Δελτίο Τύπου
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το «Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» Ημερίδα
με θέμα: «Η Κοινωνική Οικονομία ως πυλώνας Αειφόρου Ανάπτυξης:
Εφαρμογές στην Ενέργεια και τα Απορρίμματα».
Στην ημερίδα συμμετείχε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ .Θανάσης Βίτσας, ως ομιλητής με θέμα: Ενεργειακή Κοινότητα Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης.
Η εισήγηση δημιουργίας αυτής της Ενεργειακής Κοινότητας ανήκει στον Αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ Φαλέκα (στελέχους με αναγνωρισμένη σημαντική δουλειά στον τομέα του) στα πλαίσια της παραδειγματικής μητροπολιτικής πολιτικής αντίληψης που έχει ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης.
Ο κ. Βίτσας παρουσίασε το ενδιαφέρον των δυο δήμων Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης αλλά και των υποστηριζόμενων της προσπάθειας φορέων (Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης και Επιμελητήριο Έβρου), ως προς την υλοποίηση και εφαρμογή της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον ενεργειακό τομέα με τα αναμενόμενα οφέλη για τις κοινότητες και το περιβάλλον.
Με κεντρικό κύτταρο του συλλογιστικού αυτού ιστού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρότερες και φιλικότερες προς την φύση, πιο προσιτές οικονομικά και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες εκμετάλλευσής τους από συλλογικότητες ο κ. Βίτσας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενεργειακές κοινότητες θα δώσουν στις τοπικές κοινωνίες μας νέες δυνατότητες ανάπτυξης με την μείωση του ενεργειακού κόστους σε μικρές επιχειρήσεις, παροχές κοινωνικού χαρακτήρα καθώς και δυνατότητα χάραξης μιας άλλης πολιτικής από τους Δήμους μας.
Αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη και διαλειτουργική με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς σύνθεση της Κοινότητάς μας.
Για τον προσανατολισμό της δικής μας Ενεργειακής Κοινότητας με διαθέσιμους φυσικούς πόρους:
• Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου πρώτα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
• Την αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχα έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και μελλοντική αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Σαμοθράκης που έχει πλούσιες ενδείξεις.
• Την αξιοποίηση σε επόμενο στάδιο του αιολικού δυναμικού της Σαμοθράκης.
προϋπόθεση αποτελεί η επέκταση δυνατότητας αυτοπαραγωγής και από άλλες ΑΠΕ, δηλαδή άρση περιορισμού ως μόνης διεξόδου σε φωτοβολταϊκά.
Ως προς την χρήση, στο πρώτο στάδιο μπορεί να τροφοδοτούνται κτιριακές
ανάγκες των μελών ή άλλες αστικές π.χ πάρκα, παιδικές χαρές, ηλεκτροκίνηση κτλ.
Στο Δήμο Σαμοθράκης ενδεχομένως να καλύψει σημαντικό μέρος του κοινόχρηστου φωτισμού μετά από ενεργειακή αναβάθμισή του με άμεση ευεργετική επίπτωση στα δημοτικά τέλη. Επίσης ενδιαφέρει και η άμεση κοινωνική διάσταση εκτός των έμμεσων με ωφελούμενους πολίτες που
κατατάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών.
Ο κ. Βίτσας απεύθυνε αίτημα στους παρευρισκόμενους υπουργούς, τα κίνητρα που θα προβλεφθούν για μικρούς νησιωτικούς δήμους να αφορούν και στην περίπτωση που το νησί ανήκει σε ηπειρωτική Περιφέρεια όπως είναι η Σαμοθράκη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συνοδεύουν το νέο νόμο να έχουν επάρκεια και ευελιξία για εκκίνηση πολλών επιχειρηματικών ενεργειακών πυρήνων διαφόρων συνθέσεων.
Την ημερίδα προλόγισε η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, κα Ζωή Βροντίση.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και τόνισε τον σημαντικό ρόλο που πρόκειται να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω της εφαρμογής του νέου ΕΣΔΑ, αλλά και σε σχέση με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Ειδική αναφορά έκανε στη δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης των νησιών .
Επίσης οι Αναπληρωτές Υπουργοί κα Αντωνοπούλου (υπουργείο Εργασίας) και κ. Τσιρώνης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) τόνισαν ότι η κοινωνική οικονομία πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του νέου νομοθετικού πλαισίου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, των σχετικών νομοθετικών θεμάτων , ενημέρωση για την ενεργειακή μετάβαση από μέλος της Greenpeace, την παρουσίαση της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας, τον Αναπτυξιακό Συνεταιρισμό Σίφνου και στο δεύτερο μέρος αναπτύχθηκαν:
Από το μέλος του ΔΣ του ΕΚΠΑΑ κ. Λυμπερόπουλο το θέμα η «Διαχείριση γεωργικών αποβλήτων», από τον κ.Β.Τακτικό του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας το θέμα: «Θεσμοί και εφαρμογές κοινωνικής οικονομίας» και τέλος παρουσιάστηκαν συνεταιρισμοί ανακύκλωσης κι επανάχρησης.