01 Φεβρουαρίου, 2020

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κοινός φορτιστής για όλα τα smartphones - Σχόλιο

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ ενός κοινού φορτιστή (582-40), με αποτέλεσμα η Κομισιόν να πρέπει πλέον να υιοθετήσει νέους κανόνες από τον Ιούλιο που θα επιτρέψουν τους αγοραστές να μην προβαίνουν στην αγορά ενός νέου φορτιστή με κάθε νέα συσκευή.
Μια δεκαετία πριν, η ΕΕ ήθελε να κάνει πολλούς κατασκευαστές smartphone συσκευών εθελοντικά να μεταβούν σε ένα κοινό standard. Ωστόσο αυτή η εθελοντική προσέγγιση δεν δούλεψε και πλέον απαιτείται νέα ρύθμιση. Οι νομοθέτες επισημαίνουν ότι οι ασύρματοι φορτιστές αποτελούν την κυρίαρχη προσέγγιση για την μείωση του e waste, ωστόσο τονίζουν ότι οι νέοι κανόνες που θα προωθήσει η Κομισιόν, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι φορτιστές θα πρέπει να λειτουργούν με πολλά phone brands.

Η Apple πάντως, αντιτίθεται σε μια τέτοια πρακτική, τονίζοντας ότι θα βλάψει την καινοτομία και ότι θα δημιουργήσει e waste καθώς οι ήδη υπάρχοντες Lightning φορτιστές και τα καλώδια θα πρέπει να αντικατασταθούν από USB C. Η Apple θα επηρεαστεί πιο πολύ από μια τέτοια αλλαγή, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ήδη μεταβεί στο USB C.
Όπως σημειώνει η έρευνα της sustainablySMART, το περισσότερο e waste δημιουργείται από τον μετασχηματιστή και όχι το καλώδιο. Η πρόταση είναι να απαγορευτεί να συμπεριλαμβάνεται ένας φορτιστής στην συσκευασία των smartphones και αντίθετα να χρησιμοποιούνται οι παλαιοί φορτιστές.
techmaniacs.gr

Η άποψη μου για την Ε.Ε και για το ευρωκοινοβούλιο είναι γνωστή, δεν αλλάζει και είναι ίδια με εκείνη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου - Εθνάρχου Χριστοδούλου. Είναι χωματερή των Εθνών.- Παρόλα αυτά σπάνιες φορές λαμβάνει κάποιες σωστές αποφάσεις, όπως αυτή που αναφέρεται παραπάνω.