτρα...
Η εργατική τάξη είναι η ψυχή τού Έθνους που εξασφαλίζει προς τούτο την επιβίωση, την αυτάρκεια και την οικονομική ανάπτυξη επάνω στην παραγωγική δραστηριότητα και ουχί στον παρασιτισμό. Το Έθνος είναι αληθινά ελεύθερο όταν διαχειρίζεται τούς πόρους και την κυριαρχία του με τις δικές του και μόνον λαϊκές δυνάμεις, μέσα σε πνεύμα ενότητας, αξιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Εις δε τον τομέα τής εργασίας, κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να συνεργάζονται με την αντιπαροχή ανθρωπίνου μόχθου, παραγόμενου προϊόντος και ορίου ανθρωπίνων αντοχών, με σεβασμό στην ανθρώπινη ασφάλεια. Να παρέχεται το δέον έργο από τούς άξιους και όχι η σαπίλα από τούς ρέμπελους, να στηρίζεται από το εθνικό κράτος ο παραγωγικός μηχανισμός και να διασφαλίζεται το αγαθό τής ζωής.
Αυτά ακριβώς διασφάλισε ένας εθνικός και εθνικιστής κυβερνήτης μαζί με έναν πρώην κομμουνιστή συνδικαλιστή και κατόπιν εθνικιστή υπουργό εργασίας. Διότι και οι δύο υπήρξαν Έλληνες και Πατριώτες με όλη τη σημασία τής λέξεως. Αναφέρομαι στον Εθνάρχη και Εθνικοκοινωνιστή Ηγέτη τού εθνικού καθεστώτος τής 4ης Αυγούστου 1936 Ιωάννη Μεταξά και τον υπουργό του επί τής εργασίας και πρώην συνδικαλιστή Δημητράτο.
Ο Ιωάννης Μεταξάς κάλεσε μια μέρα τον Δημητράτο στο γραφείο του και αφού τον ρώτησε και ενημερώθηκε για τις θέσεις του στα εργασιακά ζητήματα, τού είπε πως τού αναθέτει κυβερνητικά καθήκοντα για να κάνει πράξεις τις θέσεις του ή να αναλάβει το κόστος τής αποτυχίας του. Αυτό ήταν. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν, το καθεστώς τής 4ηςΑυγούστου εξακολούθησε στην εξ αρχής κατεύθυνση που είχε για την εργασία και την ευλογημένη γη τής Πατρίδος και τα αποτελέσματα ήρθαν.
Οκτάωρη απασχόληση και υπερωρία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ΙΚΑ και πλήθος εργατικών νόμων. Πρωτογενής και δευτερογενής παράγοντας στα ύψη. Αξιοποίηση τού χωραφιού και τού εργοστασίου. Έρευνα για την εξόρυξη και την αξιοποίηση τού γεωφυσικού μας πλούτου. Αξιολόγηση τού εργατικού και παραγωγικού δυναμικού με γνώμονα τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εργατικότητα εν σχέση με τον αποδεδειγμένο πατριωτισμό. Τιμή και αναγνώριση τής εθνικής προσφοράς τού εργατικού κόσμου με την θεσμοθέτηση τού εορτασμού τής Εργατικής Πρωτομαγιάς εν Ελλάδι που θέσπισε ο Εθνικός Κυβερνήτης τού Καθεστώτος τής 4ης Αυγούστου Ιωάννης Μεταξάς. Και όλα τούτα είχα την τύχη να τα μάθω από την ίδια τη ζώσα ιστορία.
Ο Δημητράτος υπήρξε παππούς μιας εξαίρετης συναδέρφου μου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που μού έχει μιλήσει για την συνοδοιπορία τού παππού της με τον Μεταξά με πάσα λεπτομέρεια. Εις ό,τι αφορά τον Μεταξά, είχα γνωρίσει πριν από πολύ καιρό έναν σεβάσμιο γέροντα ο οποίος μού διηγήθηκε μια πολύ διδακτική ιστορία που τού συνέβη. Ο γέροντας ήταν νεαρός πρωτοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας επί τής 4ης Αυγούστου σε κάποιο εργοστάσιο, όταν κάποια στιγμή επισκέφτηκε το εργοστάσιο ένας άγνωστος στον ίδιο κύριος. Ο κύριος αυτός τον πλησίασε και τον ρώτησε για τις συνθήκες εργασίας που βίωνε, δίχως να τού πει το όνομά του. Αργότερα ο νεαρός εργαζόμενος έμαθε πως ο επισκέπτης ήταν ο μετέπειτα ευεργέτης των Ελλήνων εργατών Ιωάννης Μεταξάς.
Αυτά μού είπε συγκινημένος ο σεβάσμιος γέροντας και τα άκουσα ο ίδιος με ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση, ευχαριστώντας τον που μού διηγήθηκε το συμβάν. Έτσι δομείς Εθνική Εργασία και μόνον τότε τιμάς αληθινά με την Εργατική Πρωτομαγιά τον Έλληνα Εργάτη και τον Έλληνα Παραγωγό. Όταν το Έθνος διοικείται και χτίζεται από τούς Πιστούς σε Θεό και Πατρίδα και μόνον. Όπως ακριβώς θα πράξουμε κι εμείς ως αληθινοί Έλληνες και Εθνικοκοινωνιστές.
Και λέει μόλις ολοκληρώνεται η στοίχιση ακούγεται από το μεγάφωνο πως «Την Εργατική Πρωτομαγιά ως εργατική εορτή την καθιέρωσε με νόμο ο Ιωάννης Μεταξάς στις 7 Απριλίου του 1937. Διαλυθείτε ησύχως, διατηρώντας τη ψυχραιμία σας και τα μέτρα»
Ακόμα εγκεφαλικά θα μετράγαμε.