16 Φεβρουαρίου, 2019

Αν. Δημοσχάκης - Δελτίο Τύπου: Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σαμοθράκη

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοσχακης γαβρογλουΑθήνα, 15/02/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΘΕΜΑ: Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε ραντεβού για τον… Σεπτέμβριο, για τη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σαμοθράκη! Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης

Υποσχέσεις ότι θα λειτουργήσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  στη Σαμοθράκη τον Σεπτέμβριο έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, στη σημερινή (15/02) συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός έδειξε σημάδια αδιαφορίας για τη Σαμοθράκη, μετά το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εισαγωγής μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 16 μαθητές του Νησιού της Νίκης.
Στις 18 Μαΐου του 2018 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαμοθράκης ήταν το αίτημα 28 κατοίκων για τη λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Νησί της Νίκης
Ο Δήμος του νησιού απέστειλε το σχετικό αίτημα στον Υπουργό Παιδείας, όπως έκανε κι ο ίδιος ο Βουλευτής μέσω κοινοβουλευτικής Αναφοράς τον Σεπτέμβριο 2018!
Το Υπουργείο γύρισε την πλάτη στους 28 κατοίκους της Σαμοθράκης, στερώντας τους το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και αναζήτησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Πρέπει να επισπευστούν οι σχετικές ενέργειες, να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σαμοθράκη.
Αξίζει να ικανοποιηθούν αυτοί οι 28 κάτοικοι του ακριτικού νησιού και να εκμεταλλευτούν αυτό το σημαντικό κρατικό εργαλείο.
Δείτε τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:



Επίσης ο κύριος Δημοσχάκης στο Δελτίο Τύπου παραθέτει και γραπτώς ολόκληρο τον διάλογο που είχε με τον Υπουργό Παιδείας κύριο Γαβρόγλου.
Εγώ για όσους δεν έχουν την διάθεση να παρακολουθήσουν το βίντεο αλλά τους ενδιαφέρει η απάντηση του Υπουργού, σας την παραθέτω:
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου:
Να σας πω από την αρχή ότι βλέπουμε θετικά την ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου. Εμείς εκεί που υπάρχουν και υποδομές, αλλά κυρίως και οι ενδιαφερόμενοι, θέλουμε να αυξήσουμε τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Σε δέκα μέρες περίπου θα ανακοινώσουμε όλο το πρόγραμμά μας για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός. Ξέρετε ότι στη Σαμοθράκη λειτουργούσε από το 2008 μέχρι το 2011 ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας -το γνωρίζετε, ελπίζω, αυτό- το οποίο έκλεισε γιατί δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι.
Τώρα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι. Όντως ο Δήμος έστειλε αυτό που είπατε. Η ίδρυση, όμως, ενός Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας θέλει μια διαδικασία, όπως καταλαβαίνετε. Καλούμε και τον Δήμο να ακολουθήσει την ορθή διαδικασία, και όχι μόνο να μας κοινοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και να συμβάλλετε κι εσείς στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και από τη στιγμή που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, εμείς είμαστε ανοιχτοί για να το προχωρήσουμε.
Μάλιστα, προχωράμε ανεξαρτήτως όλων αυτών. Ήδη έχουμε κάνει επαφή με τον Δήμο και ήδη προσπαθούμε να βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δικαιολογήσουν τη λειτουργία ενός σχολείου που λειτουργούσε, έκλεισε το 2011 και ελπίζουμε να ανοίξει διότι είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός.
Να συμφωνήσουμε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, γιατί ξέρετε πάρα πολλές φορές, ενώ κάποιος θέλει, θεωρεί ότι στιγματίζεται με το να πηγαίνει σε ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, γιατί μπορεί κάποιος άνθρωπος για χιλιάδες λόγους να μην κατάφερε να πάρει ένα απολυτήριο γυμνασίου ή και άλλων βαθμίδων.
Εμείς χαιρετίζουμε πραγματικά τους πολίτες, οι οποίοι το αιτούνται αυτό. Όπως είπαμε και στον κύριο δήμαρχο, θα προχωρήσουμε. Πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ελπίζω, όμως, από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει το σχολείο και οι είκοσι οκτώ να γίνουν περισσότεροι. Και αν υπάρχουν πολίτες μας που θέλουν να πάνε και για να μην θεωρήσουν ότι είναι κάτι το υποτιμητικό, θα κάνουμε το παν για να τους ενισχύσουμε να παρακολουθήσουν και αυτοί αυτό το σχολείο. Οπότε βλέπετε ότι ξεκινήσαμε με μία τεράστια διαφωνία για το Δημοκρίτειο, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το θέμα της Σαμοθράκης.