17 Οκτωβρίου, 2019

Πρώτα να γίνει σύνδεση με την Καβάλα και μετά αναβίωση του δημοσιογραφικού συνεδρίου στη Σαμοθράκη

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ζήτησε από τον υπουργό τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επισκέφτηκε την Κομοτηνή, να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην άρση της απομόνωσης του ακριτικού νησιού της Σαμοθράκης με την ενίσχυση της θαλάσσιας συγκοινωνίας.
Διότι, είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση να αναβιώσει το δημοσιογραφικό συνέδριο, αλλά χωρίς αξιόπιστη θαλάσσια σύνδεση, θα γίνεται δυσφήμηση παρά προβολή του όμορφου νησιού. Η διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, κάθε καλοκαίρι, έδινε μία δημοσιότητα στο απομακρυσμένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη νησί του βόρειου Αιγαίου.
Η παύση του συνεδρίου, μπορούμε να πούμε, ήταν ένα πλήγμα. Αλλά μεγαλύτερο πλήγμα ήταν, κατά την άποψη μας, η κατάργηση της σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Καβάλα.
Δεν είναι δυνατό η Θάσος, για παράδειγμα, που απέχει μερικά ναυτικά μίλια από το ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να συνδέεται από δύο πορθμεία (Καβάλα, Κεραμωτή) και η Σαμοθράκη να έχει μία προβληματική σύνδεση μόνο με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο Χρ. Μέτιος πρέπει να αποκαταστήσει την ομαλότητα και συγχρόνως την αδικία σε βάρος της κοινωνίας της Σαμοθράκης.
Θα συμφωνήσουμε με την πραγματοποίηση του αναβαθμισμένου δημοσιογραφικού συνεδρίου, το οποίο μπορεί να αποκτήσει και διεθνή εμβέλεια, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να είναι, η έναρξη δρομολογίων από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας προς τη Σαμοθράκη και αντίστροφα.
Τα προηγούμενα έτη, η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον λεγόμενο οδικό τουρισμό και είχε ως βασικό στόχο, να ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες προς την Εγνατία οδό, προκειμένου να διευκολύνονται οι βαλκάνιοι επισκέπτες, που εισέρχονται από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Τα επόμενα έτη, πρέπει να βελτιωθεί και η θαλάσσια συγκοινωνία. Διότι, πρόβλημα υπάρχει και στην πρόσβαση στο νησί της Θάσου, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή, μακράν, σε τουριστική επισκεψιμότητα.
Είμαστε βέβαιοι ότι, οι τουρίστες που έρχονται στην Καβάλα και είναι σταθερά περισσότεροι κάθε έτος, εάν δημιουργηθεί, πάλι, η γραμμή, θα δείξουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν και τη Σαμοθράκη. Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός προτιμά τη Θάσο, κάποιοι ταξιδεύουν μέχρι τη Λήμνο, αλλά κανείς, ή ελάχιστοι, προς τη Θράκη. Δεν έτυχε να πληροφορηθούμε ότι Βούλγαροι, Σέρβοι και Ρουμάνοι περνάνε από την Καβάλα, για να πάνε προς την Αλεξανδρούπολη, με σκοπό να πάρουν το πλοίο για τη Σαμοθράκη. Κι ας είναι εύκολο μέσω της Εγνατίας οδού.
Εκτός από τον περιφερειάρχη, καλούμε και τους βουλευτές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Έβρου, να συνεργαστούν και να πιέσουν ενωμένοι, ώστε η κεντρική διοίκηση να ικανοποιήσει το αίτημα της θαλάσσιας σύνδεσης Καβάλας-Σαμοθράκης. Η πρώτη απόπειρα δεν τελεσφόρησε, αλλά αισιοδοξούμε ότι η δίκαιη προσπάθεια θα καρποφορήσει.