29 Φεβρουαρίου, 2020

Φεβρουάριος 2020: Δίσεκτο έτος – Γιατί έχει φέτος 29 ημέρες - Γιορτή σήμερα: Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος

ΔΙΣΕΚΤΟ ΕΤΟΣ: Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος, ο δεύτερος μήνας του έτους ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Φεβρουάριος 2020: Δίσεκτο έτος – Γιατί έχει φέτος 29 ημέρες
Όλα έχουν να κάνουν με την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή με την διάρκεια του αστρονομικού έτους. Ένα αστρονομικό έτος διαρκεί 365,2422 μέρες.
Το έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό που ακολουθούμε) 365 ημέρες.
Η διαφορά αυτή αθροίζεται και ανά τετραετία προστίθεται στον… κουτσουρεμένο Φλεβάρη. Αυτό γίνεται ώστε να συγχρονίζεται το ηλιακό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό.
Και αν θέλετε να μάθετε από πότε έχει καθιερωθεί αυτή η ιδέα δεν έχουμε παρά να πάμε πίσω στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε εντολή στον Σωσιγένη, Ρωμαίο αστρονόμο, να φτιάξει ένα ενιαίο ημερολόγιο, μιας και αυτό που ακολουθούσαν είχε 355 μέρες και ανά διετία προσέθεταν ένα μήνα 22 ημερών.
Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η 29η Φεβρουαρίου.
Το κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα εδώ και χιλιετίες, είναι ότι…χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο -και δίσεκτο- έτος. Μερικοί ανέκαθεν επιλέγουν να τα γιορτάζουν την 28η Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου.
Από στατιστική άποψη πάντως, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.

Ο Όσιος Κασσιανός γεννήθηκε στην Ρώμη από γονείς ευσεβείς και επιφανείς, οι οποίοι φρόντισαν να τον αναθρέψουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Η γνωριμία και η συναναστροφή του, από την παιδική του ηλικία, με Αγίους ανθρώπους επέδρασε ευεργετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του όλου τρόπου ζωής του. Σπούδασε την επιστήμη της φιλοσοφίας και της αστρονομίας και μελέτησε ιδιαίτερα τα συγγράμματα των Πατέρων και την Αγία Γραφή.
Ο Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.
Εορτολόγιο: 29 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου. Όταν το έτος δεν είναι δίσεκτο εορτάζει στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο βίος και το Απολυτίκιο του Οσίου Κασσιανού, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.
Γιορτή σήμερα: Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.
Ἔνθεν μεταστὰς Κασσιανὸς πρὸς νόας, Θείας νοητῶς κασσίας ἀποπνέει. Εἰκάδα ἀμφ᾽ ἐνάτην θάνε Κασσιανὸς μεγαθύμων.
Ο Όσιος ακολούθησε το μοναχικό βίο, γενόμενος μοναχός σε μία σκήτη και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Αιγύπτου και της Θηβαΐδας, της Νιτρίας, της Ασίας και της Καππαδοκίας.
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει χαρακτηριστικά: «ὁ Ἅγιος μετέβη εἰς διαφόρους τόπους καὶ συνήντησε ἁγίους καὶ γνωστικωτάτους Ὁσίους καὶ τᾶς ἀρετᾶς ὅλων συναθροίζει εἰς τὸν ἐαυτόν του, ὡς ἄλλη φιλόπονος μέλισσα, ὥστε καὶ αὐτὸς ἔγινε εἰς τοὺς ἄλλους τύπος καὶ παράδειγμα παντὸς εἴδους ἀρετῆς. Ὅθεν ἀνώτερος τῶν παθῶν γενόμενος καὶ τὸν νοῦν καθαρίσας, ἐγνώρισε τὴν τελείαν κατὰ τῶν παθῶν νίκην».
Στον πρώτο τόμο της Φιλοκαλίας, περιλαμβάνονται δύο λόγοι του Οσίου Κασσιανού, «Πρὸς Κάστορα Ἐπίσκοπον, περὶ τῶν ὀκτὼ τῆς κακίας λογισμῶν, γαστριμαργίας, πορνείας, φιλαργυρίας, ὀργῆς, λύπης, ἀκηδίας, κενοδοξίας καὶ ὑπερηφανείας» και «Πρὸς Λεόντιον ἡγούμενον, περὶ τῶν κατὰ τὴν Σκήτην ἁγίων Πατέρων καὶ λόγος περὶ διακρίσεως», που δείχνουν την καθαρότητα της ζωής του και το ορθόδοξο φρόνημά του και προξενούν μεγάλη ωφέλεια. Ο δε Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος πλεέκι δίκαιο εγκώμιο στον Όσιο Κασσιανό στον περί υπακοής Λόγο του.
Ο Όσιος Κασσιανός κοιμήθηκε με ειρήνη.