12 Νοεμβρίου, 2019

Νέο "ΟΧΙ" για το αιολικό πάρκο στη Σαμοθράκη: "κίνδυνος πλημμύρας" Αυτή τη φορά από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΑΜ-Θ - Επισήμανση - Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Save Saos

Ένα ακόμη "όχι" καταγράφηκε σε ό,τι αφορά την δημιουργία αιολικού πάρκου στην Σαμοθράκη.
Πρόκειται για το "μικρό" αιολικό και την εγκατάσταση 3 Ανεμογεννητριών στα 1.100μ στην περιοχή Αμόνι, για την οποία αρνητικά απεφάνθη και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.
Αυτή τη φορά η αρνητική γνωμοδότηση προέρχεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΑΜ-Θ, με τις αιτιάσεις που αναφέρονται να αφορούν στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος της περιοχής.
Ανάμεσα στις αιτιολογίες περιλαμβάνεται και η αύξηση του κινδλυνου πλημμυρικών φαινομένων.

Διαβάστε τους λόγους της αρνητικής γνωμοδότησης:
1. Αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφανειακή απορροή των υδάτων και τον υδρολογικό κύκλο της περιοχής και συγκεκριμένα: 
α. αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου, τόσο στην περιοχή του έργου, όσο και στις κατάντη περιοχές με αποτέλεσμα την αύξηση της διάβρωσης, η οποία με τη σειρά της θα ευνοήσει περαιτέρω απώλειες δέντρων και σε συνδυασμό με την βόσκηση ενδεχομένως να οδηγήσει σε απογύμνωση της περιοχής και 
β. αλλαγή του μικροκλίματος στην περιοχή και την διατάραξη του φυσικού ισοζυγίου θερμοκρασίας/υγρασίας με αποτέλεσμα τη μειωμένη τροφοδοσία πηγών και ρεμάτων τους θερινούς μήνες, ειδικά στις λεκάνες απορροής του Άγγιστρου, του Φονιά και του Γυαλιού κι επομένως την υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος.
2. Οι εκσκαφές, εκβραχισμοί, επιπέδωση κορυφών, διαπλάτυνση υφιστάμενου δρόμου, διάνοιξη νέου δρόμου, κ.ά., με αλλαγές στις κλίσεις και στο ανάγλυφο, θα οδηγήσουν στην διάβρωση και στην απώλεια σημαντικών ποσοτήτων εδάφους.
3. Η όδευση του σχεδιαζόμενου δρόμου περνάει μέσα ή πολύ κοντά από τους τύπους οικοτόπων 4090 και 8220, γεγονός που συνεπάγεται τον κατακερματισμό τους και αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τα ενδιαιτήματα και την χωρική κατανομή ειδών προτεραιότητας ( ενδεικτικά silene samothracica, dianthus arpadians, campanula saonissia, centaurea samothracica) και δευτερογενώς τις μικρές συστάδες και λόχμες από Quercus petraea (απόδισκος δρυς), που αναπτύσσονται σε υψόμετρο μεταξύ των 500 και 900 μέτρων, περιλαμβάνουν αιωνόβια άτομα και ταξινομούνται στον τύπο οικοτόπου 91Μ0, καθώς και την συστάδα της Quercus petraea spp polycarpa, που αναπτύσσεται σε υψόμετρο μεταξύ 700 και 800 μέτρων και έχει ιδιαίτερη βιολογική αξίας, λόγω γεωγραφικής και κατά συνέπεια γενετικής απομόνωσης.
4. Η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου λαμβάνει χώρα εντός των κρίσιμων ενδιαιτημάτων για αναπαραγωγή και τροφοληψία του σπιζαετού και της αετογερακίνας (ειδών αυστηρής προστασίας).

Είναι η δεύτερη αρνητική γνωμοδότηση μετά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, αυτή που αναφέρθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση.

Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς ξεκίνησε η ψηφοφορία - συγκέντρωση υπογραφών στην πλατφόρμα Avaaz, που δημιούργησε η Ομάδα πολιτών ενάντια στην κατασκευή Αιολικών Πάρκων στην Σαμοθράκη Save Saos, εγώ έλαβα την ενημέρωση και την δημοσίευσα το πρωί του Σαββάτου 9/11, οπότε λογικά θα ξεκίνησε κάποια στιγμή την Παρασκευή, μέχρι στιγμής (12/11 19:50) έχουν υπογράψει 2.339. Θεωρώ ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ καλά.