27 Ιανουαρίου, 2019

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά: Μετά τη Μακεδονία, τι;

Μπορεί να βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μας κουμαντάρουν οι ξένοι!
Δεν αποφασίζουμε ως λαός ,με δημοψήφισμα μπροστά στο αδιέξοδο ,αλλά αποφασίζουν 153 και το λες υπερψήφιση!
Έτσι δεν είμαστε τίμιοι απέναντι στους προγόνους μας ,καθώς παραδίδουμε ή εκχωρούμε δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα!
Οι άθλοι του Ηρακλή από στόμα σε στόμα -ωραίες μυθολογικές ιστορίες -να που συνάδουν με τούτους τους άθλους ,μόνο που δεν καίμε τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ,όπως έκανε ο Ηρακλής ,και σε λίγο θα φυτρώσουν άλλα !

Υφιστάμεθα ακρωτηριασμό με "αναισθητικό" και μάλλον, όταν ξυπνήσουμε, θα υπάρχει Ελύτη μου ,μια ελιά ,ένα αμπέλι κι ένα καράβι, αλίμονο!
Είχαμε σπάταλο κράτος, και Το σύνδρομο του Τιτανικού: Η επιμονή να θέλει κανείς να είναι πρώτος σε ένα πλοίο που βυθίζεται,μας οδήγησε εδώ ,να ξεπουλάμε και εθνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά αιώνων.
Αισθάνομαι ,πέρα από την αγανάκτηση -τι θα πούμε στα αγέννητα ,ποια ιστορία θα διδάξουμε ,ποιους θα ονομάζουμε ήρωες και γιατί ,γιατί κερδίσανε τις μάχες ή γιατί τις χάσανε -αισθάνομαι λέω ότι διακυβεύονται θεμελιώδη δικαιώματα ,καθώς τη λίμνη με τους κροκόδειλους ,δεν φροντίσαμε να την αποξηράνουμε ,να σταματήσουμε το κακό ,αλλά αφήσαμε τη δυνατότητα να γεννηθούν κι άλλοι ,όμοιοι τους !
Ποιοι είναι οι λόγοι που επιτρέπουμε σε μια χώρα να λέγεται Βόρεια Μακεδονία !Δεν είχαμε Βόρεια Μακεδονία και επινοήσαμε !Έτσι θα επινοήσουμε λέτε και Βόρεια Θράκη ,για να μπουν κάποιοι στα παλαιά τους τάχα όρια!Και οι συνθήκες ,η οριοθέτηση; Τι απέγινες Ιωνία , αναρωτιέμαι, με το σκεπτικό να γυρίσω πίσω να ακυρώσω αγώνες και να διεκδικώ !
Κι εσύ Ευρώπη που πιέζεις και επικροτείς ,πόσα χρόνια αναζητούσες έναν πολιτικό που να πραγματοποιεί τα "θέλω", σου με 151-153 ψήφους !Και η γνώμη των 147 τι δείχνει, παρά ότι το παλέψαμε να βγάλουμε πλειοψηφία!Δεν είναι δα λίγοι !
Γιατί δεν κρατήσαμε στο κάτω -κάτω το "Νέα Μακεδονία "!Εκεί φάνηκε η πονηριά των ξένων !Γιατί κ.Αρβελέρ δεν σε άκουσαν ;Και εδώ πιστεύω ότι το Νέα ,συνέφερε εμάς, γιατί η ρίζα φαινόταν κατά δική μας ,όπως Νέα Σμύρνη !Αλλά οι πονηροί ,δεν γνωρίζω ποιοι ,ένθεν κακείθεν δεν το δέχτηκαν !
Κλείνω με την ευχή ,να μην μεγαλώσει το κακό ,γιατί περί κακού πρόκειται ,όταν διχάζεται ο λαός και κυρίως ,όταν δεν ερωτάται!
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά 
φιλόλογος ,συγγραφέας,κριτικός