06 Ιουλίου, 2020

«Κορωνοενισχύσεις»: Πάει για Αύγουστο η πληρωμή των αιγοπροβατοτρόφων - Τι γίνεται με παράκτιους αλιείς και οινοπαραγωγούς

Την «ανάσα» της ενίσχυσης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού περιμένουν χιλιάδες αγρότες και αλιείς, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί ακόμα να κάνουν αρκετή υπομονή. Ένα από τα κονδύλια που φαίνεται να καθυστερεί είναι αυτό των αιγοπροβατοτρόφων, ύψους 31 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες πληροφορίες για την ανωτέρω ενίσχυση γνωστοποιήθηκαν στα τέλη Μαΐου, έκτοτε το μέτρο επανεξετάστηκε από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
Καινούργιο προϊόν, που προστίθεται στα ήδη γνωστά, είναι το καρπούζι, του οποίου οι τιμές αυτή την περίοδο έχουν κατρακυλήσει, κυρίως λόγω του πλήγματος στον εγχώριο τουρισμό και την εστίαση. Βάσει του ρεπορτάζ , ο προγραμματισμός των «κορωνοπληρωμών» διαμορφώνεται ως εξής:
Αιγοπροβατοτρόφοι: Μία από τις πιο σημαντικές πληρωμές, δεδομένου του πλήθους των δικαιούχων (45.340) και των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο κλάδος των αιγοπροβατοτρόφων. Η ενίσχυση, ύψους 31 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογηθεί, αλλά ακόμη θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται η σχετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άμεσα η ενίσχυση θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΑΑΤ, εκτιμάται ότι η πληρωμή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.
Παράκτια αλιεία: Το συγκεκριμένο κονδύλι, ύψους 15.249.000 ευρώ, θα δοθεί στους δικαιούχους μέσω της διαδικασίας των de minimis. Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’, 2648, 30/6/2020), όπου δημοσιεύονται τα κριτήρια χορήγησης της ενίσχυσης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη Διεύθυνση Αλιείας θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Οινοπαραγωγοί: Εδώ τα προβλεπόμενα κονδύλια για «κορωνοαποζημιώσεις» ανέρχονται σε 25.000.000 (17,5 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια και 7,5 εκατ. από εθνική συμμετοχή) για την απόσταξη κρίσης (μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής) και 2.000.000 για την πρώιμη συγκομιδή («Πράσινος Τρύγος»). 
Σε ό,τι αφορά τον πράσινο τρύγο, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων για την ένταξη στο μέτρο και η πληρωμή του εκτιμάται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καλό σενάριο είναι την ερχόμενη Δευτέρα να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ από το συναρμόδιο υπουργείο (Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ώστε να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, η πληρωμή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου.
Αποσπάσματα άρθρου - ρεπορτάζ, με περισσότερες κατηγορίες αγροτών που δεν αφορούν την Σαμοθράκη, από ypaithros.gr