29 Ιουνίου, 2017

Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Πρέπει να δούμε την αλιεία, είναι κομμάτι του πρωτογενούς τομέα

Παραδέχτηκε ότι η ένταξη της αλιείας στις διατάξεις κάλυψης και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι δύσκολη, όμως τόνισε ταυτόχρονα ότι ο κλάδος είναι κομμάτι του πρωτογενούς τομέας και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Κουρεμπές βρέθηκε χθες στην Κομοτηνή, όπου ενημερώνοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε μία διαδικασία ανασύνταξης και αλλαγής κανονισμού ο οποίος μάλιστα το φθινόπωρο θα τεθεί σε διαβούλευση και εν συνεχεία σε ισχύ, ερωτήθηκε για τον κλάδο της αλιείας.
"Αυτό θα το δούμε στο κομμάτι του κανονισμού, είναι λίγο δύσκολο το κομμάτι των αλιέων όμως θα πρέπει και αυτό να το δούμε, γιατί είναι και αυτό ένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα", είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι οι παράκτιοι αλιείς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν ζητήσει κατά καιρούς να υπαχθούν στις διατάξεις κάλυψης και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που αφορούν την απώλεια εισοδήματος. Το τελευταίο οργανωμένο αίτημα είχαν προκύψει όταν οι αλιείς δεν μπορούν να ρίξουν τα δίχτυα τους, λόγω της εμφάνισης πλαγκτόν.
Το πλαγκτόν κάλυπτε τη θαλάσσια περιοχή από την Λήμνο, τη Σαμοθράκη και φτάνει μέχρι την Θάσο, και έχει φέρει σε απόγνωση τους παράκτιους αλιείς της ευρύτερης περιοχής, καθώς ήταν αδύνατη η αλιεία. 

Πάντως ο ΕΛΓΑ αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε μία διαδικασία ανασύνταξης και αλλαγής κανονισμού ο οποίος μάλιστα το φθινόπωρο θα τεθεί σε διαβούλευση και εν συνεχεία σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες περιπτώσεις για τις οποίες θα αποζημιώνονται οι αγρότες, ενώ κάποιες πιο ειδικές ίσως να αποτελέσουν ξεχωριστές κατηγορίες για τις οποίες όμως ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να πληρώνει μεγαλύτερο ασφάλιστρο προκειμένου να επωφεληθεί αποζημίωσης εάν παραστεί ανάγκη.