19 Δεκεμβρίου, 2017

Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου για 6 μήνες - Έκτακτο βοήθημα για τα υπόλοιπα (στα οποία είναι η Σαμοθράκη) - Σχόλιο

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, στα οποία θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 31-12-2017, θα δοθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς «έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα», για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 «μεταφορικό ισοδύναμο» για τη νησιωτική Ελλάδα, που ουσιαστικά θα σημαίνει μείωση του κόστους μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά και την εναρμόνισή του με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη ΛέσβοΧίοΣάμοΚω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.
Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που ας σημειωθεί είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.
Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.
Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Οι οικονομικοί κατακτητές της δύσμοιρης Πατρίδας μας από την πρώτη στιγμή που τους ανοίξαμε τις κερκόπορτες για να εισβάλουν μέσα, ορέγονταν την κατάργηση του κατά 30% μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που εδώ και πολλά χρόνια ίσχυε σε ΟΛΑ (κακώς για εμένα) τα νησιά. Όσα αρνητικά κι αν έχουμε να προσάψουμε στο δικομματικό σύστημα της επάρατης μεταπολίτευσης, αυτό είχαν καταφέρει με νύχια και με δόντια να το κρατήσουν. Ήρθαν οι κομμουνιστές και με τα υποτιθέμενα νταηλίκια τους το πρώτο εξάμηνο της <<διακυβέρνησης>> τους έφτασαν την κατάσταση στο μη παρέκει. Έτσι οι κατακτητές επέβαλαν αμέσως μόλις έσπασε ο τσαμπουκάς την σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε από 1/1/17 να καταργηθεί στα τελευταία 32 νησιά, μεταξύ των οποίων και η Σαμοθράκη, αλλά λίγο το ότι αυτά τα νησιά ήταν η συνοριακή γραμμή της Ελλάδας και πολύ περισσότερο ότι τα περισσότερα από αυτά χτυπήθηκαν αλύπητα από την μάστιγα των λαθροπροσφύγων, δόθηκε παράταση ενός έτους.
Αυτόν τον χρόνο κανείς δεν κινήθηκε για να διαπραγματευτεί, έπρεπε να μπούμε στον τελευταίο μήνα για να τρέξουν όλοι, είτε μιλάμε για τα νησιά, τα οποία θίγονται άμεσα, είτε για αυτούς τους ανεκδιήγητους που κυβερνούν και αντιπολιτεύονται. Να τα αποτελέσματα...