28 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου & συνέντευξη Αντιδημάρχου Σαμοθράκης κυρίας Χρ. Αντωνάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η θλίψη μου είναι ιδιαίτερα μεγάλη διότι για ακόμη μια φορά παρακολουθώ τον ευτελισμό και την κατάπτωση του Δημοσίου βίου της Σαμοθράκης μέσω facebook και την παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Βίτσας Αθανάσιος θα προσέφευγε και πάλι στην προσφιλή του τακτική να αποστέλλει ερωτήματα προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ημέρα Παρασκευή πάντοτε, αφού προηγηθεί ανάρτηση του σχετικού κειμένου το προηγούμενο βράδυ στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Αναρωτιέμαι που αποσκοπεί αυτός ο τακτικισμός;
Ως αντιδήμαρχος Οικονομικών θα ήθελα να καταθέσω τα πραγματικά περιστατικά.
Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, με συνέπεια και έχοντας συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης των γεγονότων που έπρεπε να διαχειριστεί λειτούργησε υπεύθυνα και πάντα με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων .

Η έννοια μας και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία είναι προτεραιότητά μας ως Δημοτική αρχή . Ως προς αυτό ο πρώην Δήμαρχος παραβιάζει ανοιχτές πόρτες. Οι προτεραιότητες του κ. Βίτσα ως προς του επαγγελματίες του νησιού αποδείχτηκαν με τα ανύπαρκτα αποτελέσματα που παρήχθησαν από την διοίκησή του, στην καταστροφή του 2017 και το περσινό καλοκαίρι με την προβλήματα της ακτοπλοΐας.
Ο Δήμος Σαμοθράκης έστειλε στις 13/4/2020 ( 11 ημέρες πριν το έγγραφο του κ. Βίτσα), έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης κ.λ.π. ζητώντας να διερευνηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων του νησιού διότι εν όψει του Πάσχα τα αμνοερίφια πωλήθηκαν 1,70-2,00 ευρώ /κιλό, τιμή εξευτελιστικά χαμηλή, διότι το κάθε ζώο πουλήθηκε κάτω από 25 ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι δε δύναται με τα ποσά, που εισέπραξαν, να πληρώσουν ούτε τις υποχρεώσεις τους σε ζωοτροφές του χειμώνα.
Όσο για τους αλιείς, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης δεν δύνανται να πωλήσουν τα αλιεύματά τους και η διοχέτευσή τους στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης είναι σχεδόν αδύνατη για τους παράκτιους αλιείς του νησιού μας.
Η Δημοτική Αρχή με το αίσθημα ευθύνης που την διακρίνει αμέσως μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Α 68/20-3-2020 από την κυβέρνηση, και πριν φέρει το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έπρεπε να διερευνήσει τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που αναφέρονται στις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 37 αυτής και αφορά σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τις εργασίες τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού covid-19, από τέλη καθαριότητας- ηλεκτροφωτισμού.
Τα ερωτήματα που απασχολούν την Δημοτική Αρχή είναι εύλογα, όπως για παράδειγμα η διαδικασία διαγραφής – επιστροφής σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά την σχέση με την ΔΕΗ κ.λ.π..( Θα πρέπει να εξοφληθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ και μετά να γίνει επιστροφή του αναλογούντος τέλους ή όχι;)
Ο κ. Βίτσας ως πρώην Δήμαρχος δεν γνωρίζει ή το αποσιωπά εσκεμμένα το γεγονός ότι αν δεν υπάρχει σχετικός νόμος δεν μπορεί κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει οποιαδήποτε απαλλαγή ή διαγραφή τελών; Και αν ακόμη γίνει αυτό οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου υποχρεούνται να αρνηθούν, να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διαγραφές ή απαλλαγές.
Τα υπόλοιπα θέματα, εκτός των πιο πάνω τελών που αναγράφει στο σχετικό «μανιφέστο» του είναι παράνομα. Θα περίμενε κανείς από την υποτιθέμενη εμπειρία του πρώην Δημάρχου να προκύψουν εμπεριστατωμένες προτάσεις και όχι λαϊκίστικα πυροτεχνήματα. Η διάθεση και η αγωνία της Δημοτικής Αρχής είναι να λειτουργήσει προς όφελος των Δημοτών σ’ αυτή την δύσκολη περίσταση που αντιμετωπίζουμε και να σταθεί 100% αρωγός στα πλαίσιο που δυνατού, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του νόμου.
Από καμία διάταξη νόμου δεν δύνεται η ευχέρεια στους Δήμους να διαγράψουν μισθώματα κοινόχρηστων χώρων αν και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας μισθωμένος κοινόχρηστος χώρος (ούτε αυτό γνωρίζει ο πρώην Δήμαρχος), ούτε διαγραφή τέλους παρεπιδημούντων επιτρέπεται, ούτε τέλη σφαγής ( που πληρώνει βέβαια ο έμπορος) , ούτε τέλος άρδευσης.
Γιατί λοιπόν όλη αυτή η φασαρία και η βιασύνη; Το Πάσχα τα πυροτεχνήματα απαγορεύτηκαν ο Πρώην Δήμαρχος επιχειρεί να τα ρίξει εν όψει Πρωτομαγιάς;
Αμέσως μετά την αποστολή των πιο πάνω θέσεων του κ. Βίτσα με mail,ακολουθήθηκε ότι ακριβώς προβλέπεται προκειμένου να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ορίστηκε για την Δευτέρα 4/5/2020.
Το Δημοτικό Συμβούλιο περιμένει την εισήγηση της παράταξης του κ. Βίτσα επί των θεμάτων αυτών, όπως υπάρχει θεσμική υποχρέωση να γίνεται, από αυτόν που θέτει θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζω μέχρι τότε ο κ. Βίτσας θα προετοιμάσει , τις ακριβείς , εμπεριστατωμένες, κοστολογημένες και μετρημένες προτάσεις του, ωστόσο μπορεί να μείνει ήσυχος μέχρι τότε, διότι η Δημοτική αρχή το έχει κάνει ήδη.
Ο εισηγητής έχει την υποχρέωση να κοστολογήσει λεπτομερειακά την πρότασή του και το κόστος αυτό που είναι έσοδα του Δήμου, να αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό. Αντίστοιχα να προταθεί τρόπος αντίστοιχης αύξησης των εσόδων ή μείωση των δαπανών και να προτείνει ποιες δαπάνες θα περικοπούν. Δηλαδή να γίνει αναμόρφωση του Προϋπολογισμού.
Βέβαια ένα τέτοιο θέμα και με βάση το γεγονός ότι τα δημοτικά συμβούλια γίνονται δια περιφοράς, η Δημοτική Αρχή θα προτιμούσε να το συζητήσει στην ολομέλεια μετά την λήξη των μέτρων απαγόρευσης προκειμένου να γίνει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, στα πλαίσια της συναίνεσης και της συνεργασίας.
Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 27/4/2020 εστάλη από το Δήμο προς τον Οργανισμό λιμένα Αλεξανδρούπολης το έγγραφο του κ. Βίτσα για την απαλλαγή των λιμενικών χρεώσεων στους αλιείς της Σαμοθράκης.
Όπως καταλαβαίνετε μετά από τόσα πολλά πυροτεχνήματα, που εκτόξευσε ο κ. Βίτσας έπρεπε να στείλουμε και μερικά στην Αλεξανδρούπολη προς αξιολόγηση.


Η αντιδήμαρχος
Αντωνάκη Χρυσάνθη
ΔΗΜΟΣ Σαμοθράκης (facebook)

Για το θέμα μίλησε η κυρία Αντωνάκη στον Σταύρο Αποστολίδη και στον STATUS 94,2. Ακούστε την συνέντευξη: