Μπορεί η Αλεξανδρούπολη να διάγει μία δύσκολη περίοδο λόγω των πολλών κρουσμάτων που καλείται να διαχειριστεί αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους επίδοξους τουρίστες της Σαμοθράκης, οι οποίο «παστώθηκαν» προκειμένου να ανεβούν στο πλοίο το απόγευμα της Κυριακής.
Εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ευχάριστο που η Σαμοθράκη έχει τουριστική κίνηση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι τουρίστες πρέπει να φτάσουν εκεί ατάκτως.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ισχύει για την εικόνα το κοινώς λεγόμενο «δεν είναι αυτό που νομίζεις», αλλά δυστυχώς αυτό έχει πολύ λίγες πιθανότητες…
Μετά το άθλιο συμβάν του περσινού καλοκαιριού και την καταρράκωση του τουρισμού στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με όλες τις συνέπειες, μετά την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, φέτος διαφαινόταν ότι θα είχαμε ένα από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων ετών, μέχρι που εμφανίστηκε η ασύμμετρη απειλή του τεχνητού ιού - κορωνοϊού. Όλοι πιστεύαμε ότι θα είναι μία χαμένη χρονιά, άλλωστε αυτό έδειχναν όλα τα στοιχεία μέχρι και τις 15-20 Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν. Ας ελπίσουμε αυτή η θετική αλλαγή να μας βγει σε καλό και να μην ψαχνόμαστε σε 15-20 ημέρες... Γιατί πάνω από όλα είναι η Υγεία και όλα τα υπόλοιπα έπονται...
Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών είναι νέοι, αυτό απαραίτητα δεν είναι κακό, γιατί δεν είναι όλοι τσαμπατζήδες (παράνομο κάμπινγκ, οτοστόπ και ντου στους μπαξέδες).
Μακάρι όλα να πάνε καλά και μακάρι μέχρι στιγμής να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα που αναγκαστικά ανακοινώθηκε.......
Αθ. Tσώνης: «Αυξημένη η τουριστική κίνηση στη Σαμοθράκη»
Αυξημένα είναι τα ποσοστά της τουριστικής κίνησης στη Σαμοθράκη. Σε αυτό φαίνεται να βοήθησε ο κοινωνικός τουρισμός, όπου για πρώτη φορά έχει ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αλλά και η δρομολόγηση του πλοίου για Λήμνο. Χαμηλότερα είναι στην Θάσο -και αυτό γιατί εξαρτιόταν πολύ από τις αεροπορικές συνδέσεις οι οποίες σταμάτησαν. Όμως, και με το κλείσιμο της Νυμφαίας σταμάτησε η ροή επισκεπτών από τα Βαλκάνια.
«Στη Σαμοθράκη είναι αυξημένα τα ποσοστά της τουριστικής κίνησης σε σχέση με την Θάσο και αυτό γιατί βοήθησε ο κοινωνικός τουρισμός που για πρώτη φορά έχει ενταχθεί η Περιφερειακή ενότητα Εβρου, αλλά και η δρομολόγηση του πλοίου για Λήμνο-Σαμοθράκη,» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολη και πολύ περίεργη τη φετινή χρονιά.
«Η δουλειά και ο σχεδιασμός που κάναμε δεν πήγε χαμένος ,αλλά προσαρμοζόμαστε στα καινούργια δεδομένα και τις καταστάσεις», είπε ο κ. Τσώνης, και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να περιορίσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Σίγουρα δεν περιμένουμε να φτάσουμε τα επίπεδα άλλων ετών, αλλά κοιτάμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας ώστε να μην κινδυνέψει καμία επιχείρηση στην περιοχή μας με λουκέτο.»
Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Αύγουστος θα σώσει την κατάσταση στον τουρισμό, λέει ο δήμαρχος Σαμοθράκης
Από το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου στη Σαμοθράκη άρχιζε να πληθαίνει ο κόσμος, δίνοντας θάρρος στους επαγγελματίες, σε μια χρονιά που δοκιμάζεται λόγω κορονoϊού και σε ένα νησί που πλήττεται για τρίτη χρονιά τουριστικά, όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Νικόλαος Γαλατούμος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πρόπερσι, και στα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, πέρσι.
«Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί πολλοί επισκέπτες και εκτιμώ, δεδομένων των συνθηκών, ότι ο Αύγουστος θα "σώσει" την κατάσταση», επισημαίνει ο δήμαρχος. Οι τουρίστες είναι φέτος στη πλειονότητά τους Έλληνες και πολλοί από αυτούς νέοι που αγαπούν διαχρονικά το νησί για την άγρια ομορφιά του και τη αυθεντικότητά του. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, ήδη χρειάστηκε να μπουν και έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι το όριο για την πληρότητα στα πλοία αυξήθηκε στο 80% και ότι η χωρητικότητα του πλοίου που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το νησί «αγγίζει» τα 1400 άτομα.
«Η σεζόν στο νησί είναι ούτως ή άλλως 40 με 50 μέρες. Η κίνηση που παρατηρείται τον Αύγουστο, αν δεν αλλάξει κάτι με νέα μέτρα, θα σώσει την κατάσταση. Τα αποτελέσματα βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερα φέτος, γιατί δουλέψαμε σκληρά και ως δημοτική αρχή αλλά και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και ειδικά με τον αντιπεριφερειάρχη Θανάση Τσώνη, περιμένοντας να αποδώσουν «καρπούς» οι προσπάθειες που έγιναν και για τον οδικό τουρισμό, καθώς αρχικά τα μηνύματα από τα γειτονικά Βαλκάνια ήταν πολύ θετικά, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία», επεσήμανε ο δήμαρχος.
Η Σαμοθράκη διαθέτει περίπου 1500 καταλύματα και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει γύρω στα 2500 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Διαθέτει επίσης και ένα κάμπινγκ που είναι σε λειτουργία ενώ ένα ακόμη επρόκειτο να λειτουργήσει φέτος, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατέστη εφικτό», είπε ο κ. Γαλατούμος. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η οικονομία του νησιού βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του.
Ανάγκη να αναδειχθεί το πολιτιστικό και αρχαιολογικό κομμάτι του νησιού
«Η Σαμοθράκη δεν είναι ένα νησί με ένα "πρόσωπο". Κατέχει εδώ και χρόνια την ταυτότητα του εναλλακτικού προορισμού αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα νησί που κατάφερε να διατηρήσει την αυθεντικότητά του χωρίς να αλλοιωθεί. Προσπαθούμε να προβάλουμε και να αναδείξουμε όλες τις πλευρές της, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη μια μέρα το μπάνιο του στη θάλασσα και την άλλη να κάνει ανάβαση στις βάθρες και extreme sports. Γαστρονομία, διασκέδαση, ζωντάνια και χαλαροί ρυθμοί πλαισιώνουν το αφήγημα της Σαμοθράκης, που όπως φαίνεται κερδίζει όλο και περισσότερο φανατικό κοινό», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Θανάσης Τσώνης.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του νησιού τονίζει την ανάγκη να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία το αρχαιολογικό μουσείο που παραμένει για πέμπτη χρονιά κλειστό: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού την κ. Μενδώνη, η οποία ενδιαφέρεται πραγματικά. Άλλωστε η αναστήλωση του Κάστρου έγινε με δική της πρωτοβουλία. Το μουσείο ελπίζουμε μέσα στον Αύγουστο να ανοίξει».
Σε αναμονή για το αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.
Μαζί με το άνοιγμα του μουσείου, ο δήμαρχος του νησιού Νικόλαος Γαλατούμος αναμένει σύντομα να λυθεί και το θέμα της βάσης που θα μπει το αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, που -όπως υποστήριξε- καθυστέρησε με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Το πιστό αντίγραφο είναι έτοιμο και αναμένεται να κοσμήσει την αριστερή πλευρά του αύλειου χώρου του μουσείου, αρκεί να ολοκληρωθεί η βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δημιουργήθηκαν δύο πιστά αντίγραφα έπειτα από συμφωνία που είχε υπογράψει ο εκλιπών Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης με το μουσείο του Λούβρου, το οποίο παραχώρησε τα ακριβή σχέδια για να δημιουργηθούν δύο πιστά αντίγραφα με τρισδιάστατο εκτυπωτή τού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.
«Η κίνηση αυτή είχε τον εξής συμβολισμό: το ένα άγαλμα που είναι τοποθετημένο στην Αλεξανδρούπολη να κοιτάζει προς τη Σαμοθράκη και το άλλο άγαλμα θα τοποθετείτο στη Σαμοθράκη με το μέτωπό του στραμμένο στο Λούβρο, επαναδιατυπώνοντας το πάγιο αίτημά μας για επιστροφή του γνήσιου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Τα δύο πιστά αντίγραφα δημιουργήθηκαν από μάρμαρο Θάσου και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μαρμάρων Κυριακίδη στη Δράμα, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να υλοποιήσουμε την πρωτοβουλία αυτή», υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς.