15 Ιουνίου, 2019

Ανείσπρακτο Μεταφορικό Ισοδύναμο! - Ένας στους τέσσερις νησιώτες εισπράττει το ποσό που δικαιούνται να εισπράξει από την επιδότηση του κόστους μεταφοράς του σημείωσε σε συνέντευξη του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής - Σχόλιο

Ανείσπρακτο Μεταφορικό Ισοδύναμο!Ελάχιστη σε σχέση με το προγραμματισμένο να διατεθεί ποσό, είναι η απορρόφηση χρημάτων από τους νησιώτες που δικαιούνται επιδότηση μεταφορικού ισοδυνάμου.
Αυτό τονίσθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης της Μυτιλήνης ο Γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Κασσάρας, παρουσιάζοντας ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της γενικής γραμματείας τον περασμένο χρόνο.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κασσάρας έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχουν δεσμευθεί πάνω από 150 εκατομμύρια.
Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη με την απλή ψηφιακή διαδικασία έχουν εκδώσει περίπου 240.000 νησιώτες ενώ κάπου ένα εκατομμύριο θα μπορούσαν να έχουν εκδώσει και να εισπράττουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε κάθε ακτοπλοϊκή μετακίνηση (περίπου 35 ευρώ για κάθε μετακίνηση από Μυτιλήνη σε Πειραιά με επιστροφή).
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση των νησιωτών ώστε «το σημαντικό μέτρο να φτάσει στην τσέπη του κάθε κατοίκου των νησιών σε όφελος της τοπικής οικονομίας».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κασσάρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά, προσπάθεια η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με οικονομία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Είπαμε με τα όσα μας έχουν αρπάξει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ακόμη και η αριστερή, ότι μας δίνουν πρέπει να το αρπάζουμε, ακόμη και ψίχουλα από 5 ημερών ψωμί. Έτσι και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ είναι ψίχουλα, πρέπει:
Α) αν το δικαιούμαστε να κάνουμε αίτηση για να μας επιστρέφεται σημαντικό ποσό από το αντίτιμο του εισιτηρίου.
Β) όταν πηγαίνουμε στο πρακτορείο να κόψουμε εισιτήριο να μην ξεχνάμε να δώσουμε τον Μ.Α.Ν μας για να μας επιστραφούν τα χρήματα.
Γ) όπου βρισκόμαστε το κάνουμε συζήτηση και ενημερώνουμε για το Μ.Ι όσους δεν το γνωρίζουν, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του.