05 Οκτωβρίου, 2018

Ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό ζητούν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης - Επίδομα 400 ευρώ σε γιατρούς που θα στελεχώσουν αγροτικά ιατρεία και στον Έβρο - Σχόλιο

Αποτέλεσμα εικόνας για κεντρο υγειας σαμοθρακης
Αποκατάσταση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης και άμεση ενίσχυσης  με ιατρικό προσωπικό καθώς και θεσμοθέτηση χαρακτηρισμού της Σαμοθράκης ως άγονη και προβληματική Ά κατηγορίας, ζητούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας, με ανακοίνωσή τους.
Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν:
«Ένας χρόνος έκλεισε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν τη Σαμοθράκη προκαλώντας τεράστια καταστροφή στην υποδομή του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.
Οι πληγές που έχει υποστεί το Κέντρο Υγείας δεν έχουν επουλωθεί προς το παρόν.

Σήμερα- και ενώ έχουμε εξοπλιστεί με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό- το βασικό πρόβλημα, η αποκατάσταση του κτιρίου δεν έχει λυθεί.
Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να κρατηθεί σε λειτουργία αυτή η υπηρεσία.
Ωστόσο, η ανεπάρκεια των χώρων που βρίσκεται η υπηρεσία, δεν επιτρέπει την ορθή λειτουργία της.
Πέραν τούτου, σοβαρό και μόνιμο πρόβλημα του Κ.Υ. είναι η υποστελέχωση σε ό,τι αφορά το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Υπάρχει ανάγκη πληρότητας των κενών θέσεων των ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής. Οι προκηρύξεις για τις θέσεις αυτές είναι ανύπαρκτες, ενώ όταν γίνονται, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ειδικευμένους ιατρούς,λόγω της έλλειψης κινήτρων.
Στα πλαίσια της νησιωτικής πολιτικής που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ζητάμε άμεση αντιμετώπιση στο επίπεδο υποδομής, ενίσχυσης του Κ.Υ. με ιατρικό προσωπικό και θεσμοθέτηση χαρακτηρισμού της Σαμοθράκης ως άγονη και προβληματική Ά κατηγορίας, εφόσον πληρεί τα κριτήρια που προβλέπονται στο ΠΔ 131/1987».

Επίδομα 400 ευρώ σε γιατρούς που θα στελεχώσουν αγροτικά ιατρεία και στον Έβρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, “πραγματοποίησε τη δέσμευση που ανέλαβε πριν λίγο καιρό για παροχή κινήτρων για τη στελέχωση των ιατρείων σε ακριτικές και άγονες περιοχές της χώρας και ήδη η σχετική απόφαση βρίσκεται προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους” σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Με την απόφαση αυτή προβλέπεται οι γιατροί που θα επανδρώσουν τα τετρακόσια αγροτικά ιατρεία σε «άγονες» και ακριτικές περιοχές της χώρας θα λαμβάνουν επίδομα τετρακόσια (400) ευρώ τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα διαφορετικό κίνητρο για τους αγροτικούς ιατρούς να δηλώσουν αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές και μάλιστα η χορήγηση του επιδόματος θα ισχύσει και αναδρομικά για τα ήδη στελεχωμένα ιατρεία.
Τα κενά αγροτικά ιατρεία θα προκηρυχτούν άμεσα με τα νέα κίνητρα. Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 400 ευρώ θα ενσωματώνεται στον μισθό των αγροτικών ιατρών και θα είναι ανεξάρτητο από άλλα κίνητρα που μπορεί να παρέχονται (π.χ. από την Περιφέρεια).
Για τον Έβρο προβλέπεται η στελέχωση με κίνητρο για τα ακόλουθα ιατρεία:
Περιφερειακό ιατρείο Ζώνης (του ΚΥ Ορεστιάδας)
Περιφερειακό ιατρείο Καβύλης (του ΚΥ Ορεστιάδας)
Περιφερειακό ιατρείο Μ. Δερείου (του ΚΥ Σουφλίου)
Περιφερειακό ιατρείο Καμαριώτισσας (Σαμοθράκη)

Εντάξει για καινούργιο Κ.Υ οι 1.000 περίπου υπογραφές αγνοήθηκαν (έστω και να μην υπήρχε κάτι επίσημο από το Υπουργείο, από μόνες τους αποτελούσαν εργαλείο για να το διεκδικήσει η Σαμοθράκη), μετά καπελώθηκαν χάριν προεκλογικών συμφερόντων και τελικά μετά και την απάθεια - αδράνεια των κατοίκων που υπέγραψαν φαίνεται να χάνονται. Κρίμα. Αλλά το παλιό Κ. Υ. ούτως ή άλλως έπρεπε ήδη να είχε διορθωθεί, βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο διορθώνεται ο κάτω όροφος, που αν δεν διορθώνεται από μόνο του αποτελεί μεγάλο θέμα. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι και η νεροποντή να μην το κατέστρεφε, υπήρχε πλάνο να διορθωθεί (πείξαμε στα πλάνα και στις μελέτες). Ε, τώρα που συνέβη το κακό γιατί δεν επισπευστηκε το έργο και αφήνουν ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, ασθενείς, παιδιά, συνοδούς και άτομα που πάνε για μία απλή συνταγογράφηση να στοιβάζονται σε έναν πολύ μικρό χώρο; Ο καιρός κρυώνει, οι γρίπες και οι ιώσεις είναι προ των πυλών...
Το προσωπικό διαμαρτύρεται κατά καιρούς, αλλά όχι δυναμικά και δραστικά, κυρίως όχι δραστικά. Ας πούμε ότι αποφασίζουν πέραν των . έκτακτων περιστατικών να μην εξυπηρετούν τίποτα άλλο, δεν θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι; Το μόνο σίγουρο (αυτοί αλλιώς δεν ξεσηκώνονται) οπότε δεν θα αναγκαστούν και οι αρχές εντός αλλά κυρίως εκτός νησιού να κινητοποιηθούν;