17 Νοεμβρίου, 2019

Πότε ξεκινά η εκβάθυνση του λιμένα Σαμοθράκης - Κατασκευή νεωδόχου (ντόκου) και συνολική βελτίωση της υποδομής

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο λιμένα Σαμοθράκης, η αναγκαιότητα των οποίων κατέστη προφανής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ακτοπλοϊκής κρίσης που αντιμετώπισε το νησί.
Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο Azores με το οποίο επιχειρήθηκε η εκτόνωση της κρίσης με την απομάκρυνση των "εγκλωβισμένων" στο νησί, δεν μπόρεσε να δέσει το λιμάνι, γεγονός που εν μέρη αποδόθηκε και στην κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται.
Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έγινε γνωστό πως ο ΟΛΑ αδυνατούσε να υλοποιήσει την εκβάθυνση διότι υπήρχαν τεχνικές αλλά και διαδικαστικές δυσκολίες.

Πραγματοποιήθηκε τριμερής σύσκεψη ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας ,το Υπουργείο Υποδομών και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης προς εξεύρεση λύσης, στην οποία αποφασίστηκε να συνταχθεί μελέτη.
Εκτίμησή τους είναι ότι μέσα εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η εκβάθυνση.
Στόχος της υπό εκπόνησης μελέτης είναι η εξέταση της συνολικής βελτίωσης του λιμανιού και όχι μόνο η εκβάθυνση λαμβάνοντας υπόψιν και το master plan που έχει γίνει η εφαρμογή του οποίου μπορεί να προχωρά τμηματικά.
Αυτό που  προβλέπεται να γίνει σε πρώτη φάση είναι ένας εξωτερικός ντόκος, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλειά του λιμένος.
Ο ντόκος ή στα ελληνικά νεωδόχος ονομάζεται η ειδική λιμενική εγκατάσταση (δεξαμενή) παρεχομένων ευκολιών σε πλοία όπως για αποφυγή παλίρροιας, περιορισμένους δεξαμενισμούς για καθαρισμό, συντήρηση και μικροεπισκευές. 
Μαρίνα Κριτού