23 Φεβρουαρίου, 2020

Η παιδική χορωδία & το εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού του ΣΦΜΣ "Αρμονίας Γένεσις" παρουσιάζουν "Αποκριάτικα Παραδοσιακά Τραγούδια από όλη την Ελλάδα"

Για την ελληνική παράδοση η Αποκριά αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική περίοδο: τη μετάβαση από το χειμώνα Θάνατο στην άνοιξη Ζωή! Αυτή την περίοδο ο Έλληνας ήδη από την αρχαιότητα, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την ελπίδα του για την άνοιξη που έρχεται, να επικαλεστεί την γονιμότητα και την καλή σοδειά, να επικοινωνήσει με το διπλανό του με διάθεση περιπαικτική, σατυρική και ερωτική, να αναβαπτιστεί στην ίδια του τη φύση. Μέσα από τον αναρχικό χαρακτήρα της αποκριάς και την επιφανειακή ανατροπή της κοινωνικής τάξης των πραγμάτων, ο Έλληνας προσδοκά την αναβάπτιση και την αναγέννηση, μέσα από τα σύμβολα της γης, της γονιμότητας, της άνοιξης και της ελπίδας που παραμένουν πανανθρώπινα πέρα από τόπο και χρόνο..!
Με το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις» θα παρουσιάσουμε αποκριάτικα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, αλλά και από τη γειτονική μας Μυτιλήνη, καθώς και την περιοχή της Ερυθραίας της Μ. Ασίας. Σ’ αυτό το ρεπερτόριο θα συμπεριλάβουμε και αποκριάτικα σατυρικά και πειραχτικά δίστιχα «μπηγίτια» και αποκριάτικα τραγούδια που καταγράφτηκαν στη μουσική παράδοση της Σαμοθράκης.
Τα τραγούδια θα πλαισιώνονται από χορό και θεατρικά δρώμενα, με τη συμμετοχή φίλων του συλλόγου μας, καθώς και μελών της χορευτικής ομάδας Σαμοθράκης. Τη φροντίδα των κουστουμιών και των στολών θα έχουν οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ Λακκώματος.
Διδασκαλεία τραγουδιών και επιμέλεια παράστασης:
Γιώτα Τηγανούρια
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 & ΩΡΑ 19:30 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Στην είσοδο 2 ευρώ για την ενίσχυση των δράσεων του συλλόγου μας!
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο