22 Μαΐου, 2020

Μεγάλη ανησυχία για τους ξένους τουρίστες που θα φτάσουν φέτος στη Σαμοθράκη

«Καμπανάκια» κινδύνου χτυπάνε εδώ και λίγες ώρες στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ότι οι ξένοι τουρίστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους δεν θα υπόκεινται σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως: Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες.
Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη η «απελεύθερωση» των επισκεπτών από όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια.
Όπως είπε o υπουργός, θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.
«Πολύ δύσκολο το καλοκαίρι, ανησυχούμε πολύ»
Την ανησυχία του για αυτή την εξέλιξη εκφράζει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, το οποίο εδώ και περίπου 2 χρόνια στεγάζεται στο περιφερειακό ιατρείο της Καμαριώτισσας, δηλαδή σε έναν πολύ μικρό χώρο, με μόνο 2 κρεβάτια, με ελλείψεις προσωπικού και με μία στρατιωτική σκηνή και ένα κοντέινερ για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, που έχουν στηθεί απ’ έξω από το κτίριο.
«Δεν μπορεί να στηρίξει το νησί, σε αυτή τη χρονική περίοδο, μία δύσκολη, έκτακτη κατάσταση με πολλά κρούσματα κορωνοϊού, που πιθανώς να φέρουν οι επισκέπτες μας. Βρισκόμαστε σε έναν περιορισμένο χώρο, με ελλείψεις προσωπικού και το Κέντρο Υγείας, το οποίο καταστράφηκε από το 2017, όπως με ενημέρωσε ο Δήμαρχος, είναι ακόμη στη διαδικασία της οικοδομικής άδειας. Οπότε δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο σε μία έκτακτη περίπτωση».
Εξάλλου, το νησί, σε μία συνηθισμένη θερινή περίοδο διπλασιάζει τον πληθυσμό του και τις ανάγκες σε υπηρεσίες περίθαλψης, δίχως φυσικά να υπάρχει ποτέ διπλασιασμός προσωπικού, εξοπλισμού και μέσων. Έτσι, είναι απολύτως λογικό το ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και ένα μικρό ή μεγαλύτερο κύμα πανδημίας, από την στιγμή που και σε κανονικές συνθήκες μετά τις καταστροφές στο Κέντρο Υγείας αντεπεξέρχεται με δυσκολία, χάρις στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών.
«Προβληματιζόμαστε πολύ και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Ρεαλιστικά να το δούμε, δεν έχουμε πολλές δυνατότητες στο χώρο αυτό… Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υποβάλλονται σε τεστ οι επισκέπτες πριν περάσουν στη χώρα μας», επισημαίνει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Η ΓΝΏΜΗ