18 Οκτωβρίου, 2020

Δήμος Σαμοθράκης: 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης. Χρόνια Πολλά - Άρθρο:Ἀπελευθέρωσις Θάσου, Στράτης, Ἴμβρου καί Σαμοθράκης (18 Ὀκτ.1912)

Αύριο,19 Οκτωβρίου 2020, κλείνουν 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης.Το 1912 ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει το νησί έπειτα από 458 χρόνια σκλαβιάς.Οι βασανισμένοι κάτοικοι υποδέχονται το γεγονός με βαθιά συγκίνηση.

Ημέρα γιορτής για εμάς η αυριανή.
Χρόνια πολλά, Σαμοθράκη!

 Προφανώς αύριο, όπως και την 28η Οκτωβρίου, λόγω της πανδημίας του τεχνητού ιού - κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση για την αποφυγή συνωστισμού, (μιας και είναι η μοναδική περίπτωση που συνωστίζεται ο κόσμος)... Από όσο γνωρίζω θα τελεστεί δοξολογία και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στη Χώρα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΑΒΕΡΩΦ - Διαδικτυακό Θωρηκτό: Ἀπελευθέρωσις Θάσου,Στράτης,Ἴμβρου καί Σαμοθράκης (18 Ὀκτ.1912)

Στις 18 Οκτωβρίου και ώρα 06:00 ο Στόλος του Αιγαίου αποπλέει από Μούδρο σε σχηματισμό τριών μοιρών:
1η Μοίρα ΑΒΕΡΩΦ, ΨΑΡΑ, ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ και ΛΕΩΝ για κατάληψη νήσων Ίμβρου και Σαμοθράκης

2η Μοίρα ΣΠΕΤΣΑΙ ΥΔΡΑ ΘΥΕΛΛΑ και ΛΟΓΧΗ για κατάληψη νήσου Θάσου και

3η Μοίρα ΚΑΝΑΡΗΣ με Τ/Π 14 για κατάληψη νήσου Αγ. Ευστράτιος.
Την μεσημβρία της αυτής ημέρας ο ΑΒΕΡΩΦ πραγματοποιείται απόβαση 150 ανδρών και κατάληψη της Ίμβρου.

Το δε φύλο της 20ης Οκτωβρίου της εφημερίδος ΣΚΡΙΠ, δημοσιεύει την παρακάτω ανακοίνωση:

Παρά του υποναυάρχου αρχηγού ελήφθησαν αι ακόλουθοι λεπτομέρειαι της καταλήψεως των νήσων Θάσσου, Ίμβρου, Αγίου Ευστρατίου ή Αλονήσου, και Σαμοθράκης.

ΔΕΛΤΙΟΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΡ. 7

Την εσπέραν της 17ης διέταξα τον απόπλουν εκ Μούδρου των θωρηκτών «Ύδρας» και «Σπετσών» και των αντιτορπιλλικών «Θυέλλης» και «Λόγχη» υπό τον μοίραρχον πλοίαρχον Π. Γκίνην.
Η μοίρα συνοδευόμενη υπό του οπλιταγωγού «Πέλοπος» φέροντος λόχον πεζικού υπό τον λοχαγόν Δ. Κονταράτον κατέλαβε την 8ην πρωϊνήν ώραν της 18ης την νήσον Θάσσον και αιχμαλώτισε τας αρχάς.

ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

Συγχρόνως το ναρκοβόλον «Κανάρης» μετά του τορπιλλοβόλου 14 κυβερνωμένου παρά του υποπλοιάρχου Π. Αργυρόπουλου και ναυτικού αγήματος υπό τον ανθυποπλοίαρχον Τσατέρην κατέλαβον την νήσον (Άγιον Ευστράτιον) Στράτην.

ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ

Την μεσημβρίαν της 18ης η ναυαρχίς «Γ. Αβέρωφ» συνοδευομένη υπό του θωρηκτού «Ψαρρά» και του αντιτορπιλλικού «Ναυκρατούσης» κατέπλευσεν εις Ίμβρον και κατέλαβεον την νήσον δι’ αγήματος υπό τον υποπλοίρχον Π. Χόρν.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΝ

Σήμερον την πρωΐαν άπας ο στόλος κατέπλευσεν εις Σαμοθράκην και αποβιβάσας άγημα υπό του σημαιοφόρου Παναγιώτου κατέλαβον ταύτην.
Ο στόλος περιπολεί διαρκώς περί τα Δαρδανέλλια αναμένων ματαίως την έξοδον του εχθρού.

Ο αρχηγός του στόλου
Ὑποναύαρχος
Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ο Ηλίας Οικονομόπουλος στο δίτομο έργο του,που εξεδόθη το 1929,γράφει σχετικά:

Δ’- Η κατάληψις της Σαμοθράκης. – «Την 18ην Οκτωβρίου επίσης ο σημαιοφόρος Παναγιώτου, ηγούμενος αγήματος, απέβη εις Σαμοθράκην και κατέλαβε το λιμεναρχείον, εφ’ου ύψωσε την Ελληνικήν σημαίαν με κεκανονισμένας τιμάς.
Αφού δε εγκατέστησε φρουράν αυτόθι εξ οκτώ ανδρών, προέβη εις την κατάσχεσιν των εν τη αποθήκη αυτού αντικειμένων και εκ της δεκάτης προερχομένων διαφόρων δημητριακών και λοιπών καρπών.
Είτα μετά του υπολοίπου αγήματος κατελήφθη η πόλις της Σαμοθράκης, κατωκημένη από 4 χιλ. Ελληνικών και οθωμανικών οικογενειών. Ενταύθα ευρέθησαν εξ στρατιώται υπό ένα δεκανέα, οίτινες παρεδόθησαν.
Επίσης παρεδόθη εις ανθυπολοχαγός και ο λιμενάρχης. Επι του στρατώνος υψώθη η σημαία. Εν τοις διαφόροις ταμείοις ευρέθησαν 3.400 φράγκα περίπου, άτινα κατεσχέθησαν. Οι κάτοικοι ενθουσιωδώς υπεδέχθησαν το άγημα και συνέταξαν ψήφισμα υπέρ της ενώσεως.»

(Ἀπόσπασμα ἀπό τό ἄρθρο Α’ Βαλκανικός πόλεμος …απελευθέρωση Σαμοθράκης 1912)

ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό