28 Ιουνίου, 2018

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών των αγροτών - Ως 31 Οκτώβρη αιτήσεις αγροτών για επιστροφή ΦΠΑ εισροών - Με 54,7 ευρώ το αγελαδινό και 78 το πρόβειο γάλα νησιών

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών των αγροτών  Ανοικτή είναι από σήμερα το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους αγρότες. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η πλατφόρμα αφορά χρέη 23.000 περίπου αγροτών και κτηνοτρόφων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και «κόκκινα δάνεια».

Αναλυτικότερα, πρόκειται για χρέη εισφορών προς τον ΟΓΑ, προς την εφορία (εισόδημα και ΦΠΑ), καθώς και για ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κλπ)



Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σημαντικού «κουρέματος» της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του 60% της αρχικής οφειλής.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της πλατφόρμας το μεσημέρι της Τετάρτης, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε παλέψει αρκετό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς από το 2012 οι αγρότες ήταν έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και δεν είχαν καν τη στοιχειώδη επικοινωνία με ένα τραπεζικό ίδρυμα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνταν με κατασχέσεις.
Με αυτές τις ρυθμίσεις δίνουμε μία πραγματική «ανάσα», μία ευνοϊκή διευθέτηση, γιατί σε όλες των περιπτώσεων, είτε θα ακολουθήσει εξόφληση από το δανειολήπτη, είτε συμβιβασμός, προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων. Επίσης προβλέπεται και διαγραφή του κεφαλαίου η οποία θα εξαρτάται από το χρόνο εξόφλησης του εναπομείναντας κεφαλαίου και από την αξία της περιουσίας του οφειλέτη.
Αφορά 23.000 εν δυνάμει οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν πρέπει να παραλειφθεί τέλος, πως πλέον δίνουμε τη δυνατότητα της εκ νέου επανεξέτασης του φακέλου των δανείων για τα πανοτώκια που τόσο ταλαιπώρησαν τον αγροτικό κόσμο της χώρας».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Mε την αίτηση συνυποβάλλονται τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αξία της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και της παροχής των αγροτικών υπηρεσιών.

Ως 31 Οκτώβρη αιτήσεις αγροτών για επιστροφή ΦΠΑ εισροών

Η επιστροφή του ΦΠΑ των εισροών στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος πραγματοποιείται με την υποβολή Αίτησης Επιστροφής από τον δικαιούχο. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Αυτό ξεκαθαρίζει το τελευταίο φορολογικό εγχειρίδιο που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς ενημέρωση των φορολογουμένων και αφορά και τους αγρότες.

Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι με την αίτηση αυτή συνυποβάλλονται τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αξία της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και της παροχής των αγροτικών υπηρεσιών, βάσει των οποίων θα γίνει η επιστροφή του φόρου. Πρόκειται, κυρίως, για τα νόμιμα φορολογικά στοιχεία.
Τονίζεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 δικαιούνται επιστροφής του Φ.Π.Α. που επιβάρυνε τις εισροές τους. Σε νέο εγχειρίδιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για φορολογικά ζητήματα, περιγράφονται αναλυτικά οι αλλαγές.
Βάση επί της οποίας υπολογίζεται η επιστροφή, με τον κατ' αποκοπή συντελεστή (6%), αποτελεί το συνολικό ποσό που προέρχεται από παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική τους αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, που πραγματοποιούν προς άλλο υποκείμενο στον φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, καθώς και από απόσυρση αγροτικών προϊόντων.
Εν συντομία, οι βασικές αλλαγές που επέρχονται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών είναι οι ακόλουθες:
  • Ως προς τον προσδιορισμό των ορίων που αποτελούν τα κριτήρια για την παραμονή στο ειδικό καθεστώς ή για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς, με σαφήνεια ορίζεται ότι στις 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος, και στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες.
  • Προβλέπεται η υποχρέωση έκδοσης ειδικού στοιχείου από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για παραδόσεις των προϊόντων τους ή για παροχές αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ή προς πρόσωπα μη υποκείμενα στον φόρο και η υποχρεωτική εγγραφή των εν λόγω αγροτών στο ειδικό καθεστώς, ακόμη και στην περίπτωση που αποκλειστικά πραγματοποιούν αυτές τις πράξεις.
  • Ορίζεται η υποχρεωτική υπαγωγή της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. στις περιπτώσεις που οι αγρότες παράλληλα ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν ενδοκοινοτικά ή διαχειρίζονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή λειτουργούν αγροτοτουριστικές μονάδες.
  • Επακόλουθα, καταργείται η επιστροφή Φ.Π.Α. με τον κατ? αποκοπή συντελεστή 3% στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που δικαιούνταν της επιστροφής αυτής.
  • Σε περίπτωση προαιρετικής μετάταξης από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς, η υποχρεωτική παραμονή σε αυτό είναι πλέον τριετής (3ετής) αντί πενταετής.

Με 54,7 ευρώ το αγελαδινό και 78 το πρόβειο γάλα νησιών

Όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda η συγκεκριμένη πληρωμή αναμένεται μέχρι 29 Ιουνίου.

Το δρόμο για την πληρωμή των ενίσχυσεων σε παραγωγούς των νησιών του Αιγαίου σχετικά με το γάλα που προορίζεται για παρασκευή τυριών και γιαουρτιού, ανοίγει η απόφαση που καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων αυτών και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. 
Όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda η συγκεκριμένη πληρωμή αναμένεται μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Ειδικότερα η απόφαση κάνει γνωστό ότι η ενίσχυση ορίζεται στα 54,7 ευρώ ο τόνος για αγελαδινό και αίγειο γάλα (πέρσι ήταν στα 49 ευρώ) και στα 78 ευρώ για πρόβειο (πέρσι αντίστοιχα 70). 

Αναλυτικά η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια αναφέρει:

Καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης για το 2017 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αιγείου γάλακτος, παραγόμενου στα Μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, ως εξής: 
  • Σε 54,7 € ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού και αιγείου γάλακτος
  • Σε 78 € ανά επιλέξιμο τόνο προβείου γάλακτος.