16 Ιανουαρίου, 2018

Γ. Κρεμλής: "Η κλιματική αλλαγή συντελεί σε πλημμύρες όπως αυτή της Σαμοθράκης" - Σχόλιο

Στην Κομοτηνή για ιδιωτική επίσκεψη βρέθηκε ο Γιώργος Κρεμλής, που φέρει την ιδιότητα του προϊσταμένου της διοικητικής μονάδας πολιτικής συνοχής και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Δράττοντας την ευκαιρία, ζητήσαμε απαντήσεις σε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχόλησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017. Αρχικά ο ίδιος μας ενημέρωσε πως "έγιναν οι παγκόσμιες διασκέψεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία χρειάζεται συσπείρωση της διεθνούς κοινότητας και είναι δυσάρεστο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Παρόλα αυτά έχει γίνει κοινός τόπος ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα αναπότρεπτο φαινόμενο και πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Σε αυτό η ΕΕ πρωτοστατεί με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ενώ πρόσφατα και ο πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας ανέλαβε πρωτοβουλίες για μία παγκόσμια συνδιάσκεψη, για ενίσχυση των μέτρων προστασίας του πλανήτη κατά της κλιματικής αλλαγής", ενώ μας εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, με τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία να ανήκουν στο παρελθόν, θα συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 
Κατόπιν, έφερε ένα τοπικό παράδειγμα για να αποδείξει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: "Η κλιματική αλλαγή αφήνει το αποτύπωμά της με καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες σαν αυτή της Σαμοθράκης", ενώ ζήτησε και από τον κάθε πολίτη να βελτιώσει την συμπεριφορά του προς το περιβάλλον. "Μόνο με συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, γιατί ο κάθε πολίτης έχει ένα περιβαλλοντικό κι ένα κλιματικό αποτύπωμα. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση και όλοι μας να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων", είπε.
Αναφορικά με το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας εξηγεί ότι "έχει να επιδείξει αρκετό έργο, πχ περιβαλλοντική νομοθεσία για διαχείριση αποβλήτων, πόσιμο νερό, διαχείριση αστικών λυμάτων", αλλά διαπίστωσε πως "ενώ η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση για όλους μας, δυστυχώς όμως επικοινωνιακά υπάρχει έλλειμμα, καθώς ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται την σημασία της Ένωσης".
ΑΚΟΜΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ο κος Κρεμλής, ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα δέχεται πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί παραβαίνει την κείμενη νομοθεσία, απαντά ως εξής: 
"Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αιρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί πρόβλημα και στην ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας πλήθος θανάτων. Πολλά κράτη βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βουλγαρία έχει ήδη καταδικαστεί, επίκειται καταδίκη της Πολωνίας και ακολουθεί άλλες χώρες.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται και λόγω της οικονομικής κρίσης, μιας που όλο και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή οτιδήποτε άλλο καίγεται για να ζεσταθούν και να κάνουν οικονομία.
Η Ελλάδα δυστυχώς εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), δηλαδή για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Αυτές πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν.
Η Ελλάδα επίσης πληρώνει πρόστιμα για την έλλειψη αποχετευτικού και μη επεξεργασίας λημμάτων στην Ανατολική Αττική όπως επίσης και για την κακή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Σύντομα θα πληρώσουμε και πρόστιμα για την κακή λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο πεδίο. Είμαστε μία χώρα, η οποία επιβαρύνει με αυτά τα πρόστιμα ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες πολίτες".


Ο κύριος Κρεμλής είχε φιλικές σχέσεις με στελέχη του συνδυασμού της κυρίας Αντωνάκη, είχε επισκεφθεί 1-2 φορές την Σαμοθράκη και ο συνδυασμός επένδυε πολλά επάνω του σε περίπτωση νίκης. Αλλά ο λαός της Σαμοθράκης δεν τους ανέδειξε πρώτη δύναμη και εξαφανίστηκαν όλοι... και η κυρία Αντωνάκη και ο κύριος Κρεμλής.
Ενώ κανονικά η αντιπολίτευση έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Η καλή και εποικοδομητική αντιπολίτευση συνεισφέρει ώστε να γίνει καλύτερη η οποιαδήποτε εξουσία.