11 Μαΐου, 2020

Αν. Δημοσχάκης: Συνάντηση με τον Υπ. Ναυτιλίας, συζήτηση για λιμάνια, Λ.Σ, αλιεία, ακτοπλοϊκές συνδέσεις κ.α

Συνάντηση εργασίας με πλούσια θεματική ατζέντα πραγματοποίησε την Πέμπτη 7/5 ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης, με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη.
Σε εποικοδομητικό κλίμα, έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον Νομό και άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου και αφορούν μεταξύ άλλων:
-Την ακτοπλοϊκή Σύνδεση της Αλεξ/πολης με την Σαμοθράκη καθώς & των δυο με άλλους νέους νησιωτικούς προορισμούς, καθώς και τις προϋποθέσεις γόνιμου αποτελέσματος από τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό.
Τα απαραίτητα έργα για την προστασία προσήνεμου μώλου του λιμένα Καμαριώτισσας ώστε να αποκατασταθούν οι ζημίες που εντοπίζονται στη δυτική έξοδο αυτού καθώς και στην πλευρά του βορείου μώλου.
  • Την Ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας ή υφισταμένης της, Σχολής στον Έβρο, η οποία ως γνωστό έχει εξαγγελθεί από το 2000 παραχωρώντας 148 στρέμματα στο ΛΣ στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης!
  • Ανέγερση νέου Λιμενικού Μεγάρου εντός του Λιμένος Αλεξανδρούπολης με δαπάνες του παραχωρησιούχου, καθώς και αναβάθμιση των υποδομών του Λιμεναρχείου Καμαριώτισσας Σαμοθράκης.
  • Αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας των Τούρκων ψαράδων οι οποίοι ερημοποιούν τα αλιευτικά πεδία μας χρησιμοποιώντας δολοφονικές μεθόδους που καταστρέφουν τη θαλάσσια χλωρίδα.
  • Μοριοδότηση μεταθέσεων Λιμενικών Υπαλλήλων του Λ Σ που υπηρετούν στην Σαμοθράκη.
  • Τακτοποίηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων που έχουν συμπεριληφθεί στο master plan του Λιμανιού της Αλεξ/πολης.
  • Επικαιροποίηση της μελέτης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που αφορά στην κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Λακκώματος.
Ο υπουργός εξέφρασε την θετική του πρόθεση και συνηγόρησε για ενεργοποίηση όλων των συνεργατών κι επιτελών του Υπ.Ναυτιλίας προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις και αναπτυξιακά έργα στον Έβρο, όπως σχεδίασε η Κυβέρνηση !
Η αποτίμηση της συνάντησης φέρει θετικό πρόσημο ενώ η ατζέντα της συζήτησης παραδόθηκε στον Υπουργό και σε μορφή γραπτού Ενημερωτικού Σημειώματος με συνοπτική ανάπτυξη των επιμέρους θεμάτων.
Ακολουθεί το Ενημερωτικό Σημείωμα:
Θέμα: Eκκρεμή ζητήματα του Ν.Έβρου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Αξιότιμε Υπουργέ,
Σας παραθέτω τα κάτωθι ζητήματα του Νομού Έβρου τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείο σας.
  1. Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Σαμοθράκης με λοιπούς προορισμούς
Η κυβέρνησή μας και του Υπουργείο Ναυτιλίας παρενέβη ουσιαστικά κι αποτελεσματικά στον ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά κι άλλους προορισμούς.
Υπάρχουν τα δυο επιδοτούμενα δρομολόγια:
• Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη και
• Αλεξανδρούπολη-Λήμνος-Σαμοθράκη
τα οποία για φέτος έχουν δοθεί με διαγωνισμό στην Zante Ferries, με αυτό προς την Λήμνο να πραγματοποιείται τους 3 θερινούς μήνες.
Με νέο διαγωνισμό, αναζητείται εταιρεία και για τις γραμμές:
1) Λαύριο-Λήμνος-Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, με δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Υπάρχουν ακόμα οι γραμμές:
2) Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Λήμνος-Μυτιλήνη με πρόβλεψη για 3 δρομολόγια την εβδομάδα για όλο τον χρόνο
3) Σαμοθράκη-Καβάλα, με 3 δρομολόγια την εβδομάδα για όλο τον χρόνο
4) Μυτιλήνη-Λήμνος-Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη με δύο δρομολόγια την εβδομάδα για την θερινή περίοδο.
Είναι σημαντικό για τον Έβρο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να αποδειχθεί γόνιμος και με αποτέλεσμα σε αντίθεση με προηγούμενα έτη και να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον των εταιρειών.
  1. «Προστασία προσήνεμου μόλου λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης»
Με μεγάλη χαρά ο κόσμος της Σαμοθράκης περιμένει την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Διαπιστώνεται όμως ότι είναι επιτακτική ανάγκη κατασκευής συμπληρωματικών εργασιών στα πλαίσια του έργου «Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών από προσχώσεις στους Λιμένες Καμαριώτισσας και Θέρμων Νήσου Σαμοθράκης», διότι υπάρχουν δύο ακόμη προβλήματα που συνδέονται με τις εργασίες που θα εκτελεσθούν και αφορούν το λιμένα της Καμαριώτισσας.
Α) Στην Δυτική έξοδο του λιμένα της Καμαριώτισσας στην θέση «Μαύρα Βράχια» υπάρχουν έντονες διαβρώσεις , της ακτογραμμής που δημιουργούνται παραπλεύρως του νότιου ακρόμωλου του λιμένα με αποτέλεσμα την καταστροφή ενός πεζόδρομου από θαλάσσια υποσκαφή και να υπάρχει ορατός κίνδυνος για καταστροφή του οδικού δικτύου του νησιού.
Β)Στον βόρειο ακρόμωλο, η προβλήτα προστατεύεται από βραχώδεις ογκόλιθους, που στην πραγματικότητα σήμερα δεν υφίστανται.
Προς αυτή την κατεύθυνση και όσο θα βρίσκονται στην Σαμοθράκη τα μηχανήματα για την εκβάθυνση των λιμένων θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποκατάστασης των ζημιών.
  1. Ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στον Έβρο.
Από το 2000 έχει εξαγγελθεί η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, ώστε το Λιμενικό Σώμα να αποκτήσει την δική του Ακαδημία. Παραχωρήθηκε έκταση 146 στρεμμάτων δυτικά της πολης…
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αφορούσε την στέγαση και λειτουργία των Σχολών Λιμενοφυλάκων, Υπαξιωματικών και Αξιωματικών, με τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις διοικητικού-διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  1. Ανέγερση νέου Λιμενικού Μεγάρου εντός του Λιμένος Αλεξανδρούπολης καθώς και αναβάθμιση των υποδομών του Λιμεναρχείου Καμαριώτισσας Σαμοθράκης.
To μεγαλύτερο λιμάνι του Β/Α Αιγαίου, αυτό της Αλεξ/πολης αξίζει ένα υπερσύγχρονο Διοικητήριο του Ο.Λ.Α μαζί με το Λιμεναρχείο, εντός του Λιμένος, υποχρέωση την οποία οφείλει να αναλάβει ο κάθε παραχωρησιούχος.
Επιπλέον το Λιμεναρχείο Καμαριώτισσας πρέπει να αναβαθμιστεί ως προς τις υποδομές του προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης του Β/Α Αιγαίου.
  1. Παραβίαση Θαλάσσιων Συνόρων της Χώρας – Ερημοποίηση Αλιευτικών Πεδίων.
Παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια επέκτασης των αλιευτικών πεδίων των Τούρκων αλιέων με την προκλητική υποστήριξη και της Τουρκικής ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αλιείς δραστηριοποιούνται συντονισμένα τόσο στα ευρύτερα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους όσο και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, μάλιστα πλησίον του Υφάλου Ζουράφας ακόμα και σε αποστάσεις έως 0,5 ν.μ. από την ακτή.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε δημιουργούν συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων καθώς χρησιμοποιούν μεθόδους που καταστρέφουν την θαλάσσια χλωρίδα και κάθε άλλη θαλάσσια μορφή, μειώνοντας δραματικά οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης των πληττόμενων περιοχών.
  1. Μοριοδότηση Μεταθέσεων Λιμενικών Υπαλλήλων Σαμοθράκης
Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί σχετικά με το γεγονός ότι για τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις του Λιμενικού Σώματος στη Θράκη επικρατεί διαφορετική λογική, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη χώρα.
Η υπηρεσία στη Σαμοθράκη θεωρείται ως υπηρεσία υπαγόμενη στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα η καταμέτρηση των μορίων να είναι η ίδια, χωρίς να παρέχεται κάποιο μπόνους στη μοριοδότηση, όπως ισχύει σε παρόμοιας κατηγορίας περιοχές της χώρας.
Δημιουργούνται έτσι ηθικά και λειτουργικά προβλήματα, σε όσους υπηρετούν στη Σαμοθράκη, ενώ ουσιαστικά μετατρέπεται η περιοχή σε τόπο τιμωρίας, αφού δεν προβλέπεται κάποια «πριμοδότηση» ως ανταπόδοση στους υπηρετούντες σε αυτή.
Παράλληλα οι υπηρετούντες στο Νησί της Σαμοθράκης εξαιρούνται από το επίδομα στέγασης το οποίο απολαμβάνουν οι υπηρετούντες σε νησιωτικές περιοχές, γεγονός που χρειάζεται αναθεώρηση.
  1. Τακτοποίηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων που έχουν συμπεριληφθεί στο master plan του Λιμανιού της Αλεξ/πολης.
Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες μεταβίβασης των περιφερειακών λιμανιών της Χώρας, στα οποία εντάσσεται και το λιμάνι της Αλεξ/πολης.
Για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι μεταβιβάσεις των λιμένων θα πρέπει πρώτα να έχουν ρυθμιστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τους διάφορους Οργανισμούς αυτών.
Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α Α.Ε.) είναι αυτό της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στις παρυφές του χώρου του λιμανιού, οι οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται στο δημοσιοποιημένο masterplan.
Η υπόθεση αυτή απασχολεί τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων οι οποίοι είναι όμηροι αυτής της κατάστασης εδώ και 30 χρόνια. Η περιουσία τους έχει υποστεί μια ιδιότυπη δέσμευση από τον Ο.Λ.Α αφού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε οικοδομική ή επιχειρηματική δραστηριότητα εντός αυτής. Η έκταση αυτή υπολογίζεται περίπου σε 200 στρ.
  1. Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Λακκώματος
    Υφίσταται μελέτη στην Περιφέρεια Αν.Μακ.Θράκης η οποία χρήζει επικαιροποίησης.
Αξιότιμε Υπουργέ,
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης για όλο τον Νομό. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι τα απαραίτητα βήματα για να αναβαθμιστεί στο σύνολο η λειτουργία του Λιμανιού, ο σημαντικότατος τομέας της Αλιείας, του τουρισμού και του εμπορίου στην περιοχή μας.
Είμαι σίγουρος ότι ο Έβρος θα λάβει την στήριξη και την προσοχή που αξίζει από το Υπουργείο Ναυτιλίας.