13 Νοεμβρίου, 2017

Ολικό «λίφτινγκ» ετοιμάζει για τη Σαμοθράκη το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε ένα ολικό περιβαλλοντικό λίφτινγκ στο νησί της Σαμοθράκης ετοιμάζεται να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη ο αν. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.
Με το πέρας σύσκεψης φορέων που είχε ο υπουργός με θέμα τη Σαμοθράκη και τη διαχείριση των συνεπειών της θεομηνίας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το νησί.
Τουτέστιν δρομολογούνται μία σειρά από μελέτες για την αντιδιαβρωτική θωράκιση του νησιού με προτεραιότητα το τμήμα που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα.
Ταυτόχρονα θα γίνουν μελέτες αναδάσωσης του νησιού, αλλά και σχέδιο βόσκησης καθώς και ένα συνολικό master plan για την περιβαλλοντική διαχείριση της Σαμοθράκης.
Την ίδια ώρα δρομολογούνται ενέργειες για την λειτουργία Δασονομείου στο νησί, ενώ σε πρώτη φάση αποσπώνται στο νησί δύο Δασοφύλακες και χορηγούνται 30.000 € για την αγορά οχήματος περιπολίας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναλάβει επίσης όλες τις διαδικασίας αδειοδότησης του camping της Σαμοθράκης, ενώ υπάρχει  και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη χάραξη πεζοπορικών μονοπατιών.
Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με βάση τον νέο χάρτη «Νατούρα 2000» που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο κος Φάμελλος, ενώ την ίδια ώρα το περιβαλλοντικό γίγνεσθαι της Σαμοθράκης έχει πλέον και Φορέα Διαχείρισης και αυτός είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου στον οποίο εντάχθηκε.
Τα νέα έγιναν δεκτά σχεδόν με ενθουσιασμό από τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα, ο οποίος χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» δεδομένου ότι -όπως ειπε- δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν μία τόσο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση στη Σαμοθράκη.
Προσοχή στην Κλιματική Αλλαγή 
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κος Φαμέλλος υπέδειξε ως βασική αιτία για την καταστροφή της Σαμοθράκης την κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως το παραδειγμα της Σαμοθράκης είναι η απόδειξη οτι αυτή είναι υπαρκτή. Τόνισε δε, πώς πρέπει να καλλιεργηθεί πλέον μία περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε και άλλες καταστροφές μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα εξαιτίας καιρικών φαινομένων.
Σημείωσε τέλος, ότι τα έργα που προγραμματίζονται για τη Σαμοθράκη είναι «οικοσυστημικά» ακριβώς επειδή ο κύριος άξονας τους είναι η κλιματική αλλαγή και η πρόληψη των συνεπειών της.