15 Ιανουαρίου, 2019

Μέχρι το 2021 απομακρύνονται άρον-άρον 10.000 τραπεζικοί υπάλληλοι, κλείνουν 800-900 καταστήματα - Σχόλιο/άποψη για το κλείσιμο της Εθνικής στην Σαμοθράκη

Σοκ στον τραπεζικό κλάδο: Απομακρύνονται άρον-άρον 10.000 τραπεζικοί υπάλληλοιΔραµατικές αλλαγές αναμένεται να φέρει το 2019 σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστηµάτων και τον αριθµό προσωπικού των τραπεζών καθώς θα δροµολογηθούν 5.000 αποχωρήσεις, ενώ σύντοµα ο αριθµός αυτός θα διπλασιαστεί.
Στα µέσα του 2020 θα προσεγγίσει τα 7.000 άτοµα και το 2021 θα φτάσει και ενδεχοµένως θα ξεπεράσει τις 10.000 αποµακρύνσεις.
Οι τράπεζες αναδιαρθρώνουν τα δίκτυα καταστηµάτων τους, τα οποία συρρικνώνεται χρόνο µε τον χρόνο. Εξάλλου, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός διαµορφώνει νέες συνθήκες εξυπηρέτησης. Η τεχνολογία έρχεται να αντικαταστήσει τον υπάλληλο.

Την επόµενη τριετία (2019-2021) τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της χώρας θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα από 1 δισ. εκατ. ευρώ στον µετασχηµατισµό τους.
Αυτό σηµαίνει πως χιλιάδες εργαζόµενοι οδηγούνται στην έξοδο, µε ευνοϊκούς -προς το παρόν- όρους.
Τα προγράµµατα εθελούσιας εξόδου που ενεργοποιούνται ανά τακτά διαστήµατα αποτελούν διέξοδο, αλλά όχι για πολύ ακόµα. Πρόσφατα µεγάλη συστηµική τράπεζα, µε εσωτερική «οδηγία», κάλεσε όσους είναι κοντά στη σύνταξη να φύγουν µέχρι το τέλος του χρόνου.
ιαφορετικά, µε τη νέα χρονιά έρχεται «ψαλίδι» 30% στο πρόγραµµα εθελουσίας και από το καλοκαίρι κόβονται τα µπόνους.
Σύµφωνα µε τραπεζικά στελέχη, είναι πλέον «κοινό µυστικό ότι µπροστά µας έχουµε απολύσεις». Και µάλιστα σε έναν κλάδο που µέχρι τώρα η λέξη «απόλυση» ήταν απαγορευµένη.
Το επόµενο διάστηµα θα είναι σαρωτικό, αφού µεγάλο κοµµάτι των υπηρεσιών διεκπεραιώνεται µέσω ∆ιαδικτύου. Τους επόµενους 24 µήνες το νέο πλάνο θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρµογή και το δίκτυο κάθε συστηµικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 µε 300 καταστήµατα.
Με δεδοµένο ότι στο τέλος του 2017 -σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστηµάτων, το συµπέρασµα είναι ότι θα µπει «λουκέτο» σε περισσότερα από 800 καταστήµατα και ο αριθµός των τραπεζοϋπαλλήλων που θα δει την έξοδο θα είναι πολλαπλάσιος.
Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι στο τέλος του 2017, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών, η Πειραιώς είχε 12.848 εργαζόµενους και 622 καταστήµατα, η Εθνική 9.970 εργαζόµενους και 485 καταστήµατα, η Alpha 8.341 εργαζόµενους και 469 καταστήµατα και η Eurobank 8.026 εργαζόµενους και 396 καταστήµατα.
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και τις αποχωρήσεις.
Το 2011, προτού ξεκινήσει ο κύκλος των συγχωνεύσεων, οι τράπεζες-άµεσα µέλη της ΕΕΤ ήταν 19, µε 56.042 εργαζόµενους και 3.565 καταστήµατα. Στο τέλος του 2017, στην αγορά είχαν µείνει οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες -Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank- η Attica και η HSBC.
Ο αριθµός των τραπεζοϋπαλλήλων είχε µειωθεί στις 40.317 άτοµα και το δίκτυο αριθµούσε 2.042 καταστήµατα. Το 2016 τα αντίστοιχα µεγέθη ήταν 41.119 άτοµα και 2.206 καταστήµατα.
Το τραπεζικό τοπίο αλλάζει καθώς οι τράπεζες περνάνε σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Και όλα αλλάζουν, οι προσφερόµενες υπηρεσίες –ήδη έχουν λανσαριστεί «ψηφιακά» δάνεια-, όπως και οι απαιτήσεις της πελατείας.
Οι συναλλαγές πλέον γίνονται από το κινητό τηλέφωνο και από τον υπολογιστή. Σε αυτό το σκηνικό όσοι εργαζόµενοι είναι κοντά στη σύνταξη, περιµένουν το πρόγραµµα εθελουσίας που «κουµπώνει» στην περίπτωση τους, ώστε να πάρουν το µπόνους. Για εκείνους, όµως, που απέχουν από το να βγουν στη σύνταξη, το µέλλον είναι µάλλον ζοφερό...
pronews.gr

Σε αυτά τα σχέδια εντάσσεται και το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην Σαμοθράκη. Αλλά κανονικά θα έπρεπε να προηγηθεί μια μελέτη για το ποια καταστήματα θα κλείσει η κάθε τράπεζα. Δεν μπορεί λόγω των προ λίγων ετών συγχωνεύσεων και εξαγορών μία τράπεζα να έχει σε μία πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη και σαν την Καβάλα να έχει 3-4 καταστήματα, αλλά να επιλέγει να κλείσει πχ της Σαμοθράκης.
Προσωπικά ευελπιστώ ότι οι παρεμβάσεις των αρχών και των φορέων Σαμοθράκης και Έβρου θα έχουν θετική έκβαση και το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό.
Πέρσι τέτοια εποχή περίπου η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα της στις Κρηνίδες Καβάλας, κωμόπολη 3000+ κατοίκων, 15 λεπτά οδικώς από την Καβάλα. Ξεσηκώθηκαν όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι. Τελικά η Δήμαρχος Καβάλας αντιπρότεινε να παραμείνει ανοιχτό το συγκεκριμένο κατάστημα και να κλείσει ένα από τα 4-5 που υπήρχαν εντός πόλεως. Το αίτημα έγινε δεκτό, το κατάστημα των Κρηνίδων έμεινε ανοιχτό και έκλεισε ένα από τα 2 της πρώην ΑΤΕbank που είχαν μείνει σε λειτουργία.
Εδώ τώρα μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, μας χωρίζουν 2,5-3 ώρες από την Αλεξανδρούπολη και μάλιστα διά θαλάσσης και όχι ένα τέταρτο δρόμος. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι όλες οι παραινέσεις θα εισακουστούν και το αποτέλεσμα θα είναι να μην κλείσει το κατάστημα της Εθνικής στην Σαμοθράκη, όπου εξυπηρετούμαστε όλο τον χρόνο κάτοικοι και επαγγελματίες και πολύ περισσότερος κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες.
Προσωπικά στην Εθνική καταθέτω το ενοίκιο του μαγαζιού μου, πληρώνω τον ΕΦΚΑ και τις φορολογικές μου υποχρεώσεις, από το καλοκαίρι έχω POS από την συγκεκριμένη τράπεζα και ο πατέρας μου παίρνει την σύνταξη του. Εγώ είμαι σε μία ηλικία που αν θέλω (δεν θέλω) μπορώ να κάνω τις περισσότερες συναλλαγές μου από το ΑΤΜ ή να αποκτήσω e-banking, ο πατέρας μου και κάθε ηλικιωμένος ή νεότερος αλλά μη εξοικειωμένος με την τεχνολογία τι θα κάνει;
Κι ας μην μείνουμε μόνο με τον Σταυρό στο χέρι, ας απειλησουμε και για περαιτέρω κινητοποιήσεις των κατοίκων κι αν χρειαστεί ας τις κάνουμε και πράξη... Τους γείτονες μας τους Λημνιούς δεν τους μοιάξαμε καθόλου, που κατεβαίνουν και στο Σύνταγμα ακόμη όταν χρειάζεται...