18 Δεκεμβρίου, 2018

10 χρόνια από το ατύχημα του CORSICA EXPRESS III στο λιμάνι της Καμαριώτισσας

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια έγινε το ατύχημα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας με το Corsica Express III, το οποίο είχε έρθει λίγες μέρες πριν για να καλύψει την γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, λόγω του ότι το πλήρωμα του ΣΑΟΣ ΙΙ ήταν σε μακράς διάρκειας απεργία. Ήταν ένα υπερσύγχρονο και γρήγορο πλοίο, έκανε το δρομολόγιο σε κάτι παραπάνω από μία ώρα. Το ελάττωμα του, ότι ήταν ένα πολύ ελαφρύ σκάφος.
Εξαιτίας αυτού του ελαττώματος προκλήθηκε και το εν λόγω ατύχημα στις 18/12/2008, με πολλές υλικές ζημιές στα ψαροκάικα που ήταν δεμένα παραπλεύρως του πλοίου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν  τραυματισμοί ανθρώπων.

Το πλοίο μόλις είχε έρθει από την Αλεξανδρούπολη ενώ σε λίγη ώρα θα απέπλεε για να επιστρέψει.
Την ώρα εκείνη ξέσπασε δυνατό μπουρίνι με βροχή και πολύ δυνατό αέρα, τόσο που μετέπειτα οι ψαράδες έλεγαν πως δεν θυμούνταν να έχει ξανακάνει. Οι κάβοι με τους οποίους είχε δεθεί το πλοίο δεν ήταν ικανοί να το συγκρατήσουν, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε οριζόντια θέση προκαλώντας ζημιές στο ίδιο το σκάφος αλλά και σε ανεμότρατες και σε μικρά καΐκια που ήταν ελιμενισμένα εκείνη την ώρα.
Το Corsica Express III δεν μπορούσε να ξαναδέσει, γιατί έχω την εντύπωση ότι κόπηκε η άγκυρα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα επιβάτες που δεν πρόλαβαν να αποβιβαστούν, επιβάτες που λόγω του άστατου καιρού είχαν ήδη επιβιβαστεί για το επόμενο δρομολόγιο καθώς και άτομα που είχαν μπει για να παραλάβουν άτομα ή εμπορεύματα.
Για μερικές ώρες έπλεε ανοικτά της Καμαριώτισσας μέχρι να αποφασιστεί που θα μπορούσε να δέσει με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο δρομολόγιο του, στην γραμμή. Έμεινε για αρκετό καιρό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέχρι να επιδιορθωθούν οι δικές του ζημιές καθώς και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των σκαφών που χτύπησε.
Δείτε βίντεο από το ατύχημα που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας:

Δείτε την ταυτότητα του πλοίου:
Τα τελευταία χρόνια το Corsica Express III εκτελεί μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες δρομολόγια εντός Ιταλίας.

Αν δεν συνέβαινε το δυσάρεστο αυτό περιστατικό, ποιος ξέρει, πιθανόν το πλοίο ακόμη να έπλεε στα νερά του Θρακικού Πελάγους...


Το άρθρο συντάχθηκε 11/11 μετά από τυχαία εύρεση του παραπάνω βίντεο στο youtube.