29 Οκτωβρίου, 2018

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Ενημέρωση - Πρόληψη - Δράσεις

Παγκόσμια Ημέρα για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (29 Οκτωβρίου) είναι αφιερωμένη στην κοινή προσπάθεια όλων των φορέων, επιστημονικών, δημοσίων, ιδιωτικών σε θέματα που αφορούν τα Εγκεφαλικά Επεισόδια. 
Ένας στους έξι στο σύνολο του πληθυσμού θα παρουσιάσουν Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 17 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν ένα νέο εγκεφαλικό κάθε χρόνο και 6,5 εκατομμύρια δεν επιζούν. 
Επίσημη αναφορά του King's College of London που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο από την Stroke Alliance for Europe (SAFE) προβλέπει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων τα επόμενα χρόνια.


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με νέα δεδομένα από την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke (2018) διαπιστώνεται ότι στην χώρα μας ο αριθμός των εγκεφαλικών είναι από τους μεγαλύτερους που αναφέρονται στην Ευρώπη.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, επιβάλουν την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του συστήματος υγείας για την ενημέρωσηπρόληψηέγκαιρη αναγνώρισηαντιμετώπιση και αποκατάσταση.

Τι είναι το εγκεφαλικό
Ο όρος αυτός σημαίνει μία ξαφνική διαταραχή στην λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων και για κάθε ασθενή τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από 1) την περιοχή στην οποία έγινε η βλάβη και 2) την έκταση της βλάβης.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν αποφραχθεί μία εγκεφαλική αρτηρία ή κάποιος κλάδος της και τότε ονομάζονται «ισχαιμικά». Αντίθετα όταν ραγεί κάποιο αγγείο στον εγκέφαλο προκαλείται «αιμορραγικό» επεισόδιο.

Αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι βλάβες των μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου, των μικρών τους κλάδων (συνήθως από αθηροσκλήρυνση ή σακχαρώδη διαβήτη) ή προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας (παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς ή αρρυθμία - συνηθέστερα κολπική μαρμαρυγή).

Και όμως το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί.
Αλλά εάν συμβεί, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.
Η ταχύτερη μεταφορά και καλύτερη ιατρική φροντίδα έχουν σχετισθεί με καλύτερο αποτέλεσμα και λιγότερες επιπτώσεις (έλλειμμα) για τον ασθενή.

Πρόληψη:
Είναι σημαντικό για τον καθένα:

  1. Να γνωρίζει και να ελέγχει τους προσωπικούς του «παράγοντες κινδύνου»: την πίεση, το σάκχαρο, την χοληστερίνη. Να επισκέπτεται τον ιατρό του ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι προληπτικοί έλεγχοι.
  2. Να ελέγχει περιοδικά την καρδιά του. Να αναφέρει άμεσα στον ιατρό του τυχόν “αίσθημα παλμών” ή καρδιακή αρρυθμία.
  3. Να προσέχει τη διατροφή του και να ασκείται.
  4. Να περιορίζει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει.
  5. Να αποφεύγει το κάπνισμα.
  6. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί εγκεφαλικό επεισόδιο να παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση, να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί και να προβαίνει στους απαραίτητους επανελέγχους των εγκεφαλικών αγγείων και της καρδιάς.

Προειδοποιητικά σημεία - Έγκαιρη δράση:
Προειδοποιητικά σημάδια ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι: 

  • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά σε μία πλευρά του σώματος.
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, ή στην κατανόηση ομιλίας.
  • Ξαφνική απώλεια ή «σκοτείνιασμα» της όρασης από το ένα ή και από τα δύο μάτια, ή διπλωπία («να τα βλέπει διπλά»).
  • Ίλιγγος και διαταραχή ισορροπίας - ιδιαίτερα αν συμβαίνουν ξαφνικά και για πρώτη φορά χωρίς να υπάρχουν γνωστά προβλήματα από τα αυτιά.
  • Ισχυρός πονοκέφαλος που έρχεται απότομα, ιδιαίτερα για πρώτη φορά.

Να θυμόμαστε:

  • Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.
  • Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (συνήθως) δεν πονάει όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρόκειται όμως για έμφραγμα των εγκεφαλικών αγγείων. Γι αυτό κάθε υποψία χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση.
  • Πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο και ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Προσοχή: Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σε λίγα λεπτά ο ασθενής χρειάζεται άμεσα συμβουλή και εξέταση ιατρού γιατί κάποια από τα επεισόδια υποχωρούν πράγματι μόνα τους και γρήγορα. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται «παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια» και συνήθως είναι προειδοποιητικά για ένα επόμενο εγκεφαλικό.
Καλύτερη πρόληψη σημαίνει λιγότερα επεισόδια, καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή και τους συνοδούς του, μικρότερο κόστος υγείας.




Alexandroupoli Online