15 Ιουλίου, 2017

Η έγκαιρη επέμβαση του Π.Κ. αποσόβησε τα χειρότερα σε κατάστημα εστίασης στην Καμαριώτισσα - Συγχαρητήρια στο Π.Κ. για την προσφορά του στο νησί

Πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου σε κατάστημα εστίασης στην παραλιακή οδό της Καμαριώτισσας έπιασε φωτιά. Η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Π.Κ.) Σαμοθράκης, έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος η φωτιά να καταστρέψει ολοσχερώς την επιχείρηση μεσούσης της τουριστικής περιόδου καθώς επίσης και λόγω των ανέμων που σήμερα είναι κάπως ενισχυμένοι θα μπορούσε να επεκταθεί και στα παρακείμενα καταστήματα. Ευτυχώς με τις μικρές υλικές ζημιές η επιχείρηση πιστεύω θα ξαναλειτουργήσει πολύ σύντομα.
Επίσης, πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με τον ΦΑΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΎΠΟΛΗΣ, πυροσβέστες εντόπισαν και μετέφεραν σε ασφαλές σημείο έναν άνδρα, λόγω αποπροσανατολισμού του, στο φαράγγι του Χριστού στα Θέρμα Σαμοθράκης.
Με την ευκαιρία αυτού του ατυχούς συμβάντος θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια συμβολή του Π.Κ. στο νησί, το οποίο είναι παρόν όπου χρειαστεί και κληθεί. Σε φωτιές (μικρές ή μεγαλύτερες), σε απεγκλωβισμούς από ατυχήματα καθώς και σε επιχειρήσεις διάσωσης όταν κάποιοι απρόσεκτοι ανεβαίνουν στο βουνό για να θαυμάσουν το φυσικό κάλος της Σαμοθράκης μη έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους. Οι πυροσβέστες με αυταπάρνηση δίνουν τις μάχες είτε για να σώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις περιουσίες των κατοίκων από φωτιές, είτε τις ζωές κατοίκων και μη. Ήδη φέτος είχαμε την απώλεια ενός Γερμανού που σκοτώθηκε στις βάθρες, τον οποίο δεν μπόρεσαν να σώσουν αλλά δυσκολεύτηκαν κιόλας να ανασύρουν την σορό του. ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΜΕΓΆΛΗ ΠΡΟΣΟΧΉ, καλό θα ήταν οι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν τις περιοχές να μην τις επισκέπτονται χωρίς την συνοδεία κάποιου γνώστη.
Πρόσφατα μου έλεγε πυροσβέστης ότι έχουν κάνει τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 30 μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρές καθημερινές είναι πολύ περισσότερες.
Όλα αυτά βέβαια στα χρόνια των κατοχικών μνημονίων χωρίς τα απαραίτητα μέσα και με παλιά και ασυντήρητα οχήματα.
Ας αναλογιστούμε λίγο σε πόσο δύσκολη θέση θα βρίσκονταν οι πυροσβέστες το 2015 αν πριν ή κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς μεταξύ Καμαριώτισσας και Χώρας καλούνταν να σώσουν και κάποιον που είχε πέσει σε δύσβατη περιοχή στις βάθρες;
Συγχαρητήρια λοιπόν στα στελέχη του Π.Κ Σαμοθράκης, όπως βέβαια και στο ΕΚΑΒ το οποίο επίσης συμμετέχει σε πολλές επιχειρήσεις.