05 Απριλίου, 2021

Δάφνη Χαλκιά-Σταυράκη: Περί τουρισμού

ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Μετα και την πρόσφατη ανάρτηση του Αντιδημάρχου τουρισμού αλλά και πρόεδρο των Επαγγελματιών του νησιού μας με θέμα τις προσφορές που θα μπορούσαν να γίνουν προς τους καλοκαιρινούς επισκέπτες  μας, αλλά και την για άλλη μια φορά μη έγκαιρη ανάρτηση των καλοκαιρινών δρομολογίων του πλοίου, αναρωτιέμαι ειλικρινά αν θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ κάτι οργανωμένο και σχεδιασμένο στο νησί μας που θα είναι μακροπρόθεσμο, συμφωνημένο από όσο το δυνατόν περισσοτέρους συμπολίτες μας και θα χτίζετε σταδιακά και από όλους. Με αλλά λόγια αν θα  μπορούσε ποτέ να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο για τον τουρισμό στο νησί μας. 

Χρόνια τώρα θυμάμαι να γίνονται και να εκπονούνται σχέδια ανάπτυξης επι πρώτης ακόμα τετραετίας Χανού που όταν παρουσιάστηκαν τα τότε συμπεράσματα οι μισοί γέλαγαν και οι άλλοι μισοί θύμωναν με συγκεκριμένες προτάσεις ( το κυνήγι κατσικιού πχ σαν τουριστική δραστηριότητα θυμάμαι τότε) .

Αργότερα έγιναν τα open forum που ειπωθήκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και κάποια δειλά δειλά ξεκίνησαν , συλλογικές προσπάθειες χρονών από την καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Αυστρίας, προσπάθειες από την Βιώσιμη Σαμοθράκη, από τον σύλλογο των επαγγελματιών, όλα όμως χωρίς ένταξη σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης και σχεδιασμού για τον τουρισμό στο νησί μας. Είναι αλήθεια πως πολλές χρονιές μαζευόμασταν 5 – 10 άνθρωποι στο ξενοδοχείο Νίκη συνήθως , κάθε Μάρτιο για να δούμε τι θα κάνουμε την τρέχουσα τουριστική περίοδο, χωρίς συνήθως να καταλήγουμε κάπου , όταν παντού αυτό το πράγμα γινόταν τον Οκτώβριο…. Για να μην θυμηθώ και εκείνο το περιβόητο πρόγραμμα που ήθελε μέχρι και περιστρεφόμενη καφετέρια στο Σαος με τελεφερίκ και διάφορα άλλα τέτοια, όπως και το σχέδιο του, Νομάρχη τότε, Κου Ζαμπουνίδη που προέβλεπε αρχαίο χωριό στο νησί μας με κατάλληλα ενδεδυμένους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, ηλεκτροκίνηση και …. «επιστροφή στην φύση» 

Ο Κος Γλήνιας είχε αναφέρει ότι θα κατεθει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, πράγμα που δεν είδα μέχρι τώρα. Είναι κρίμα γιατι  υπάρχει στο νησί τεχνογνωσία από όλα όσα κατά καιρούς έχουν γίνει. Τα πράγματα αλλάζουν, εξελίσσονται, διαφοροποιούνται  και δεν γίνεται , αν θέλουμε βέβαια να έχουμε ένα αναπτυξιακό μέλλον που αναγκαστικά στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό,  εμείς να είμαστε απόντες. Ξεκινώ λοιπόν βάζοντας κάποιους απλούς προβληματισμούς και καλώ τους αρμόδιους εντεταλμένους από την Δημοτική αρχή να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τον τουρισμό μας, να το βάλουν σε διαβούλευση για να μπορέσουν να συμμετέχουν όσο περισσότεροι πολίτες  γίνεται και στο τέλος αυτό που θα προκύψει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου όλοι θα δεσμευτούν για την στήριξή του διαχρονικά, ώστε σε βάθος κάποιων απαιτούμενων ετών να έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι απαιτούμενες ενέργειες που χρειάζονται και να μπορέσει έτσι και η Σαμοθράκη να μπει στα νησιά που αναπτύσσονται τουριστικά και αποκτούν τουριστική ταυτότητα.  

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «Τουρισμό»;

Τι είδους τουρισμό θέλουμε για το νησί μας;

Τι εννοούμε όταν λέμε «εναλλακτικό τουρισμό» 

Μπορούμε να υποστηρίξουμε μονοδιάστατο ή και πολυδιάστατο τουρισμό;

Τι ακριβώς έχουμε στο νου μας όταν ακούμε ή αναφερόμαστε σε «ομάδες στόχους»;

 Πόσο μπορούμε να κατανοήσουμε άρα και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία;

Χρειάζεται η όχι να κεφαλοποιηθει το γνωστό brant name  της Σαμοθράκης που είναι η Νίκη ή θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη τουριστική ταυτότητα; 

Πρέπει ή όχι να τυποποιήσουμε συγκεκριμένα είδη (πχ κατσίκια, πραουστι)  και αυτά να τα εντάξουμε στο τουριστικό μας προϊόν;;  

Αλήθεια τελικά αν μιλάμε για «τουριστικό προϊόν» πως αυτό το διαφυλάττουμε το εξελίσσουμε και κυρίως το προβάλουμε;; 

Μερικές μόνο σκέψεις μήπως και κάποτε γίνει μια αρχή … 

ΔΑΦΝΗ ΧΑΛΚΙΑ – ΣΤΑΥΡΑΚΗ