20 Δεκεμβρίου, 2019

Επιστολή Δημάρχου Σαμοθράκης στον Υπ. Υγείας για να μην κλείσει 31/12 το μοναδικό αιμοληπτήριο του νησιού - Τι λέει ο νόμος και ο Π.Ι.Σ - Σχόλιο

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Νίκος Γαλατούμος σύμφωνα με ανάρτηση στο ΔΗΜΟΣ Σαμοθράκης (facebook) έστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλειο Κικίλια, στον Υφυπουργό Υγείας κύριο Βασίλειο Κοντοζαμάνη, την οποία κοινοποιεί στον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου καθώς και στους 4 βουλευτές Έβρου, στην οποία ζητείται να μην αναγκαστεί να κλείσει το μοναδικό αιμοληπτήριο που υπάρχει στο νησί μετά τις 31 Δεκεμβρίου, όπως ορίζεται στον νόμο 4461/28-3-2017 και συγκεκριμένα στο άρθρο 100 παρ.2* και άλλες σχετικές αποφάσεις.
Στην επιστολή αναφέρονται πειστικά επιχειρήματα, όπως ότι υπολειτουργεί το Κ.Υ Σαμοθράκης και δεν γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις (πολλές φορές) καθώς και η απόσταση σε συνδυασμό με χρόνο πρόσβασης και την έλλειψη τακτικών δρομολογίων  με την Αλεξανδρούπολη.
Διαβάστε την επιστολή:
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
*


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ) στις 8/11/2019 απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλειο Κικίλια με θέμα: «Καθεστώς λειτουργίας αιμοληπτηρίων», όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν 2 εναλλακτικές προτάσεις, η μία εκ των οποίων καλύπτει την Σαμοθράκη.
"Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. της 6-11-2019 το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκτενώς και αποφασίστηκε να σας προταθούν οι πιο κάτω δύο λύσεις: είτε η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου (ΦΕΚ 4461/28-3-2017), με την καθολική διακοπή λειτουργίας των αιμοληπτηρίων σε όλη την επικράτεια, είτε να οριστούν άμεσα συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής ή και ηπειρωτικής χώρας θα μπορούν να λειτουργούν αιμοληπτήρια (π.χ. κριτήρια πληθυσμιακά, απόστασης από μικροβιολογικό εργαστήριο. Δημόσιο ή ιδιωτικό, κλπ)."

Ο πατέρας μου είναι διαβητικός και καρδιοπαθής, κάθε 3-4 μήνες πηγαίνει στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τακτικό έλεγχο. Πριν πάει του έχουν πει οι γιατροί να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, τις οποίες κάνει στο αιμοληπτήριο και επειδή κάποιες αργούν να βγουν τα αποτελέσματα τους αν χρειαστεί να τις κάνεις στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να διανυκτερεύσει εκεί 2-3 βράδια, με το ανάλογο κόστος. Στην θέση του πατέρα μου βρίσκονται αρκετοί κάτοικοι του νησιού, πολλοί εκ των οποίων πρέπει να υποβάλλονται σε αυτήν την διαδικασία τακτικότερα, πχ 1 φορά τον μήνα.
Ας ελπίσουμε οι ιθύνοντες να πειστούν από την επιστολή του Δημάρχου.